keskiviikko 12. lokakuuta 2016

Lähidemokratia vaarassa...

Mitäpä tuohon muuta sanomaan/kirjoittamaan... 

Suora nettilainaus Pohjolan Sanomista hiukan tuunattuna:

Lähidemokratia vaarassa

Kuntavaalit uhkaavat jäädä maakuntavaalien varjoon. Pelkona on ehdokaspula tilanteessa, missä kunnanvaltuutetut ovat paljon vartijoina.




Kuntavaaleihin on aikaa enää puoli vuotta. Vaaleihin liittyy tällä kertaa tavallista enemmän kysymyksiä vailla vastauksia, kiitos sosiaali- ja terveydenalan palvelurakenne- (sote) sekä aluehallintouudistuksen.
Jos uudistukset etenevät kuten hallitus on vakuutellut, kuntavaaleja seuraavat maakuntavaalit 2018. 
Samassa yhteydessä iso osa kunnan tehtävistä siirtyy maakunnalle.
Päätösvallan kapenemisen on epäilty karsivan kuntatason päättäjiksi pyrkivien määrää ja laatua. Pelkona on ollut, että “kärkiehdokkaiden” puuttuessa listoilta myös äänestäjien kiinnostus vaaleja kohtaan hiipuu entisestään.
Sekä äänestäjien että ehdokkuuttaan empivien on hyvä tiedostaa, etteivät mahdolliset maakuntavaalit heikennä kuntavaalien tärkeyttä, pikemminkin päinvastoin. 
Tulevat valtuutetut ovat paljon vartijana historiallisen suuressa kuntamullistuksessa, missä kuntien tehtävät ja rooli muuttuvat radikaalisti. On paljolti tulevista kuntapäättäjistä kiinni, millainen paketti uusi maakuntahallinto tulee olemaan.
Toki ongelma on ollut olemassa ennen soteakin. Monella puolueella on ollut jo useammissa kuntavaaleissa suuria vaikeuksia löytää listoilleen riittävästi ehdokkaita. Ongelma on ollut suurin pienissä kunnissa.
Kunnallisalan kehittämissäätiön taannoin teettämä kysely osoitti, että vain 14 prosenttia kuntalaisista on valmis pyrkimään kunnan- ja kaupunginvaltuustoon. Todellinen luku on tätäkin pienempi, eikä se ole viime vuosina ainakaan kasvanut. Tilanne on ollut vähintään yhtä huono Lapissa.
Yhä harvempi kuntalainen on valmis “uhraamaan” itsensä julkiselle kritiikille, jota väistämättä seuraa kuntapäätöksistä, joita leimaavat tämän päivän kunnissa usein säästöt, leikkaukset ja muut niukkuuden jakamiset. Tapaus Kittilän myötä moni on herännyt huomaamaan, että valtuutettu voi päätyä pahimmassa tapauksessa käräjille, vaikka ahkeroisikin valtuustossa parhaiden taitojensa ja tietojensa mukaan.
Uhkana on, että sote ja aluehallintouudistus vievät kuntavaaliehdokkaiden joukosta pois myös ne, jotka eivät pelkää kantaa vastuuta.
Se kaventaisi entisestään kuntademokratiaa ja keskittäisi valtaa liikaa esimerkiksi kunnan palkkalistoilla oleville valtuutetuille. 
Jotta näin ei käy, puolueiden on syytä tehdä kaikkensa houkutellakseen kuntavaaleihin mahdollisimman paljon ehdokkaita. Kunnat ja varsinkin kuntalaiset tarvitsevat tässä, kuten myös tulevissa vallankumoustilanteissa päättäjikseen parhaat voimat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti