keskiviikko 19. lokakuuta 2016

Murheellista katseltavaa ja luettavaa mutta mukavia muistoja rakennukseen liittyvänä...

Palattuani perheeni kanssa takaisin Kemiin vuonna 1981 siirryin Suomen Yhdyspankkin asiakkaaksi saatuani neuvoteltua omakotitalon rakentamiseksi tarvittavan lainan. Se oli vanhan pankkitilan aikaa.
Alla olevan artikkelin kiinteistöstä tuli aikanaan upea uudisrakennus Kemin Kauppakadulle. Itselleni siitä on mukavia, myönteisiä muistoja.
Nimenomaan yhteistyö silloisen pankinjohtajan Ahti Salmelan kanssa. Hän urheilumiehenä oli monessa mukana pankkityönsä ohessa. 
Kehittelimme yhdessä AITAKI-laatutuotteen ja Mainostoimisto Mikkasen eli Seppo Mikkasen kanssa "sambakannustuspurkit" - niitä tehtiin aikamoinen määrä ja niitä myytiin/lahjoitettiin ja käytettiin mestaruussarjassa pelanneiden Kepsin ja Innon Mimmien peleissä. Pankki oli myös mukana aktiivisesti AITAKI-laatutuotteen kanssa Kemin ammattioppilaitoksen lentopallojaoston tukemisessa. Edelliseen liittyi myös pankin katolla olevan valomainoksen "näytössäpito". Se oli siihen aikaan suurempi. Asiaa oppilaitoksen puolelta hoiti Urpo Selkälä oppilaittensa kanssa - ansiokkaasti. 
Mukavina muistoina välittyy myös mieleen pankin vuotuiset asiakasillat/-infot, taidettiinpa joskus pistäytyä saunatiloissakin pankkiasioita kertaamassa.
Kyseisessä rakennuksessa oli hetken aikaa Insinööriliiton Pohjois-Suomen piirin toimisto.
Tulihan rakennuksessa käytyä tutustumassa myös Yle Perämeren tiloihin Eero Säilyn johdolla. 
Kohta rakennus on "tuusan nuuskana" - pois tykkänään - tilalla hetken aikaa tyhjyyttä...

Suora nettilainaus Pohjolan Sanomista hiukan tuunattuna:

Kemin Kauppatorin laidalle suunnitteilla asuinkerrostalo – liiketiloja siihen tuskin tulee

Vaadittava asemakaavanmuutos ei ole vielä vireillä. Entisen talon purkaminen uuden tieltä on käynnissä.

PENTTI VUOSAARI
Kauppatorin laidalta purettavan talon paikalle suunniteltuun uuteen kerrostaloon tulisi näillä näkymin vain asuinhuoneistoja, koska liiketiloille on Kemissä vähän kysyntää.
Jussi Saarela
Kiinteistöyhtiö City Kauppapaikat Oy haluaa rakentaa 5–6-kerroksisen kerrostalon Kemin Kauppatorin laidalle.
Parhaillaan uuden talon tieltä osoitteesta Kauppakatu 19 puretaan kiinteistöyhtiön ostamaa kaksikerroksista taloa, joka on ollut pitkään tyhjillään kosteusvaurioiden vuoksi. Kauppaan kuului myös 2 500 neliön tontti.
City Kauppapaikat Oy:n toimitusjohtaja Raimo Sarajärvi kertoo, että todennäköisesti taloon tulee vain asuinhuoneistoja myytäväksi eteenpäin.
Sijainti Kauppatorin laidalla on hänen mielestään hyvä rakennuspaikka. Liiketiloja yhtiö ei aio rakentaa tontille, koska niitä on paljon Kemissä tyhjillään.
Ennen uuden talon rakentamista pitää tehdä asemakaavanmuutos.
Kaupungingeodeetin Paulus Rantajärven mukaan se ei ole vielä vireillä, eikä tontin uusi omistaja ole edes jättänyt kaavamuutoshakemusta.
Sarajärvi kertoo, että tavoitteena on, että kaava olisi valmis uudisrakennusta varten ensi vuoden lopulla. Toiveissa olisi, että kaava sallisi muutoksen jälkeen viisi- tai kuusikerroksisen talon tekemisen tontille.
– Rakennamme kerrostalon sitten, kun sille kysyntää on.
Vauhtia talon rakentamiselle saattaa antaa Kaidin biojalostamon mahdollinen rakentaminen kaupunkiin.
– Kaikki positiiviset asiat nopeuttavat rakentamisaikataulua yleensä.
Nykyisin tontilla sijaitsevassa, vuonna 1983 rakennetussa kerrostalossa on toiminut aikanaan muun muassa Suomen Yhdyspankki (SYP), Nordea, videovuokraamo Makuuni ja Yleisradio.
Se on ollut tyhjillään vuosikausia kosteusvaurioiden vuoksi.
– Kysyntää liiketiloille ei Kemissä ole, minkä vuoksi katsoimme, että sitä ei kannata korjata.
City Kauppapaikat osti talon hiljattain ulkomaisilta pankeilta.
Se oli osa isoa kauppaa, jonka yhteydessä yhtiön omistukseen siirtyi yhteensä 60 000 neliötä liiketilaa useasta kaupungista.
JM-Construction Oy vastaa vanhan rakennuksen purkamisesta. 250 000 euroa maksavat purkutyöt valmistuvat todennäköisesti ensi vuoden tammikuussa. Jätteet kierrätetään kattavasti.
– Purkaminen on tosi kallista tänä päivänä, Raimo Sarajärvi kertoo.
Silti kosteusongelmainen talo kannattaa hänen mukaansa enemmin purkaa kuin korjata. Purkamistyöt alkoivat tällä viikolla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti