torstai 27. lokakuuta 2016

Eila Knuuti Länsi-Pohjan poikkeusluvasta: “Tämä oli viisas, reaalipoliittinen päätös”...

Totta! Hyvä päätös...

Suora nettilainaus Pohjolan Sanomista hiukan tuunattuna:

Eila Knuuti Länsi-Pohjan poikkeusluvasta: “Tämä oli viisas, reaalipoliittinen päätös”

TUNTEMATON
Naistentautien ja synnytysten ylilääkäri Eila Knuuti sekä sairaanhoitaja Riitta Iisakka olivat odottaneet päätöstä poikkeusluvasta kauan. Torstaina tunnelma oli keveä.
Annemari Kallio
Länsi-Pohjan keskussairaalan synnytysosastolla vallitsi torstaina iloisen helpottunut tunnelma. Kesken vuoronvaihtoa tavoitetut sairaanhoitajat Riitta Iisakka, Riikka Huusko ja Malla Roininen sekä kätilö Anne Pihlajaniemi olivat tyytyväisiä poikkeuslupaan, jolla synnytykset jatkuvat Kemissä ainakin vuoden 2018 loppuun saakka.
– Kyllä se on iso helpotus. Tätä on odotettu ja ihmiset ovat kauppajonossakin kyselleet, että koska se lupa tulee, Riitta Huusko kertoi.
Perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula ilmoitti synnytystoiminnan poikkeusluvista torstaina annetun, erikoissairaanhoidon ja päivystyksen järjestämistä koskevan hallituksen esityksen yhteydessä. Poikkeusluvan sai myös Kainuun ja Mikkelin keskussairaalat, joissa synnytykset jatkuvat poikkeusluvalla vuoden 2020 loppuun asti.
Sairaalan naistentautien ja synnytysten ylilääkäri Eila Knuuti piti Rehulan ilmoitusta “reaalipolitiikan ilmentymänä”. Knuutin mukaan oli ilmeistä, että poikkeuslupa oli ainoa järkevä vaihtoehto Länsi-Pohjan tapauksessa.
Synnytysosaston työntekijät muistelivat kiitollisena myös sitä intoa, jolla seutukunnalla kerättiin nimiä pienten synnytysosastojen säilyttämiseen tähtäävään kansalaisaloitteeseen. Meri-Lapin asukkaiden yhtenäinen rintama huomattiin monella taholla.
– Virkamiehet olivat jäykempiä synnytysmäärien rajoissa, mutta poliitikot ymmärsivät nyt myös paikallisia ihmisiä. Heille tästä iso kiitos, Knuuti muistutti.
Knuuti painotti, ettei työ Länsi-Pohjan synnytysmahdollisuuksien eteen ole suinkaan ohi. Seuraavien vuosien aikana hän haluaa osoittaa päättäjille, miksi korkea päivystystaso ja siten synnytysten säilyminen Kemissä ovat tärkeitä asioita.
Syitä löytyy kuin apteekin hyllyltä: Kaidi voi tuoda tullessaan suuren määrän uusia, nuoria asukkaita. Maahanmuuttajat muuttavat jo nyt alueen synnyttäjäprofiilia. Ruotsi karsii omaa erikoissairaanhoidon verkkoon, joten yhteistyölle olisi sekä syitä että tilausta.
– Jotenkin keskustelussa on unohtunut sekin, että synnyttäminen on loppujen lopuksi aika halpaa. Synnytysyksikön ylläpito muodostaa vain 2–3 prosenttia erikoissairaanhoidon menoista, Knuuti huokaisi.
Perhehuoneessa lepäävät tuoreet vanhemmat ilahtuivat hekin kuullessaan Länsi-Pohjan saamasta armonajasta. Sarianna Malila ja Niko Hiltunen sekä tiistaina syntynyt tyttövauva “Lyyli” olivat tyytyväisiä Länsi-Pohjan keskussairaalassa saamaansa hoitoon.
Malila kiitteli etenkin pienen synnytysosaston antamaa mahdollisuutta perhehuoneeseen. Hiltunen puolestaan totesi, ettei pitkä matka Ouluun synnyttämään olisi ollut heille mieluinen vaihtoehto.
– Toivon todella, että synnäri säilyy poikkeusluvan jälkeenkin ja muutkin saavat synnyttää lähellä kotia, Malila totesi.
Keskustan varapuheenjohtaja, torniolainen kansanedustaja Katri Kulmuni oli heti tuoreeltaan helpottunut ja erittäin tyytyväinen poikkeusluvasta.
– Olen kiitollinen ministeri Rehulalle Kemin synnytysosastolle myönnettävästä poikkeusluvasta. Tämä on tärkeä viesti alueen ihmisille, että heidän näkemyksensä ja huolensa palvelutarpeesta on kuultu, Kulmuni totesi viestissään.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti