keskiviikko 5. lokakuuta 2016

Kojamolle haetaan rahoitusta > Teos symbolisoi Tornion historiaa, kulttuuria ja elinkeinoja..

Alla olevan pienoismallikuvan perusteella kyseessä on upea taideteos toteutuessaan. Toivottavasti ja oletettavasti rahoitus järjestyy...

Suora nettilainaus Pohjolan Sanomista hiukan tuunattuna:


Kojamolle haetaan rahoitusta

Teos symbolisoi Tornion historiaa, kulttuuria ja elinkeinoja.

MILLA ISO-KOIVISTO
Nordbergin möljälle suunnitellusta kojamosta tulee 30 metriä pitkä ja seitsemän metriä korkea. Pienoismalli löytyy Aineen taidemuseon ja kirjaston aulasta.
Jouni Valikainen
Teija ja Pekka Isorättyän kojamo-taideteoksen pienoismalli ihastuttaa Tornion kirjaston ja Aineen taidemuseon aulassa. Torniolainen Pirkko Tikkala jää hetkeksi arvioimaan uroslohta.
– Se näyttää aivan hyvältä. Teos ei ole koostaan huolimatta turhan raskas, Tikkala sanoo.
Taiteilijapariskunta on teknisten palvelujen toimeksiantona suunnitellut Nordbergin möljälle näyttävän Kojamon. Kojamo-ympäristötaideteos vaatii vielä rahoitusta. Patsaan kokonaiskustannusarvio on noin 82 000 euroa. Ulkopuolista rahoitusta haetaan puolet ja Tornion kaupunginvaltuusto tekee omasta osastaan päätöksen budjettikokouksessaan.
– Kuluihin voi saada tukea valtiolta, jos se hyväksytään Suomi 100 -kohteeksi. Haemme myös muita ulkopuolisia rajoittajia yhdessä Tornion kaupungin kanssa, taiteilija Pekka Isorättyä kertoi.
Aineen taidemuseon Katriina Pietilä-Juntura tekee hankkeesta kuvaustekstin, jotta se hyväksyttäisiin Suomi 100 -kohteeksi.
– Rahoitus on hyvällä mallilla. Olemme luottavaisia, että saamme rahoituksen kasaan. Kojamoa on pidetty mielenkiintoisena hankkeena, kaupunginarkkitehti Jarmo Lokio sanoi.
Teoksen lähtökohtana on uroslohi eli kojamo.
– Kojamo on paikkasidonnainen patsas, jonka pituus on 30 metriä ja korkeus seitsemän metriä. Patsas rakennetaan Outokummun Tornion tehtaalla valmistetusta teräksestä, Isorättyä sanoi.
Outokummun Tornion tehtaalla on valmistettu tänä vuonna terästä tasan 40 vuotta. Jos teos toteutuu, se voisi olla hieman myöhäinen huomionosoitus myös Outokummun tehtaalle.
Kojamo on jatke Särkynyt lyhty -taideteokselle, joka sijaitsee myös Nordbergin möljällä. Kojamon paikka on lähempänä joenrantaa.
– Tämä molemmat henkivät vapauden arvoa ja kojamo on niistä helpommin lähestyttävä. Se muistuttaa vapaasti virtaavasta arvokkaasta Tornionjoesta.
Taiteilijapariskunnan yhteisen teoksen on tarkoitus valmistua ennen Suomen satavuotisjuhlia 6.12. Patsaan varsinaisessa rakentamisessa menee noin kuukausi aikaa. Se vaatii suuren kokonsa myötä rakennuspaikaksi ison teräspajan.
Kojamo on Pekka ja Teija Isorättyän yhteinen luomus. He ovat työskennelleet taiteilijaparina vuodesta 2006 lähtien.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti