torstai 20. lokakuuta 2016

Suomalainen yritys tekemässä tieteellisen läpimurron – ratkaisee take away -mukien maailmanlaajuisen ongelman...

Toivotaan, että alla olevan artikkelin "uusmukit" läpäisevät testit, osaamisalue on vaikea...


Suora nettilainaus Yle Uutiset-sivuilta hiukan tuunattuna:


Suomalainen yritys tekemässä tieteellisen läpimurron – ratkaisee take away -mukien maailmanlaajuisen ongelman

Kotkamillsin kehittämän kertakäyttöisen kahvikupin idea on siinä, ettei kartonkia tarvitse päällystää muovilla.
Kierrätys
pahvinen kahvimuki
Kotkamills Oy
Suomessa kehitetty muoviton, kierrätettävä kahvikuppi on läpäissyt ensimmäiset laboratoriotestit. Uusiutuvan kuppikartongin kehittänyt Kotkamills Oy on todennut omissa testeissään, että kuppi kestää kuuman kahvin ja miedot alkoholijuomat.
– Kahvi on ollut kaadettaessa 90-asteista. Kupin on pitänyt kestää kahvia kymmenen minuuttia niin, ettei kahvi vuoda tai värjää kupin sisustaa. Näin se on myös tehnyt, kertoo Kotkamillsin toimitusjohtaja Markku Hämäläinen.
Kupin erikoisuus on siinä, että se on biohajoava eikä sitä tarvitse päällystää muovilla. Kupin voi kierrättää normaalin sanomalehden ja toimistojätepaperin mukana.
Kotkamills tekee parhaillaan kartonkinäytteitä, joita testaavat noin kymmenen pahvikuppivalmistajaa Euroopassa. Hämäläinen odottaa valmistajien testituloksia luottavaisin mielin.
– Kartongin toimivuus todetaan varmuudella vasta siinä vaiheessa, kun se on mennyt kupintekokoneen läpi. Luotamme kuitenkin omiin testeihimme siinä määrin, että uskomme kupin pelaavan muuallakin.

Kerma tuo haasteita

Kotkamillsin innovaatio pääsi viime viikolla myös Sitran laatimalle kiertotalouden kiinnostavimpien ideoiden listalle. Kierrätettävästä kertakäyttömukista on kiinnostuttu etenkin Keski-Euroopassa. Yhdysvaltain markkinoilla pitää huomioida se, että kupin on kestettävä myös rasvainen maito tai kerma.
– Kahvin omat rasvahapot kuppi kestää hyvin, mutta kerman rasva on hankalampi kupin saumaukselle. Ei kerma kuitenkaan ole niin vaativa, että se läpi menisi.
Kupin on pitänyt kestää kahvia kymmenen minuuttia niin, ettei se vuoda tai värjää kupin sisustaa. Näin se on myös tehnyt.
MARKKU HÄMÄLÄINEN
Hämäläisen mukaan yksi suuri tulevaisuuden asiakasryhmä voivat olla festivaalijärjestäjät, koska kupin todettiin yhtiön omissa testeissä kestävän 12-prosenttista alkoholia selvästi pidempään kuin kahvia.
– Olisi fiksumpaa, jos muovimukin sijaan voitaisiin käyttää kompostoituvaa tai kuiduksi kierrätettävää mukia. Myös lentoyhtiöt voisivat olla yksi markkinointikohde, koska matkustajat juovat usein lennoilla kahvia, teetä tai mietoja alkoholijuomia.

Mukille on rako markkinoilla

Take away -kahvin samoin kuin muidenkin take away -tuotteiden suosio on ollut kasvussa viimeiset kymmenen vuotta. Kertakäyttöbuumi on alkanut näkyä ikävästi muun muassa Itämeren rannoilla. Tampereen teknillisen yliopiston professori Jurkka Kuusipalo pitää kuuman kahvin kestävää, kokonaan muovitonta ja biohajoavaa kertakäyttömukia läpimurtona.
– Mielestäni se on mullistava keksintö, koska kokonaan kartonkikoneella valmistettuja tuotteita ei juurikaan ole markkinoilla. Yleensä suojausominaisuus saadaan aikaan niin, että kartonki täytyy päällystää uudelleen muovilla.
Kuusipalo uskoo myös yritysten omien testien luotettavuuteen.
– Aina voi tietysti tulla yllätyksiä, jotka voivat aiheuttaa viivästyksiä. Mutta suomalaiset yritykset eivät lähde kovin heppoisin perustein hehkuttamaan tuotteitaan, jos ei ole aihetta.
Se on mullistava keksintö, koska kokonaan kartonkikoneella valmistettuja tuotteita ei juurikaan ole markkinoilla.
JURKKA KUUSIPALO

