maanantai 14. joulukuuta 2015

Iraniin suomalaista lämpöpuuta - totta kai - se on luksusta...



Suora nettilainaus Yle Uutiset-sivuilta hiukan tuunattuna:
Talous 

Suomalaistuotteesta tuli hitti pakotteiden sulkemassa Iranissa – "Siitä ei voi veistellä atomipommia"

Suomalaisfirmat vievät kuumentamalla jalostettua verhoilupuuta kiivaasti rakentavaan Iraniin. Jättivaltion lämpöpuubuumi voi kiihtyä entisestään, jos maata kurittavat talouspakotteet pian purkautuvat.


Kerrostalon verhoilua puulla
Kerrostalo Teheranissa saa suomalaisesta lämpöpuusta tehdyn verhoilun. Kuva: Yle
TEHERAN
Iranin talouspakotteiden päättyminen voi olla lähellä, mutta bisnestä maan kanssa on tehty niiden aikanakin.
Teheranissa asuu toistakymmentä miljoonaa ihmistä ja kuhina on sen mukainen. Joka puolella myös rakennetaan. Betonista yleisilmettä on paikka paikoin ilmestynyt pehmentämään tumma lämpöpuuverhoilu. Se on usein suomalaista mäntyä.
–Suomalainen lämpöpuu on hyvin tunnettua täällä. Jos asiakas haluaa ostaa hyvän tuotteen, hän ostaa suomalaista, kehuu Suomen Lämpöpuu Oy:n tavaraa Iranissa myyvän Finnwood-yhtiön myyntijohtaja Sara Akbari Nejad Ylen haastattelussa. 
Toiselle suomalaisyhtiölle, iisalmelaiselle Lunawoodille Iranin markkina avautui kuin itsestään. Teheranilainen liikemies Mahdi Moradkhan Tafreshi saapui yhdeksän vuotta sitten Suomeen ja löysi Lunawoodin.
– Etsin uutta materiaalia ympäri maailmaa. Valitsin Suomen, koska rakastan suomalaista puuta, Lunawoodin puuta myyvän Parsa Groupin toimitusjohtaja Mahdi Moradkhan Tafreshi sanoo.
– Lämpöpuun ominaisuudet ovat parhaimmillaan tässä ilmastossa, jossa puulta vaaditaan stabiilisuutta ja kestävyyttä, sanoo Lunawoodin toimitusjohtaja Arto Halonen Teheranissa.
Iranissa lämpöpuu on luksustuote, josta ollaan valmiit maksamaan, kunhan laatu on moitteeton.

Puukauppa on ydinasevapaa vyöhyke

Lunawood myy kuukausittain noin sata kuutiota lämpöpuuta Teheranin laidalla sijaitsevalle Parsa Groupin tehtaalle. Toimitusjohtaja Arto Halonen uskoo pakotteiden poistumisen merkitsevät kymmenien prosenttien kasvumahdollisuuksia.
Suomen Lämpöpuu Oy:n johtaja Juha Palonen sanoo Iran-viennin vastaavan jo viidennestä yhtiön noin kuuden miljoonan euron liikevaihdosta.
– Se on meille erittäin merkittävä markkina. Iranin kautta puuta kulkee myös muualle Lähi-itään, Palonen kertoo.
Yhdysvallat leimasi vuosituhannen alussa Iranin osaksi pahan akselia. Sen ydinohjelman arveltiin tähtäävän ydinaseeseen ja amerikkalaiset päättivät kurittaa maata tiukalla taloussaarrolla. Myöhemmin Eurooppa liittyi pakotteisiin mukaan.
Suomen Iranin suurlähettilään Harri Kämäräinen toteaa lämpöpuun olleen pakotevuosinakin harvinaisen viaton tuote.
– Siitä kun ei voi veistellä atomipommia, Kämäräinen tiivistää.

Kerrostalo jossa lämpöpuusta tehty verhoilu.
Kuva: Yle

Rahan liikuttelu vaatii luovia ratkaisuja

Arviolta yli 80 prosenttia Iranissa käytettävästä lämpöpuusta tulee Suomesta. Firmojen mukaan kauppa on käynyt mutkattomasti, vaikka pakotteet tekevätkin rahan siirtämisen pankkien kautta Suomeen mahdottomaksi. Pankit eivät ota rahaa vastaan Iranista, koska ne eivät halua joutua Yhdysvaltain silmätikuiksi.
Lunawoodin toimitusjohtaja Arto Halonen kertoo, että tavaran maksaminen ja kuljettaminen kuljettaminen ovat iranilaisten vastuulla Iisalmen tehtailta alkaen.
- Ehtona on aina, että rahat tulevat ennen kuin tavara lähtee, Halonen sanoo. Hän painottaa, että yritys varmistunut siitä, että toiminta on rehellistä.
Pakotteet ovat vaatineet iranilaisilta tavarantuojilta luovuutta. Lähivaltioista, kuten Arabiemiraateista ja Turkista löytyy yrityksiä, jotka hoitavat maksuliikennettä saarretusta Iranista ulkovaltoihin.
- Ratkaisun löytäminen oli vaikeaa, mutta me teimme sen. Käytämme rahanvälitystoimistoja, koska pankkijärjestelmän kautta se on nyt mahdotonta, kuvailee Mahdi Moradkhan Tafreshi Parsa Groupista.
Iranilaiset asettavat valtavia - ehkä ylisuuriakin odotuksia talouspakotteiden poistumiseen. Liikemiespiireissä puhutaan jo kultaisesta vuosisadasta ensi keväästä lähtien.
Joka tapauksessa maksuliikenteen normalisoituminen parantaisi kaupankäynnin mahdollisuuksia ja yleistä talousoptimismia maassa. Se taas on etu yrityksille, joilla jalka jo on öljyrikkaan jättivaltion oven välissä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti