sunnuntai 16. lokakuuta 2016

Tutkija: Syyriassa turha odottaa läpimurtoja ennen USA:n vaaleja...

Syyrian ja nimenomaan Itä-Aleppon osalta ei ole tapahtunut mitään edistystä > ei tulitaukoa > ei lentokieltoa < ei avustusrekkasaattueiden sallimista > ei siviileille väylien avaamista kaupungista > ei jne ... Toisin sanoen  rauha ei ole näköpiirissä, vaan järjestelmällinen tuho ja viattomien siviilien tappaminen sallitaan edelleen. Kansainvälinen yhteisö - päällimmäisenä YK - on voimaton... 

Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:

Tutkija: Syyriassa turha odottaa läpimurtoja ennen USA:n vaaleja

Kansainvälisiä neuvotteluja käytiin taas Sveitsissä.

JEAN-CHRISTOPHE BOTT / POOL
Venäjä ja Yhdysvallat neuvottelivat Syyrian tilanteesta jälleen lauantaina Sveitsin Lausannessa. Yli neljä tuntia kestäneiden keskustelujen jälkeen ulkoministerit Sergei Lavrov ja John Kerry poistuivat paikalta kommentoimatta neuvottelujen tulosta millään tavalla.
STT, MARIA ROSVALL
Syyrian kriisissä on turha odottaa diplomaattisia läpimurtoja ennen kuin Yhdysvalloille on valittu uusi presidentti, sanoo Lähi-idän tutkimuksen professori Hannu Juusola Helsingin yliopistosta.
– Vaalien jälkeenkin vie kuukausia, ennen kuin Yhdysvaltojen uusi hallinto on kasassa. Sillä aikaa Syyrian hallitus tukijoineen pyrkii hyödyntämään tilannetta ja muuttamaan konfliktin voimasuhteita, Juusola sanoo.
Monien mukaan juuri tästä on kyse Aleppon kaupungin pommituksissa. Syyria ja sitä tukeva Venäjä ovat pommittaneet Aleppoa rajusti siitä lähtien, kun Venäjän ja Yhdysvaltojen neuvottelema tulitauko romahti viime kuussa.
Mielipidetiedusteluja johtava ehdokas Hillary Clinton on luvannut ottaa tiukemman lähestymistavan Syyriaan, jos hänet valitaan presidentiksi. Juusola ei usko, että Yhdysvaltojen Syyrian-politiikkaan on kuitenkaan tulossa radikaaleja muutoksia.
– Clintonin täytyy tehdä jotain vahvistaakseen Yhdysvaltojen asemaa konfliktissa. Mutta amerikkalaiset eivät yksinkertaisesti ole halukkaita uuteen sotaan Lähi-idässä. Syyria ei myöskään ole niin iso asia, että Yhdysvallat ottaisi riskin ajautua sotaan Venäjää vastaan.

Ei kyse vain USA:sta ja Venäjästä

Venäjä ja Yhdysvallat neuvottelivat Syyrian tilanteesta jälleen lauantaina Sveitsin Lausannessa. Yli neljä tuntia kestäneiden keskustelujen jälkeen ulkoministerit Sergei Lavrov ja John Kerry poistuivat paikalta kommentoimatta neuvottelujen tulosta millään tavalla.
Vaikka ennakko-odotukset olivat vähissä, Juusola pitää hyvänä, että neuvotteluja ylipäänsä käydään.
– On parempi, että osapuolilla on jotain kontaktia kuin ei mitään. Parhaimmassa tapauksessa ne voisivat päästä sopuun humanitaarisen avun toimittamisesta jollekin rajatulle alueelle, Juusola sanoi.
Juusola pitää hyvänä, että neuvotteluissa olivat tällä kertaa mukana Syyrian lähimaat Saudi-Arabia, Turkki, Egypti, Iran, Jordania ja Qatar.
– Niillä kaikilla on roolinsa. Tässä ei missään mielessä ole kyse vain Yhdysvaltojen ja Venäjän välisestä prosessista, Juusola korostaa.

Syyrialaiset jäivät ulkopuolelle

Syyrialaisia Lausanneen ei kutsuttu. Maan johtava oppositioryhmittymä tuomitsikin neuvottelut ajanhaaskaukseksi.
Juusolan mukaan on sinänsä traagista, että syyrialaiset eivät ole itse mukana maansa kohtalosta käytävissä neuvotteluissa.
– Se alleviivaa sitä, miten paljon tässä sovitaan ikään kuin syyrialaisten pään yli. Kylmä fakta kuitenkin on, että ulkopuolisten tukijoiden pitää päästä yhteisymmärrykseen, jotta konfliktin ratkaisemisessa voitaisiin edetä.
Juusola näkee Syyrian tulevaisuuden synkkänä.
– Venäjän, Iranin ja muiden Syyrian hallinnon tukijoiden on varmasti mahdollista pitää Syyrian presidentti Bashar al-Assad vallassa, mutta ne eivät pysty lopettamaan konfliktia. 
Konflikti vain jatkuu ja jatkuu, ja maan hajoaminen osiin näyttää väistämättömältä, hän uskoo.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti