torstai 31. joulukuuta 2015

Kuka ihmeen Cheek Suomesta?

Kysyin pari vuotta sitten ihan oikeesti: "Kuka ihmeen Cheek Suomesta?" Tunnustan, että olen sen jälkeen itseäni sen verran sivistänyt, että tiedän nykyisin missä mm. em. Cheek-asiassa mennään mutta...

Räppärit eivät oikein kolahda minussa.

Tai oikeastaan kerran! Muistaakseni elettiin 1990-luvun alkupuolta, kun olin Helsingissä Insinööriliiton - mahdollisesti silloisessa valtuusto-/edustajakouksessa - yksi ohjelmanumero oli tosi rennonmukava.

Nuori insinööriopiskelijaryhmä kertoi - räppäsi - näkemyksiään liiton toiminnasta.

Ihan hyvää ja kantaaottavaa tekstiä! Erityisesti oli mukava, että ryhmässä oli mukana pohjoisen poika, Jari Luoma-aho Kemijärveltä, joka muistaakseni opiskeli insinööriksi Kemissä.

Hän on aina silloin tällöin vilahtanut esillä täällä pohjoisessa - lehdissä ja keskustelupalstoilla - viime vuosina. On ollut pitkään Kemijärven kaupungin palveluksessa, kukaties vieläkin...



Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:


Poliittinen tilanne on hankala, mutta onneksi on Cheek – perinteinen uuden vuoden kappale ei nöyristele

 VIRVE RISSANEN<URL> nyt.fi/a1451534069612
Mennyttä vuotta on mukava koostaa esimerkiksi valokuva-albumeihin, Spotify-yhteenvetoon tai Instagram-kollaaseihin.
Lahtelaiset CheekTomi "TS" Sipikari ja Brädi tekevät sen biisin muodossa: Joka vuosi vuodesta 2007 lähtien fanit ovat saaneet nauttia E.P.M.T-kappaleesta, joka julkaistaan uudenvuodenaattona. E.P.M.T on lyhenne sanoista Ei pahalla, mut tahallaan (E.P.M.T:llä on myös Facebook-sivut).
Viime vuodenvaihde oli surullinen. Fanien pettymykseksi Cheekin tauko aiheutti myös E.P.M.T.-tauon, eikä uutta kappaletta tullut.
Torstai-iltapäivänä odotus oli siis tavallistakin kiihkeämpää. Moni tiesi linnoittautua tietokoneen ääreen, koska Cheek oli Snapchat-videossaan kertonut uuden perinnebiisin ilmestyvän kello 15 Youtubeen.
Ja tässä se on!

Nyt järjestyksessä kahdeksas EPMT noudattaa tuttua kaavaa. Taustalla soi klassikkohitti, tällä kertaa Tina Turnerin We Don't Need Another Hero. Aiemmissa biiseissä on sämplätty esimerkiksi Survivorin Eye of the Tigeria ja Queenin I Want it Allia. Lahtelaiset räppärit ruotivat menestyksekästä elämäänsä, ja videolla nähdään kuvia vuoden, tässä tapauksessa kahden vuoden varrelta. Kuvakavalkadi painottuu ymmärrettävästi Cheekin vuoden 2014 Stadion-keikkoihin.
Kaikki on eeppistä ja jylhää. Sanoma kuuluu: Täysillä mentiin, ja ensi vuonna mennään vielä lujempaa!
Tosin Brädin versestä voi päätellä sen, mitä Cheek on jo aiemmin antanut ymmärtää: ”Ens vuon ei tehä rundia vaan kunniakierros.” Liekkiä ollaan sammuttelemassa (Cheek on pitkin vuotta vihjaillut lopettamisesta).
Cheek itse heittäytyy syvällisemmäksi – ja tulee ehkä myös selittäneeksi liekin sammuttelun:
"Mut mä tunsin paineen selkäpiissä. Mitä jos annan kaiken enkä riitä? Sit kaadettiin verkkopankit ja lippupiste, silti aina vituttaa joku, vittu piste."
Versessä viitataan Youtube-videoon, jossa koostettiin Cheek-dokumentin kiroilukohdat yhdeksi kappaleeksi. Itseironiaa!
Kiusallinen puoli E.P.M.T-kappaleissa löytyy itse sarjan nimestä.
Minkälainen elämänfilosofia kätkeytyy sanoihin: Ei pahalla, mut tahallaan? Miksi kukaan perustelisi näillä sanoilla mitään?
Kiusallista kyllä, samantyyppisiä perusteluita on kuulunut politiikassa ja julkisessa keskustelussa tänä vuonna. Miksi haukuit tuntematonta törkeästi netissä? Miksi pukeuduit valkoiseen kaapuun ja huppuun? Hallitus, miksi leikkasitte vähäosaisilta? ”Ei pahalla, mut tahallaan”? Jos Alexander Stubb tekisi joka vuosi kappaleen, sen nimi voisi olla Sori siitä.
Parasta onkin jättää biisisarjan nimi räppäreiden uhman piikkiin, ja muistaa, ettei se sovellu myöskään vuoden 2016 elämänohjeeksi. Sen sijaan mieleen kannattaa painaa koko kappaleen kantava voima: We Don't Need Another Hero.
Cheek räppää kappaleessa, miten ”poliitikot koittavat operoida, mutta kansalla on tarve protestoida.” Cheekistä ”kansa tarvitsee sankaria”, ja tässä hän nyt räppää – ainakin vielä vuoden. Ihanan överiä!
Maailma on hullu paikka, mutta meillä ei ole mitään hätää. Tämä on viihteen tehtävä. Kiitos Cheek, ja hyvää vuotta 2016!
Vanhat EPMT-biisit löytyvät omalta Youtube-kanavaltaan. Kirjoittaja on vapaa toimittaja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti