Mitäpä tuohon muuta sanomaan/kirjoittamaan...
Suora nettilainaus Yle Uutiset-sivuilta hiuka tuunattuna:
Presidentti Ahtisaari Syyriasta: ”Tämä on ihan järjetöntä”
YK:n turvallisuusneuvoston pitäisi kyetä reagoimaan ongelmiin paljon nykyistä nopeammin, sanoo presidentti Ahtisaari. Suomen Ahtisaari toivoo menevän Natoon jo vaikka ennen Ruotsia.
Presidentti ja rauhannobelisti Martti Ahtisaari tuomitsee jyrkästi Venäjän toimet Syyriassa. Korkeita arvosanoja eivät saa myöskään tilanteen pahenemista sivusta seurannut kansainvälinen yhteisö.
– Eihän se ole mistään kotoisin, että Venäjä on käyttänyt siellä pommituskapasiteettiaan ja vaikeuttanut humanitaarisen avun antamista ihmisille. Siellä on pommituksissa jopa lapsia kuollut. Tämä on ihan järjetöntä, että tämmöisen annetaan jatkua, Ahtisaari sanoo Ylen haastattelussa.
Ahtisaari kaipaa aktiivisempaa otetta sekä YK:lta että Euroopan unionilta kriisin ratkaisemisessa.
– Turvallisuusneuvoston pitäisi kyetä keskuudessaan paljon tehokkaammin reagoimaan näihin ongelmiin, Ahtisaari sanoo.
Reagointia hidastaa se, että turvallisuusneuvoston viiden pysyvän jäsenvaltion joukossa ovat sekä Yhdysvallat että Venäjä, joiden välit ovat tällä hetkellä hyytävät. Yhdysvallat ilmoitti eilen keskeyttävänsä Syyria-keskustelut Venäjän kanssa.
Ahtisaaren mukaan pysyvää rauhaa ei Syyriassa kuitenkaan saavuteta ennen kuin nämä kaksi osapuolta palaavat saman pöydän ääreen.
– Rauha edellyttää, että sinne pitäisi saada sellainen rauhansopimus aikaan, johon kaikki osapuolet voivat sitoutua. Sitä pitäisi valvoa kunnolla, tarvitaan rauhanturvaajia ja sellaista monitorointijärjestelmää, että kukaan ei pääse toimimaan näitä sopimuksia vastaan, Ahtisaari sanoo.
Todellisia ratkaisuja tulitaukojen sijaan
Pitkään kestänyt konflikti näkyy nyt pakolaiskriisinä Euroopassa. Euroopan olisi pitänyt Ahtisaaren mukaan edesauttaa Syyrian kysymyksen todellista ratkaisua yksittäisten tulitaukojen neuvottelun sijaan.
– Se olisi edellyttänyt aikanaan vaalien järjestämistä, johon olisi voinut pyytää apua YK:n pääsihteeriltä. Se voisi merkitä sitä, että joudutaan rauhoittamaan tilannetta maassa vuoden tai kaksi, että poliittinen järjestäytyminen saadaan aikaan. Silloin ei toistettaisi samaa virhettä kuin Egyptissä, koska muutenhan vaaleissa ei ole muita kuin näitä muslimiveljeskuntia, Ahtisaari sanoo.
Olisi erittäin hyvä Venäjällekin, että se nähtäisiin rauhantekijänä Syyriassa. Toivon, että Venäjälle tämmöinen rooli kelpaisi.PRESIDENTTI MARTTI AHTISAARI
Suomen rooli Syyrian tilanteessa on Ahtisaaren mukaan järjen puhuminen riitakumppaneille. Ahtisaari on itse tarttunut toimeen tapaamalla Venäjän presidentti Vladimir Putinia maailmanpolitiikan entisten johtajien The Elders –ryhmän kanssa
– Argumentoin presidentti Putinille, että sen jälkeen mitä Venäjä on tehnyt Ukrainassa, olisi erittäin hyvä Venäjällekin, että se nähtäisiin rauhantekijänä Syyriassa. Toivon, että Venäjälle tämmöinen rooli kelpaisi.
Suomi Natoon ennen Ruotsia?
Ahtisaari antoi haastattelun Miten tästä eteenpäin –kirjan julkaisutilaisuudessa Helsingissä. Kirja koostaa Ahtisaaren, ministeri Jaakko Iloniemen ja journalisti Tapani Ruokasen vuosina 2015 – 2016 käymiä keskusteluja politiikasta ja kansainvälisistä asioista.
Kirjan keskusteluissa Ahtisaari esittää Suomen liittymistä Natoon jo ennen Ruotsia, sillä Ahtisaaren tulkinnan mukaan Ruotsi tulee joka tapauksessa liittymään sotilasliittoon jossain vaiheessa.
– Minulle on sanottu, että miksen ajanut Suomea Natoon silloin kun olin presidenttinä, mutta silloin oli jo työtä ihan siinä että saatiin Suomi EU:hun. Kaikki ajallaan, Ahtisaari sanoo.
Minulle on sanottu, että miksen ajanut Suomea Natoon silloin kun olin presidenttinä, mutta silloin oli jo työtä ihan siinä että saatiin Suomi EU:hun.PRESIDENTTI MARTTI AHTISAARI
Ahtisaaren mukaan Natoon liittymisessä ei olisi mitään kummallista, sillä Suomi kuuluisi silloin luontevasti samaan leiriin muiden länsimaisten demokratioiden kanssa.
– Suomi yhtenä pohjoismaana on läntinen demokratia parhaimmillaan ja näin ollen on loogista liittyä niihin organisaatioihin, joihin muutkin läntiset demokratiat kuuluvat.
Venäjän väitteet siitä, että länsimaat ja Nato uhkaisivat Venäjää sotilaallisesti, Ahtisaari tyrmää paikkansapitämättöminä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti