Mitäpä tuohon muuta sanomaan/kirjoittamaan...
Suora nettilainaus Helssingin Sanomista hiukan tuunattuna:
Tapaus Seinäjoki: Venäjän median hyökkäys Suomen viranomaisia vastaan päättyi yhtä nopeasti kuin alkoikin
Huostaanottokiista jäi MH17-matkustajakoneen tuhosta julkaistun tutkimusraportin varjoon. Suomessa tehtyä ”ohjuskoetta” kuvattiin ”ammattitaidottomaksi”, kirjoittaa Jarmo Mäkelä.
VENÄJÄN median hyökkäys Suomen viranomaisia vastaan päättyi yhtä nopeasti kuin alkoikin. Seinäjoen lapsikaappauksen käsittely jätti jälkeensä enemmän kysymyksiä kuin antoi vastauksia.
Yksityiskohtaisin kuvaus tapahtumien kulusta sisältyi Life.ru:n verkkosivuston 27.9. julkaisemaan Anastasia Davydovan artikkeliin.
Siinä perheen riidat leviteltiin kaiken kansan hämmästeltäviksi äidin, isän ja venäläistaustaisen tuttavan toisistaan poikkeavien kertomusten voimin. Viime perjantain tapahtumat Seinäjoen lähistöllä sijaitsevan vastaanottokodin luona esiteltiin perusteellisesti. Kuvailtiin myös lasten oloja Venäjän suurlähetystössä. Lopuksi todettiin viranomaisten jatkavan tilanteen selvittelyä.
Uutistoimisto Tass julkaisi Venäjän Helsingin lähetystön lehdistöavustajan Natalja Vežlivtsevan lausunnon, jonka mukaan ”toiveena on, että perhe voisi palata Venäjälle” ja että viranomaiset etsivät ”yhteistä suunnitelmaa lasten ja vanhempien auttamiseksi”.
MUTTA MITEN tämä on mahdollista, kun aiemmasta raportoinnista oli jo käynyt selväksi, ettei mitään ”perhettä” enää ole olemassa. On vain vanhempien katkera taistelu lasten huoltajuudesta, minkä asian petroskoilainen oikeus ratkaisee lokakuun 10. päivänä.
Järkevimmän ja asiallisimman puheenvuoron aiheesta käytti Pravdassa Lasten oikeus -nimisen kansalaisjärjestön puheenjohtaja Boris Altshuler. Hän kuvasi Suomen lainsäädäntöä ja viranomaisten toimintaa oikein, vaikka arvelikin, että joskus huoli lasten hyvinvoinnista saattaa johtaa liian nopeisiin toimenpiteisiin.
Hän syytti ”suomalaisia aktivisteja” huostaanottokysymysten politisoimisesta ja totesi: ”Poliittisista kampanjoista kärsivät aina lapsi ja perhe. Niistä ei seuraa mitään hyvää”.
Suomen lakia rikottiin, kun lapset perjantaina haettiin vastaanottokodista ilman viranomaisten lupaa. Kun heidät vietiin suurlähetystön alueelle, teko muuttui lapsikaappaukseksi. Mihin on kadonnut lasten isä, joka lapset haki? Ja kuka on avunantoon osallinen venäläinen diplomaatti? Näihin kysymyksiin ei Venäjän mediasta ole löytynyt vastausta.
HUOSTAANOTTOKIISTA jäi Venäjän mediassa nopeasti paljon isomman kysymyksen varjoon: kuka tuhosi Donetskin alueella malesialaisen matkustajakoneen MH17 ja sen kaikki matkustajat – ja miten?
Sen Suomeen liittyvää sivuhaaraa käsitteli 27.9. toistakymmentä venäläistä mediaa Tassin Helsingin toimiston vinkattua, että Suomessa oli tehty asiaan liittyviä ”salaisia ohjuskokeita”. Venäjän media käytti Suomessa tapahtuneesta koeräjäytyksestä johdonmukaisesti sanaa ”ohjuskoe”. Termin omaksuivat myös Venäjän vaikutuspiirissä olevat suomalaiset toimijat.
Venäjän media pyrki kaikin mahdollisin tavoin saattamaan kyseenalaiseksi rikoksen kansainvälisen tutkijaryhmän väliraportin havainnot. Suomen osalta todettiin, etteivät vuonna 1996 maahan toimitetut ilmatorjuntaohjukset olleet samanlaisia kuin ne, jotka ovat Venäjän armeijan omassa käytössä. Niillä tehty ”ohjuskoe” osoitti näin ollen vain suurta ”ammattitaidottomuutta”.
Tosiasioiden hämärtämisen etujoukossa olivat Kremlin suorassa ohjauksessa toimivat tv-kanavat. Kanal 1 teki selväksi, ettei tutkinnassa oltu lainkaan otettu huomioon Venäjän tutkintaryhmälle lähettämiä tietoja. Rossija 1 ruoti suuren asiantuntijajoukon voimin ”länsimaiden asennetta”. Venäjän presidentin lehdistösihteeri kertoi olevansa varma, että koko ”tutkinta tulee olemaan epäobjektiivinen ja tuhoon tuomittu”
Ren TV kutsui tutkintaa ”skandaaliksi”. Sen mielestä johtopäätökset rakentuivat todisteisiin, ”jotka sopisivat valehtelevalle viidesluokkalaiselle”. Raportin sisältämät video- ja valokuvat selitettiin lavastetuiksi. Johtopäätös oli, että ”hollantilaisraportin tekijöinä on kyllä ollut oikeita ammatti-ihmisiä, ei kuitenkaan tutkijoita, vaan elokuvaohjaajia”.
SYYSKUUN lopulla Argumenty nedeli käsitteli tylyllä tavalla Suomessa ja Ruotsissa käytävää turvallisuuspoliittista keskustelua. ”Ruotsalaiset ovat sairastuneet vakavaan Venäjä-paranoiaan”, lehti paljasti. Venäjää kohtaan osoitettuun yhtäkkiseen huoleen on lehden mukaan syynä se, että Ruotsi halutaan Natoon.
”Myös Suomi on sairastunut samaan tautiin”, lehti jatkoi. Näin siksi, että ”viime aikoina Suomen hallitus on selvästi muuttanut kurssia pois hyvistä naapurisuhteista Venäjän kanssa”. Tämä selittänee, miksi Ria Novosti nosti näkyvästi ylös oppositiojohtaja Antti Rinteen (sd) varoituksen, jonka mukaan ”suomalaisia ei kannata pelotella sillä, että Venäjä muka uhkaisi maan itsenäisyyttä”.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti