lauantai 26. joulukuuta 2015

Kuoleman spiraali...

Alla oleva henkilö, Matti Bergström, teki TV 2:lle toimittaja Eero Silvastin kanssa erinomaisen 5-osaisen sarjan kauan sitten. Tallensin em. osat VHS-kaseteille. Jokaisessa sarjassa oli oma teema ja ne suorastaan tihkuivat mielenkiintoisia asiakokonaisuuksia.

Todettakoon, että kyseinen henkilö oli Ammatillisten Oppilaitosten Insinöörit AOI ry:n Kemissä, kulttuurikeskuksessa 1980-luvun loppupuolella pidettyjen opintopäivien pääluennoitsija.
Minulla oli mahdollisuus vaihtaa hänen kanssaan muutama sana Kemin teatteriravintolassa kahvittelun yhteydessä. Siinä keskustelussa oli mukava olla kuuntelijan roolissa. Matti Bergströmin rauhallisessa, persoonallisessa puheessa tuli esiin paljon käytännön asiaa.
Keskustelussamme hän mm. painotti, että ihminen kykenee - täysipainoisesti ja tehokkaasti - tekemään vain yhden asian kerrallaan. Asiat on priorisoitava, pistettävä jonoon, hän muistaakseni selkeästi ohjeisti...

Eräässä em. TV-sarjassa Matti Bergström puhui käsitteestä kuoleman spiraali. Kuoleman spiraalilla hän tarjoitti ikääntyvän, vanhan ihmisen olemusta viimeisinä elinvuosinaan. Hän toi esiin, miten vähäpätöinenkin asia; pieni kolhaisu, loukkaantuminen, kaatuminen, tulehdus, jne. saattaa käynnistää tapahtumaketjun, joka pahimmassa tapauksessa johtaa potilaan kuolemaan. Kuoleman spiraali on armoton, yllättävä...

Pätkä Wikipedistekstiä:

Matti Bergström 

Rudolf Alarik Matias (MattiBergström (1. maaliskuuta 1922 Teisko – 13. heinäkuuta 2014 Helsinki) oli suomalainen lääkäri ja Helsingin yliopiston fysiologian emeritusprofessori. Bergstöm tutki etenkin hermoston fysiologiaa ja on tunnettu tieteen popularisoijana. Kirjoituksissaan hän pohti varsinkin ihmisen aivojen toiminnan ja psyyken suhdetta. Bergström toimi Helsingin yliopiston fysiologian professorina vuosina 1963–1989.

    Ei kommentteja:

    Lähetä kommentti