Väkivaltainen kuppikone

VTT:n tutkimusprofessorin Ali Harlinin mukaan kahvikupin todellinen luonne selviää vasta kupinvalmistusprosessissa.
– Se pitää pystyä tekemään kuppikoneella, joka paukuttaa hyvin suurella nopeudella. Materiaalin käsittelyä voisi kuvata väkivaltaiseksi, jolloin sen pitää olla absoluuttisen virheetön.
Kotkamills on korvannut muovin täysin kierrätettävällä ainesosalla, mutta enempää se ei salaisesta tekniikastaan kerro. Odotukset ovat kovat, sillä yhtiö uskoo pystyvänsä myös kilpailukykyisiin hintoihin.
– Tällaista tuotetta saa jos erikseen tilaa, mutta sen hinta on erittäin korkea. Kun teemme sen omalla konseptillamme, pystymme pitämään tuotantokustannukset suurinpiirtein siinä, missä normaalin muovipäällysteisen kartongin kustannukset ovat, toimitusjohtaja Markku Hämäläinen sanoo.
Myös VTT:n tutkimusprofessorin Ali Harlinin mielestä on iso etu, jos pinnoite pystytään ajamaan tuotteeseen suoraan kartonkikoneella. Tuotantokustannukset alenevat, kun materiaalia ei tarvitse kelata uudestaan auki pinnoitusta varten.
– Riski on, että kupintekokoneella joudutaan vetämään vauhtia alemmas. Näin on tapahtunut ennenkin. Peukut pystyyn, että onni on myötä ja testitulos pystytään toistamaan.

Pahvimuki pettää helposti

Miksi ympäristöystävällisen kertakäyttöpakkauksen valmistaminen sitten on niin vaikeaa? VTT:n mukaan sen kuituraina eli selluloosaosa imee aina vettä. Kun se kastuu tarpeeksi, se turpoaa ja pettää.
– Kuituraina tarvitsee jotain päälleen, jotta neste pysyy siellä, Harlin selittää.
Päällysteen valinta vaihtelee sen mukaan, mikä on estokerroksen tarkoitus: tuleeko sen pitää vettä, toimia rasvaa vastaan vai suojata tuotetta hapelta. Selluloosalla ja tärkkelyksellä voidaan valmistaa kohtalaisen hyviä hapen- ja rasvanestokerroksia, mutta vettä vastaan se ei toimi.
– Muovissa on öljyä, joten se ei oikein ime vettä. Kun ympäristö on kostea, väliin laitetaan tyypillisesti pieni kerros polyeteeniä, ja jos pitää kestää kuumaa, polyesteriä. Lisäksi on olemassa biomuoveja, jotka pitävät veden takanaan. Niillä ei kuitenkaan ole muita hyviä esto-ominaisuuksia.
Riski on, että kupintekokoneella joudutaan vetämään vauhtia alemmas.
ALI HARLIN

Talkkiakin on kokeiltu

Jossain määrin vettä hylkivä rakenne on mahdollista saada aikaan myös saostamalla tärkkelystä ja talkkia – samaa ainetta, jolla vauvan peppu pidetään kuivana. Juankoskella on valmistettukin biohajoavaa Tecta-päällystettä, jossa käytettiin talkkia.
– On mahdollista saadaan aikaan rakenne, joka kestää vettä hetken. Mutta kuinka kauan se kestää ja mikä on tavoite? Mitä tapahtuu, jos vesi onkin kuumaa tai neste alkoholia? Olisihan se aivan valtavan hieno asia, jos Kotkassa päästään tuossa asiassa eteenpäin. Kukaan ei varmasti toivo mitään pahaa sille yritykselle.
Harlinin mukaan nykyisillä pinnotetuilla kartongeillakin on alkoholin kanssa suuria ongelmia.
– Kun Venäjälle vietiin kuppikartonkia, normaalilaatu ei kelvannut. Siellä on jostain syystä tapana vetää vodkaa mukista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti