maanantai 3. lokakuuta 2016

Sijoittajat innostuivat vuositolkulla tappiota tehneestä yhtiöstä...

Kyllä! Outokummulla on kaikki edellytykset menestyä lähivuosina. Miksi? Siksi, että prosessi on viimeisen päälle huippukunnossa ja sitä pyörittää ammattitaitoinen työvoima - ainakin täällä Suomessa..

Suora nettilainaus Kauppalehdestä hiukan tuunattuna:

Sijoittajat innostuivat vuositolkulla tappiota tehneestä yhtiöstä

Terästä Torniosta. Outokumpu-konserni myy vientiin lähes kaiken ruostumattoman teräksensä Tornion tehtailta.
Terästä Torniosta. Outokumpu-konserni myy vientiin lähes kaiken ruostumattoman teräksensä Tornion tehtailta. KUVA: NINA SUSI
Osakekurssi noussut moninkertaisesti verrattuna kovimpiin kilpailijoihin.
Kuinka kauan Outokummun osake kiitää kohti korkeuksia? Sijoittajat ovat tyystin sulaneet teräsyhtiölle, joka on tehnyt vuositolkulla tappioita. Osakekurssi on ponnahtanut 120 prosenttia vuoden alusta, jolloin hollantilainen Roeland Baan aloitti konsernin toimitusjohtajana.
Kurssin nousuvauhdista voi lukea, että Outokumpu on ladattu täyteen sijoittajien odotuksia. Osakkeenomistajat viestivät ostoillaan hartaasta toiveesta, että ex-kriisiyhtiö ja maailman ykkösketjun teräsjätti punnertaa vihdoinkin voitolliseksi.
Ruostumattoman teräksen kauppa ei sinänsä ole saanut uusia käänteitä, vaan myynti kulkee mitä ilmeisimmin tasaiseen tahtiin.
Hinnat ovat toisen vuosipuoliskon aikana lähteneet hiukan yläviistoon.

Positiivista on, että nikkelin hinta saattaa kääntyä vihdoin nousuun ensimmäistä kertaa viiteen vuoteen. Se voi vauhdittaa terästukkureiden ostoja, mikä näkyy positiivisesti jaloteräksen tilauksissa.
Aiemmin ylivelkaista Outokumpua saattoi luonnehtia kriisiyhtiöksi, jonka osake pomppasi pienestäkin valonkajosta. Mutta yhtiön osakekurssin nousukiito ohittaa kirkkaasti sen kovimmat kilpailijat, kuten espanjalaisen Acerinoxin, joka on vuoden alusta kallistunut vain noin viidenneksen Madridin pörssissä.
Jaloteräksen ykkösketjuun kuuluu myös luxemburgilais-ranskalainen Aperam, jonka kurssin vahvistuminen kulkee samaa rataa Acerinoxin kanssa eli jää noin viidennekseen. Outokummun kurssin ampaisua voi siten pitää rakettimaisena jaloteräsyhtiöiden joukossa.
Sijoittajat saattavat Outokummun osakeostoissaan suosia suuruuden ekonomiaa. Yhtiö saavutti ensimmäisen vuosipuoliskon aikana vajaan kolmen miljardin euron liikevaihdon. Acerinoxin liikevaihto jäi lähes miljardi euroa pienemmäksi.
Aperam teki puolestaan kaksi miljardia euroa liikevaihtoa ja sijoittuu samalle viivalle Acerinoxin kanssa. Outokumpu on ottanut Saksan teräsfuusion ansiosta ykköspaikan Euroopassa, jossa Aasian teräs painaa hintoja yhä enemmän tai vähemmän.

Outokummun osakkeen kalleutta voi edelleen peilata kolmikon p/e-luvuilla, jotka kertovat, kuinka monta vuotta yhtiöltä vie aikaa maksaa tuloksella oma markkina- eli pörssiarvonsa. Outokummun p/e-luku on 30, Acerinoxin 25 ja Aperamin 14. Outokummun osakekurssin nousu kertoo siten jopa huikeista odotuksista niin kannattavuuden kuin liikevaihdonkin suhteen.
Yhtiö on trimmannut kannattavuuttaan, mutta jäi liikevoitossa vielä toisen vuosipuoliskon aikana kolmikon heikoimmaksi. Aperam saavutti korkeimman eli noin seitsemän prosentin liikevoiton suhteessa liikevaihtoon.
Acerinoxin liikevoitto jäi matalaksi, parin prosentin tasolle. Outokumpu painui vielä hieman tappiolle. Kannattavuusluvut kertovat kilpajuoksusta kustannusten leikkauksessa.
Teräsyhtiöt myyvät tuotannostaan eniten Eurooppaan, joka ratkaisee samalla melko pitkälle niiden kannattavuuden ja liikevaihdon.
Jos Eurooppa junnaa edelleen, joutuvat yhtiöt leikkaamaan kustannuksiaan. Outokummun mittavista kulukarsinnoista voi lukea, että yhtiö pystynee kannattavuuden parantamiseen, oli markkinatilanne muuttumaton, nouseva tai laskeva.
Toimitusjohtaja Baan visioi huhtikuussa, että Outokumpu tavoittelee noin puolen miljardin euron liikevoittoa vuoteen 2020 mennessä. Yhtiö lukeutuu johtaviin ruostumattoman teräksen tuottajiin myös Pohjois-Amerikassa yhdessä Acerinoxin kanssa. Kummatkin yhtiöt pyörittävät tehtaitaan Yhdysvalloissa.
Baan on karsinut Outokummun kuluja. Hallintokulujen leikkausten ja pääomien vapauttamisen pitäisi palkita tehokkuudessa ja kannattavuudessa. Säästöoperaatioista voi lukea, että yhtiö pyrkii eroon kaikista niistä kahleista, jotka hidastavat liikevoiton parannusta. Mutta samalla vaihteella ajavat muutkin teräsyhtiöt, jotka pitävät tiukasti puoliaan, kuten Outokumpukin. Toistaiseksi parhaiten on onnistunut Aperam.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti