torstai 20. lokakuuta 2016

Ukraina ja Venäjä sopivat vetävänsä joukkoja Itä-Ukrainasta – rauhansuunnitelmaa valmistellaan marraskuussa...

Alla olevassa artikkelissa todetaan:
Osapuolet sopivat, että Ukrainan hallitus ja Venäjän tukemat separatistit vetävät molemmat joukkojaan Donbassin alueelta.
Artikkelin otsikosta voi saada toisenlaisen = oikean mielikuvan. Itä-Ukrainassa on Venäjän joukkoja vähintäänkin asiantuntijatehtävissä.


Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:

Ukraina ja Venäjä sopivat vetävänsä joukkoja Itä-Ukrainasta – rauhansuunnitelmaa valmistellaan marraskuussa

Vaikka Ukrainan rauhanprosessi otti lupaavia askelia eteenpäin, Merkel ja Hollande väläyttivät Venäjälle lisäpakotteita Syyrian pommitusten vuoksi.

ULKOMAAT 
HS–Reuters
REUTERS
Saksan, Ranskan, Ukrainan ja Venäjän johtajat neuvottelivat Berliinissä keskiviikkona myöhään yöhön.
Saksan, Ranskan, Ukrainan ja Venäjän johtajat neuvottelivat Berliinissä keskiviikkona myöhään yöhön.

UKRAINAN, Saksan, Ranskan ja Venäjän johtajat sopivat keskiviikkona, että maat yrittävät marraskuussa laatia rauhansuunnitelmaa. Aluksi suunnitelma johtaisi pitkitettyyn ja pitävään tulitaukoon Itä-Ukrainassa.
Ukrainan presidentti Petro Porošenko, Saksan liittokansleri Angela Merkel, Ranskan presidentti François Hollande ja Venäjän presidentti Vladimir Putin neuvottelivat Ukrainan tilanteesta keskiviikkona Berliinissä viisi tuntia. Nelikko keskusteli yhdessä ensimmäistä kertaa vuoteen. 
Advertisement
Osapuolet sopivat, että Ukrainan hallitus ja Venäjän tukemat separatistit vetävät molemmat joukkojaan Donbassin alueelta.
LISÄKSI tilannetta monitoroiva Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö eli Etyj saa jatkossa aseistaa edustajansa. Ukraina ja Venäjä lupasivat, että Etyjin toimijoita ei häiritä, vaan he saavat rauhassa pitää huolta siitä, että Minskin sopimusta noudatetaan.
Minskin rauhansuunnitelma laadittiin jo viime vuonna, mutta sitä on rikottu useasti, eikä tulitauko ole pitänyt.
Ukrainalla ja Venäjällä on yhä erimielisyyksiä monesta seikasta. Keskiviikkona ei esimerkiksi päästy sopuun paikallisvaalien järjestämisestä Itä-Ukrainassa. 
Porošenko haluaisi järjestää vaalit vasta, kun ulkomaiset eli venäläiset joukot ovat kokonaan vetäytyneet Ukrainasta.
Venäjän tukemien separatistien ja Ukrainan hallituksen joukkojen väliset taistelut alkoivat vuonna 2014, ja niissä on kuollut jo lähes 10 000 ihmistä.
MERKEL, Hollande ja Putin keskustelivat Berliinissä myös Syyrian tilanteesta. Putin kertoi olevansa valmis venyttämään tällä viikolla ilmoitettua tulitaukoa Aleppossa.
Putin myös ehdotti, että Syyriassa otettaisiin käyttöön uusi perustuslaki, joka mahdollistaisi vaalien järjestämisen maassa mahdollisimman pian.
Merkel ja Hollande väläyttivät pakotteita Venäjälle, jos piiritetyn Aleppon kaupungin pommitukset eivät lopu.
”Kaikki, mikä toimii uhkana, on hyödyllistä”, Hollande sanoi tiedotustilaisuudessa.
Myös Merkel totesi Venäjän vastaisista pakotteista, että ”tästä vaihtoehdosta ei voida luopua”.
Euroopan unioni on jo aiemmin asettanut pakotteita Venäjää vastaan Ukrainan sodan vuoksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti