tiistai 18. lokakuuta 2016

Talvivaaran kohtalon vuotta jäljellä 11 viikkoa – löytyykö rahoitus ajoissa?

Kyllä löytyy! On pakko löytyä, sillä tilanne vuoden takaiseen on olennaisesti parempi niin kuin alla olevassa artikkelissa todetaan. Arvelen, että entisen pörssiyhtiö Talvivaaran osakkeenomistajilla on myös kiinnostusta asiaan, mikäli siihen annetaan mahdollisuus...


Suora nettilainaus Yle Uutiset-sivuilta hiukan tuunattuna:


Talvivaaran kohtalon vuotta jäljellä 11 viikkoa – löytyykö rahoitus ajoissa?

Yle Uutisten saamien tietojen mukaan hallitus päättänee lähiviikkoina, jatkuuko kaivostoiminta Sotkamossa vai ajetaanko kaivos hallitusti alas.
Talvivaara
Bioliuotuskasat
Talvivaaran kaivos Sotkamossa aloitti toimintansa vuonna 2008.Terrafame
Juha Sipilän (kesk.) hallitus antoi keväällä valtionyhtiö Terrafamelle loppuvuoteen asti aikaa löytää yksityistä rahoitusta veronmaksajien rahan rinnalle, jotta entisen Talvivaaran kaivoksen toiminta voisi jatkua. Muussa tapauksessa kaivos suljetaan.
Kuluvaa vuotta on jäljellä enää 11 viikkoa, eikä kaivoksen toiminnan kohtalosta ole kuulunut pihahdustakaan. Yle Uutisten saamien tietojen mukaan Sipilän johtama hallitus päättäisi marraskuun alussa, jatkuuko kaivostoiminta Sotkamossa vai ajetaanko kaivos hallitusti alas.
Terrafame Group Oy:n toimitusjohtaja Matti Hietanen ei halua kommentoida keskeneräistä prosessia. Hietanen kuitenkin myöntää, että neuvotteluja ulkopuolisten rahoittajien kanssa on käyty ja käydään parhaillaan.
– Neuvotteluja on käyty muun muassa ulkomaalaisten rahoittajien kanssa. Suunnitellusti mennään eteenpäin, Hietanen kertoo.
Hietanen on tiukasta määräajasta huolimatta omien sanojensa mukaan varovaisen luottavainen, että kaivoksen toiminta jatkuu tulevaisuudessakin.
– Tilanne on aika lailla erilainen kuin esimerkiksi vuosi sitten.

Ympäristötilanne on parantunut dramaattisesti ja tuotannon ylösajo sujuu hyvin. Nyt mukaan tulevan kumppanin ei tarvitse olla teollinen ekspertti. Riittää, että ylösajon loppurahoitus pystytään hoitamaan. 

Itse olen varovaisen luottavainen sen suhteen, että asia saadaan tarkotuksenmukaisesti eteenpäin ja yksityinen rahoitus löydetään annetussa määräajassa.
Samaa toivoo myös varmasti elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk.), joka valittiin Suomen Pankin johtokuntaan viime perjantaina. Rahoittajan löytyminen ja kaivostoiminnan jatkuminen antaisivat elinkeinoministerille mukavamman tavan siirtyä pois päivittäisestä politiikasta kuin murheenkryyniksi muodostuneen kaivoksen useita satoja miljoonia euroja maksavan alasajopäätöksen tekeminen.

Perä ja piensijoittajat halukkaita rahoittamaan kaivosta

Yksi halukas osallistuja Sotkamon kaivoksen jatkorahoitukseen on kaivoksen entinen omistaja Talvivaara Kaivososakeyhtiö, jonka saneeraus on päättymässä pian.
Talvivaara Kaivososakeyhtiö Oyj ilmoitti syyskuun loppupuolella , että se on aloittanut valmistelut osakeannin järjestämiseksi, mikä on yksi ehto yhtiön saneerausmenettelylle.
Yhtiön valmistelussa on konversioanti, jossa saneerausohjelmaehdotuksen mukaisille etuoikeudettomille saneerausvelkojille tarjoittaisiin mahdollisuus muuttaa velkansa kokonaisuudessaan yhtiön osakkeisiin. Järjestely heikentäisi nykyisten omistajien omistusosuutta 70 prosentilla.
Talvivaara Kaivososakeyhtiö Oyj:n toimitusjohtaja Pekka Perä kertoo Yle Uutisille, että osakeannin valmistelu sujuu aikataulussa ja sen tarkka päivämäärä on selvillä lähiviikkoina.
– Osakkeenomistajat ovat erittäin halukkaita rahoittamaan Sotkamon kaivosta, Perä sanoo.
Terrafame Groupin toimitusjohtaja Matti Hietanen ei halua ottaa kantaa yksittäiseen toimijaan, mutta sanoo, ettei pelkkä konversioannin onnistuminen takaa Talvivaara Kaivososakeyhtiön mahdollisuuksia rahoittajana.
– Kyllähän he tarvitsevat silloin jo ihan rahaakin. Konversioannissahan ei yhtiöön tule uutta rahaa ollenkaan, Hietanen huomauttaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti