sunnuntai 16. lokakuuta 2016

Syyrian kaaoksella on monta kokkia – suurvallat ovat työntäneet lusikkansa syvälle soppaan...

Mitäpä tuohon muuta sanomaan/kirjoittamaan...

Suora nettilainaus Yle Uutiset-sivuilta hiukan tuunattuna:


Syyrian kaaoksella on monta kokkia – suurvallat ovat työntäneet lusikkansa syvälle soppaan

Kohta kuusi vuotta kestänyt sisällissota on esimerkki siitä, mihin naapurimaiden sekaantuminen ja suurvaltojen valtakamppailu voivat johtaa.
Lähi-itä


Grafiikka
Yle Uutisgrafiikka
Syyrian kuudetta vuotta jatkuvaan sisällissotaan osallistuu runsaasti ulkomaalaisia taistelijoita. Isisin riveissä on yli 20 000 radikaalia sunnimuslimia, Assadin hallituksen rinnalla sotii moninkertainen määrä shiiataistelijoita mm. Iranin vallankumouskaartista ja Libanonin Hizbollahista.
Mutta nyt Syyrian sodasta on tullut myös Yhdysvaltojen ja Venäjän intressien taistelukenttä.
Aloittaessaan ilmaiskut vuosi sitten Venäjä ilmoitti sotivansa äärijärjestö Isisiä vastaan. 
Käytännössä se kuitenkin on pommittanut muiden Assadin hallintoa vastustavien ryhmien alueita. Isis on saanut olla Venäjän pommikoneilta melko lailla rauhassa.
Assadin armeija sen sijaan saa Venäjältä merkittävää sotilaallista tukea. Venäjän ja Iranin kiintyneiden ilmaiskujen turvin Assad on onnistunut saartamaan Aleppon itäosat.
Yhdysvallat puolestaan antaa sotilaallista tukea kurdeille, jotka ovatkin onnistuneet panemaan Isisille kampoihin ja pitävät hallinnassaan laajaa aluetta Pohjois-Syyriassa. 
Assadia vastustavia maltillisia kapinallisryhmiä Yhdysvallat tukee muulla tavalla, sotilaallista tukea ne saavat mm. Saudi-Arabialta.
Isisiä vastaan Yhdysvallat liittolaisineen on tehnyt ilmaiskuja yli kaksi vuotta. Isis on menettänyt merkittäviä osia valtaamistaan alueista Syyriassa ja Irakissa.
Presidentti Assadin hallinnon Yhdysvallat haluaisi kaatuvan, mutta sotilaallisia toimia Yhdysvallat empii aloittaa Assadia vastaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti