keskiviikko 26. lokakuuta 2016

Raportti: Suomi vie sotatuotteita nyt eniten Lähi-itään...

Suomen sotatuotteiden vienti on globaalimittakaavassa "nappikauppaa". Tuskin yltää kahdenkymmenen suurimman asevijeän joukkoon maailmassa. 

Lähi-idässä tuhoutuu vanhaa sotakalustoa joka päivä. Ei ole ihme, että suomalaiset kauppamiehet ovat aktiivisesti liikkeellä. Muun muassa Patrian tuotteet ovat huippumodernejat, tosin nekään eivät ole haavoittumattomia.

Viennin oikeutusta on arvosteltu - aiheellisesti - aivan viime aikoinakin nimenomaan maihin, joissa ihmisoikeusasiat eivät ole kunnossa.


Suora nettilainaus Yle Uutiset-sivuilta hiukan tuunattuna:


Raportti: Suomi vie sotatuotteita nyt eniten Lähi-itään

2000-luvun alkupuolella Suomen aseviennistä keskimäärin 84 prosenttia meni EU:n alueelle. Nyt EU:hun viedään enää 52 prosenttia Suomen aseviennistä.
Kotimaa





Patrian AMV-panssariajoneuvo savanninruskeana Etelä-Afrikassa.
Patrian AMV-panssariajoneuvo Etelä-AfrikassaPatria



Suomalaisen aseteollisuuden tärkein vientialue on nyt Lähi-itä, kertoo ajatushautomo SaferGloben julkaisema Suomen ja maailman asekauppaa ja asevalvontaa tarkasteleva raportti.
Aseteollisuus on pyrkinyt uusille markkinoille ja samaan aikaan EU-maat ovat vähentäneet asetuontiaan. Vuodesta 2015 EU ei ole enää ollut sotatuoteviennin suurin kohdealue euroilla mitattuna, kertoo SaferGlobe.
Saharan eteläpuolinen Afrikka on noussut toiseksi merkittävimmäksi alueeksi, kun Etelä-Afrikkaan on viety panssariajoneuvoja.
SaferGloben raportin mukaan Suomen ase- ja sotatuoteviennin arvo oli 99 miljoonaa euroa.

Se oli vähemmän kuin kahtena edellisvuonna, mutta enemmän kuin 2000-luvun keskiarvo.
Ajatushautomo(siirryt toiseen palveluun) julkaisee asevientiraportin kahdeksannen kerran.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti