lauantai 8. lokakuuta 2016

Stalin, tolkun mies...

Patologisen valehtelun ja synkän itsepetoksen entinen suurvalta? Kyllä...


Suora nettilainaus Pohjolan Sanomista hiukan tuunattuna:

Stalin, tolkun mies


Markus Kuokkanen
Bolsevikit suistivat Venäjän kaaokseen, mutta Josif Stalin lopetti radikaalien hullutukset ja johti maan voittoon natseista. Näin historia kerrotaan Venäjällä 2016.
Moskovan VDNH-näyttelyalueella on nyt avoinna Minun historiani -näyttely, jossa esitellään Venäjän menneisyyttä. 1900-luvun alkupuoliskolla sankareiksi nousevat Stalin ja kirkko.
Mahtipontinen multimedianäyttely on mielenkiintoinen ikkuna vallitsevaan tulkintaan: sen on rakentanut valtion perustama ja rahoittama säätiö, ja kumppaneina mainitaan muun muassa presidentin hallinto ja ortodoksinen kirkko.
Stalin esitellään ensin häntä koskevien sitaattien kautta. Tyranni näyttäytyy ihailtuna mutta kiisteltynä hahmona.
Entä Stalinin puhdistukset? 
Kun lopulta löysin asiaa käsittelevän huoneen, siellä ei mainittu lainkaan puolueen pääsihteerin nimeä. Stalinin vainot onnistutaan irrottamaan kokonaan Stalinista.
Näyttely esittelee sitä, miten bolsevikit sortivat kirkkoa ja kirkonmiehiä. Mutta Stalinin järjestämistä alistettujen kansojen pakkosiirroista en löytänyt mitään mainintaa.
Museossa pyörivä elokuva tiivistää ajan tapahtumat. Se kertoo, miten bolsevikit hyökkäsivät perinteitä vastaan ja tarjosivat tilalle “pseudokulttuuria”, kuten seksuaaliseen vapautumiseen liittyviä vallankumouksellisia ajatuksia. Sitten tapahtui käänne parempaan. Kertojaääni selittää uusien johtajien ymmärtäneen, ettei kaikkea perinteistä saa heittää menemään. Samaan aikaan kankaalla hymyilee Stalin.
Olin lukevinani näyttelystä toisenkin kertomuksen, joka ihannoi hyytävällä tavalla voimankäyttöä. Vallankumouksen aikana venäläiset kärsivät ja Venäjä menetti alueita. Lopussa tiivistetään maailmansodan saavutukset: natsit tuhottiin, Neuvostoliitto laajeni ja Eurooppaan syntyi Moskovan johtama itäblokki.
Onko tarkoitus hivellä museokävijän sisäistä imperialistia? Sorrunko ylitulkintaan? 
Tätä puntaroin, kun kävelin museokauppaan. 
Siellä myytiin paitoja isänmaallisella kuvituksella: taustalla oli Krimin kartta ja etualalla Vladimir Putin keskisormi pystyssä.
Kirjoittaja on Latviassa asuva vapaa toimittaja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti