sunnuntai 9. lokakuuta 2016

Kaidi Finland > Kemin Ajos...

Teksti Lounais-Lappi-lehdestä lauantaina 08.10.2016:


ENTISAJAN PATRUUNAT PITIVÄT HUOLEN OMISTAAN, ENTÄ NYKYISET…

Olen kirjoittanut edellä mainitulla otsikolla useaankin kertaan tekstiä asiasisällön mukaan varioiden. Tähän saakka kirjoituksieni sävy on ollut kyseisellä otsikolla aavistuksen verran negatiivinen, kielteinen mutta ei ole enää tällä kerralla.

Kemin kaupungin historia eli pätkä Wikipediatekstiä:

Kemin kaupunki perustettiin vuonna 1869 ja se on naapurikaupunkinsa Tornion jälkeen Lapin maakunnan vanhin kaupunki ja viimeisiä niin sanottuja Suomen vanhoja kaupunkeja.
Vaikka Kemi on tunnettu savupiipputeollisuudestaan, niin ensimmäisinä vuosikymmeninään se oli alueeltaan ja väestöltään pienehkö kauppakaupunki. Teollisuuskaupungiksi se muuttui vasta vuoden 1931 alueliitoksen myötä, jolloin Kemin maalaiskunnasta erotetulla liitosalueella sijainneet suuret teollisuuslaitokset Kemi Oy ja Veitsiluoto Oy siirtyivät osaksi kaupunkia. Kemin asukasluku ja pinta-ala moninkertaistuivat liitoksen myötä.
Kuten monet muutkin teollisuuspaikkakunnat myös Kemi on viime vuosikymmeninä kärsinyt väestökadosta. Kaupungin asukasluku 1960-luvun puolivälissä oli lähes 30 000, mutta vuonna 2010 enää alle 23 000 asukasta – tällä hetkellä rapiat 21.000...


Tällä kerralla rinnastan Kemin kaupunginjohtajan, Tero Nissisen patruunaan, joka on pitänyt huolen omistaan, vaikka onkin niin sanotusti junan tuoma. Hän on ammattijohtaja.

Hän on mielestäni esimerkillisesti taistellut omiensa puolesta asiassa kuin asiassa.
Luonnollisesti hänellä on ollut tukenaan Kemin muuta virkamiesjohtoa ja luottamushenkilöitä.

Kyllä virkamiehillekin on syytä antaa positiivista palautetta – aiheesta.

Kemin historian kannalta on syntymässä eräs hienoimmista saavutuksista, joka heijastuu laajalle talousalueellamme.
Mediatietojen mukaan Kaidin biojalostusyksikkö Kemin Ajokseen on toteutumassa. Jos ja  kun niin tapahtuu, se on yksi nykyisen patruunamme aktiviteetin myönteisistä seurauksista.

Riittääkö puuraaka-aine Suomessa/Lapissa/Meri-Lapissa? Kyllä riittää!

Muistuupa mieleeni 1970-luvun alkupuolelta tositarina, silloin, kun maassamme oltiin ylihuolestuneita metsien riittävyydestä ja puhuttiin kiivaasti/kiihkoillen puupulasta.
Suomeen oli tullut japanilainen teollisuusvaltuuskunta tutustumaan maamme metsäteollisuuteen.
Valtuuskuntaa kuljetettiin linja-autolla tuntikausia läpi metsiä halkovaa tietä pitkin pääkaupunkiseudulta Itä-Suomeen.
Valtuuskunnan jäsenet ihmettelivät: ”Miten on mahdollista, että te täällä Suomessa puhutte puupulasta, kun olemme ajaneet jo koko aamupäivän, emmekä ole toistaiseksi nähneet muuta kuin metsää, metsää ja metsää?”
Tarinan mukaan luotettavaa, vedenpitävää vastausta ei löytynyt mukana olevilta isänniltä.

Aki Pyykkö

Kemi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti