perjantai 7. lokakuuta 2016

Google julkaisee tiistaina älypuhelimen, jossa on keinoälyyn pohjautuva virtuaaliavustaja...

Alla olevassa artikkelissa todetaan: 
Ajatus suuryritysten omistamista alati fiksummista tekoälyistä voi tuntua vastenmieliseltä, mutta toisaalta ne mahdollistavat yhä paremman ja henkilökohtaisemman palvelun.

Hmmmmm - mitähän henkilökohtaista palvelua minä - ihan oikeasti - tarvitsen lähitulevaisuudessa? Ainakin toivon, että puhelimella voi vielä tulevaisuudessakin tarvittaessa soittaa...

Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:

Google julkaisee tiistaina älypuhelimen, jossa on keinoälyyn pohjautuva virtuaaliavustaja

Suuret teknologiayhtiöt yrittävät kehittää oppivaisia virtuaalipalvelijoita, jotka voivat pian hallita koko kotia.

ULKOMAAT 
PETER POWER / REUTERS
Google on yksi varteenotettavimmista kilpailijoista virtuaaliavustajien taistelussa. Yhtiö omistaa muun muassa syväoppivaa keinoälyä kehittävän Deepmind-yrityksen.
Google on yksi varteenotettavimmista kilpailijoista virtuaaliavustajien taistelussa. Yhtiö omistaa muun muassa syväoppivaa keinoälyä kehittävän Deepmind-yrityksen.

Fakta

Virtuaalisihteereitä on jo kaikkialla

 Tunnetuin virtuaaliavustajista on puheella ohjattava Siri, jonka Apple julkaisi vuonna 2011. Siitä on tullut olennainen osa Applen käyttöjärjestelmää ja ehkä eniten julkisuudessa paistatteleva keinoäly.
 Amazon julkaisi Alexan osana Echo-älykaiutintaan vuonna 2014. Amazon antaa myös ulkopuolisten tahojen kehittää Alexalle sovelluksia.
 Google on yrittänyt pärjätä nelisen vuotta kömpelön Now-avustajan avulla, joka ei kykene keskusteluun käyttäjän kanssa. Uusi Google Assistant huomattavasti Now’ta älykkäämpi ja oppivaisempi.
 Viime vuonna julkistetun Facebookin M:n on tarkoitus auttaa somettajia tekemään ravintola- tai lentolippuvarauksia, maksamaan pikkuostoksia ja oppia ennakoimaan käyttäjän tarpeita.
NETTIYHTIÖ Google julkaisee huomenna tiistaina San Franciscossa Pixel-älypuhelimen, jossa tulee mukana yhtiön kehittämä uusi keinoälyyn pohjautuva virtuaaliavustaja Assistant.
Google on aiemminkin tuonut markkinoille kuluttajaelektroniikkaa Nexus-laitteiden muodossa, joita se on kehittänyt yhteistyössä muiden laitevalmistajien, kuten HTC:n ja Huawein kanssa.
Google yritti myös puhelinmarkkinoille ostamalla Motorolan vuonna 2012, mutta siitä kaupasta yhtiölle jäi lopulta käteen vain kasa patentteja. Google myi puhelintoiminnot Lenovolle pari vuotta sitten.
Kahdessa eri koossa tuleva Pixel poikkeaa Motorolasta ja Nexus-sarjasta, sillä Google on pistänyt koko painonsa Pixelin markkinointiin ja mainostaa sitä nimenomaan Google-puhelimena.
EMOYHTIÖ Alphabetin hallinnoima Google tuskin jatkossakaan halajaa suureksi peluriksi vaikealla älypuhelinalalla, joka ovat viime vuosina ajaneet Nokian ja Blackberryn kaltaisia vanhoja jättiläisiä kokonaan pois markkinoilta.
Tärkeämpää Googlelle lienee se, millaisia ohjelmistoja puhelimen sisällä jyllää.
Se haluaa ylläpitää Android-käyttöjärjestelmän ylivaltaa mobiililaitemarkkinoille ja tuoda käyttäjiä uusille sovelluksilleen videopuhelupalvelu Duolle ja pikaviestipalvelu Allolle. Molemmat sovellukset käyttävät Googlen virtuaaliavustajaa.
Noin neljä viidestä maailman älypuhelimista käyttää Googlen Androidia käyttöjärjestelmänään.
MAAILMAN suurimmat teknologiayhtiöt valmistautuvat nyt toden teolla kisaamaan virtuaalisilla sihteereillä. Jokainen yhtiö haluaisi tulenpalavasti oman pikkuapulaisensa ihmisten mobiililaitteisiin ja olohuoneisiin.
Virtuaaliavustajien avulla yritykset oppivat entistä enemmän asiakkaistaan, pystyvät kehittämään henkilökohtaisempia palveluja ja kohdentamaan mainoksia yhä taitavammin.
Esimerkiksi verkkokauppayhtiö Amazonin kehittämä Alexa voi puhekomennoin ohjata verkkoon kytkettyjä kodinkoneita, valaistusta ja lämmitystä, tilata pizzan tai vastata kysymyksiin. Mitä enemmän esineitä kytkeytyy verkkoon, sitä suuremmaksi virtuaaliavustajien valta kasvaa.
Applellä on Siri, Microsoftilla Cortana ja Facebookilla M, joka – hieman uhkaavasti – tuo mieleen James Bondista tutun MI6-tiedustelupalvelun johtajan. Aiemmin Facebook kutsui pikkuapulaista Moneypennyksi, joka on M:n sihteeri.
Monissa kielissä sihteeriä tarkoittava sana juontaa juurensa latinan kielen sanastasecretarius, joka kääntyy salaisuuksien pitäjäksi. Virtuaalisihteerit toimittavat päinvastaista virkaa: ne ovat verkkoon yhdistettyjä tekoälyjä, joiden tarkoituksena on kehittyä sitä fiksummiksi, mitä enemmän tietoa ne meistä keräävät yhdeksi suureksi tietokannaksi.
AJATUS suuryritysten omistamista alati fiksummista tekoälyistä voi tuntua vastenmieliseltä, mutta toisaalta ne mahdollistavat yhä paremman ja henkilökohtaisemman palvelun.
Älykkäiden virtuaaliavustajien markkinat olivat viime vuonna vain 750 miljoonaa dollaria. Tutkimusyhtiö Grand View Research kuitenkin ennustaa, että vuoteen 2020 mennessä virtuaaliavustajat tekevät jo noin kolmen miljardin dollarin edestä liikevaihtoa.
Summa olisi yhä pieni, mutta assistenttien todellinen tarkoitus onkin tuoda lisäarvoa teknologiajättien tuoteperheisiin.
Talouslehti Financial Timesin tietojen mukaan Google olisi julkaisemassa huomenna Pixel-puhelimiensa lisäksi Home-laitteen, joka haastaa Amazonin Echo-älykaiuttimen. Google kertoi Home-projektista jo keväällä.
Googlen Home on vähän itkuhälyttimen näköinen pömpeli, jonka avulla voi ilmeisesti Echon tavoin ohjailla asunnon laitteita. Laitteen hyödyt voivat jäädä kuitenkin pieniksi, jos huushollista ei löydy älyjääkaappia, älytermostaattia tai älyvalaistusta.
Sekä Home että Echo toimivat virtuaaliavustajien avulla puhekomennoin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti