lauantai 12. joulukuuta 2015

Uusi, kunnianhimoinen ilmastosopimus Pariisissa...


Suora nettilainaus Yle uutiset-sivuilta hiukan tuunattuna:
Ulkomaat 

Pariisin ilmastoneuvottelut jatkoajalla – Uusi sopimusluonnos luvattu julki kymmeneltä

Maailman suurin saastuttaja Kiina ja isäntämaa Ranska olivat eilen vakuuttuneita, että sopimus syntyy tänään lauantaina. Mutta suostuuko Kiina myönnytyksiin, joita kunnianhimoinen sopimus vaatisi?

Ihmisten muodostama kuvia Pariisissa 6. joulukuuta.
Kuva: Martin Bureau / AFP
Pariisin ilmastokokouksen neuvottelijat pyrkivät saamaan kattavan ilmastosopimuksen valmiiksi tänään lauantaina. Ranskan ulkoministerin Laurent Fabiusin on määrä esitellä uusi sopimusluonnos aamupäivällä kello 10 Suomen aikaa.
Perjantaina neuvottelujen yllättävin käänne oli se, että esiin nousi aiempaa tiukempi tavoite päästöjen rajoittamiselle. Tähän asti turvarajana on pidetty ilmakehän lämpenemistä kahdella celsiusasteella, mutta perjantaina monet maat lähtivät ajamaan lämpenemisen rajaamista 1,5 asteeseen.
Kokouksen puheenjohtaja Fabius kertoi perjantaina olevansa "varma", että uusi luonnos hyväksyttäisiin. Myös neuvottelujen avainmaana pidetty Kiina suhtautui sopimuksen syntymiseen luottavaisesti.
– Olemme melko varmoja siitä, uskon, että yhteisillä ponnisteluilla saamme lauantaiksi Pariisin sopimuksen, Kiinan neuvottelukunnan varajohtaja Liu Zhenmin sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.
Kiina on maailman suurin saastuttaja, joka on aiemmin suhtautunut penseästi päästöjensä rajoittamiseen.
Sopimuksen monet yksityiskohdat ovat kuitenkin vielä kesken. Neuvottelijat eivät ole päässeet sopuun esimerkiksi siitä, miten köyhiä maita tuetaan tavoitteen saavuttamisessa.
Lisäksi neuvottelujen kunnianhimoista tavoitetta on kritisoitu epärealistiseksi. Useat tutkijat ovat peränneet ympäripyöreyksien tilalle selkeämpiä askelmerkkejä siitä, miten yhdessä sovittavat päästötavoitteet saavutettaisiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti