maanantai 3. lokakuuta 2016

APU-lehti; Missä Jallu luuraa > Maailma: Missä...

En ole viime vuosina kovinkaan paljon lukenut APU-lehteä. Siitä huolimatta arvelen sen jatkaneen vanhaa perinnettä: Missä Jallu luuraa? 
Ainakin entiseen hyvään aikaan lehdessä oli piilotettu taitavasti kolme Jallu-symbolia tekstin ja kuvien joukkoon.
Taisipa em. symbolien löytämisestä onnistuessaan saada jonkin symbolisen pikkupalkinnon.

Maailmalla kysellään, ihmetellään, tosin ei vielä kovin äänekkäästi, missä Venäjän presedentti Vladimir Putin luuraa. Toki tämä ei ole ensimmäinen eikä varmasti viimeinenkään kerta, kun hän on häivyksissä. Joka tapauksessa häntä ei ole näkynyt mediassa viikkokausiin. Itse olen jo aikaiseminkin kirjoittanut omat arveluni/arvaukseni asiasta...

_____________________________________________________________________

Tuskin olin ehtinyt pistää edellistä tekstiä jakoon, kun Putin nimenä ja tekona putkahti Yle Uutiset-sivulle:


Ydinaseriisunta

Venäjä jäädyttää Yhdysvaltain kanssa tehdyn sopimuksen asekelpoisen plutoniumin muuntamisesta hyötykäyttöön.
Venäjän presidentti Vladimir Putin perusteli sopimuksen jäädyttämistä Yhdysvaltain epäystävällisillä toimilla Venäjää kohtaan.
Lisäksi Putin katsoi, että Yhdysvallat ei ole kyennyt toteuttamaan omaa osuuttaan sopimuksesta.
Sopimuksen jäädyttäminen kuvastelee Venäjän ja Yhdysvaltain suhteiden heikkoa tilaa.

Ydinaseriisunta kärsii

Sopimuksen jäädyttämistä voi pitää myös uutena merkkinä siitä, että maiden välinen yhteistyö ydinaseriisunnan eteen on pitkälti katkoksissa.
– Se on symbolinen ele, joka osoittaa, että kumpikaan osapuoli ei enää tee yhteistyötä tällä alueella, sotilasalaan perehtynyt journalisti Aleksandr Golts sanoi uutistoimisto AFP:lle.
Sopimuksen mukaan Venäjän ja Yhdysvaltain piti kummankin hävittää ainakin 34 tonnia ydinaseisiin kelpaavaa plutoniumia joko säteilyttämällä se tai muuntamalla plutonium ydinpolttoaineeksi siviilikäyttöön.
Yhdysvallat ja Venäjä solmivat sopimuksen alun perin vuonna 2000, ja se tuli voimaan 2010 osana yritystä lämmittää Yhdysvaltain ja Venäjän suhteita Georgian sodan jälkeisestä aallonpohjasta.

Kiistaa plutoniumin muuntamisesta

Kiistaa syntyi plutoniumin muuntamisesta niin sanotuksi MOX-polttoaineeksi.
Yhdysvalloissa hanke herätti vastustusta, koska muuntamiseen vaaditun laitoksen rakentaminen oli osoittautunut aiottua kalliimmaksi ja Fukushiman ydinvoimalaonnettomuus 2011 nostatti huolta ydinlaitosten turvallisuudesta.
Yhdysvaltain energiaviranomaiset ajoivat vaihtoehtoista tapaa, jossa plutonium sekoitettaisiin toisiin aineisiin ja varastoitaisiin maan alle.
Venäjän mielestä plutoniumin laimentaminen on mahdollista peruuttaa ja siten menettely ei toteuttaisi sopimuksen henkeä.
Lähteet: AFP, Itar-Tass, Reuters

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti