tiistai 15. joulukuuta 2015

Koulujen ylijäänyttä ruokaa ilmaiseksi jakeluun mutta...

Ilmainen ei välttämättä ole koskaan ilmaista. Sitoutuminen asiaan alla olevan artikkelin mukaan on ongelmallista...

Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:


Ilmainen kouluruoka ei kiinnostanut juuri ketään Helsingissä – hävikkiruokaa halusi vain yksi yhdistys

KAUPUNKI  
PENTTI VÄNSKÄ
Kuopion kouluissa myydään oppilailta tähteeksi jäänyttä ruokaa kaupunkilaisille. Kuva on viime vuoden keväältä.
Kuopion kouluissa myydään oppilailta tähteeksi jäänyttä ruokaa kaupunkilaisille. Kuva on viime vuoden keväältä.

Ylijääneen kouluruoan jakelukokeilu ei onnistunut parhaalla mahdollisella tavalla Helsingissä. 
Asia ilmenee Helsingin kaupungin palvelukeskus -liikelaitoksen eli entisen Palmian tekemästä selvityksestä.
Viime vuoden marraskuussa alkaneeseen ja tämän vuoden maaliskuun loppuun kestäneeseen kokeiluun lähti lopulta mukaan vain yksi toimija, Herttoniemenrannan asukastaloyhdistys Ankkuri ry. Alun perin hävikkiruokaa ilmoittautui vastaanottamaan myös toinen taho, mutta se vetäytyi kokeilusta kuljetusongelmien vuoksi.
Ylijäänyt kouluruoka luovutettiin asukastalo Ankkurille läheisestä Herttoniemenrannan peruskoulun keittiöstä. Kokeilun aikana Helsingin kaupungin palvelukeskus -liikelaitos antoi ruoat ilmaiseksi asukastalolle, joka puolestaan toimitti omat astiansa koululle. Pakkaamisen hoiti koulun keittiöhenkilökunta.
Omistajaa vaihtaneet ruoat olivat linjastosta ylijääneitä lämpimiä ruokia. Ruokaa noudettiin selvityksen mukaan päivittäin 2–8 kiloa. Asukastalo halusi vastaanottaa lähinnä kasvisruokaa ja lämpimiä lisäkkeitä.
Keskimäärin kerran viikossa ruokaa ei jäänyt lainkaan annettavaksi, tai sitten tarjolla oli vain jotakin aterian osaa.
Asukastalo jakoi hävikkikouluruoan eteenpäin maksutta asiakkailleen. Ruokailijoista oli muodostettu tekstiviestiryhmä, joille muun muassa ilmoitettiin, mikäli ruokaa ei ollutkaan tarjottavana.
Selvityksestä ilmenee, että hävikkiruokakokeilu aiheutti runsaasti lisätyötä kouluruokailun järjestävälle palvelukeskukselle.
Sitä kehkeytyi esimerkiksi vastaanottavien järjestöjen etsimisestä, toiminnan suunnittelusta ja toiminnan koordinoimisesta. Edellä mainituista lisätöistä aiheutui noin 5 000 euron kustannukset, minkä lisäksi päivittäin tuli 1,5–3 euroa menoja muun muassa ruoan luovuttamisesta ja astiahuollosta.
Palvelukeskus arvioi, että monet seikat karsivat järjestöjen innokkuutta osallistua kokeiluun. Vaikka ruoka annettiin ilmaiseksi, noutajalle tuli erilaisia kuluja sen kuljetuksesta. Koulukeittiö ei voi myöskään luvata, että ruokaa jää joka päivä annettavaksi eteenpäin.
”Kiinnostus ilmaiseen ruokaan vaikuttaa suuremmalta kuin sitoutuminen käytännön järjestelyihin”, selvityksessä todetaan.
Mikäli kokeilua jatketaan, pitää palvelukeskuksen mielestä kaupungin osoittaa erillinen työntekijä koordinoimaan eri virastojen ja vapaaehtoisten välistä toimintaa. Alkuvaiheessa kyse olisi todennäköisesti kokopäiväisestä työstä.
Valtuustoaloitteen ylijääneen Helsingin kouluruoan myynti- ja jakelukokeilusta teki Petra Malin (vas) ja 55 muuta valtuutettua.
Kokeilusta tehty selvitys oli Helsingin kaupunginhallituksen käsittelyssä maanantaina.
Myös Nurmijärvellä yritettiin hiljattain torjua koulujen ruokahävikkiä. Ylijäänyttä ruokaa kokeiltiin myydä 2,5 euron hintaan Klaukkalan yläasteella, mutta koko syyslukukauden aikana syömässä kävi vain yksi kuntalainen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti