maanantai 14. joulukuuta 2015

Muuttumaton menu Tampereen Heinätorilla...



Mielenkiintoista! Alla oleva artikkeli todistanee, että ravintolaruokakin voi olla yksinkertaista - maittavaa perusruokaa. Mikäli jostain syystä tulee Tampereella käyntiä, pitää paikka pitää mielessä...
Suora nettilainaus Kauppalehdestä hiukan tuunattuna:
OPTIO Näin minä yritän

Insinöörin ravintolassa menu ei vaihdu

Insinöörin ravintolassa menu ei vaihdu
KUVA: LAURI OLANDER/KL
Tamperelaisen Heinätorin lista pysyy samana ja annoksissa on aina neljä elementtiä.
»Olen ollut insinööri koko työurani. Minulla ja vaimollani ei ole minkäänlaista ravintola-alan koulutusta. Tulin vuonna 1959 Ilomantsista oppiin Tampereen teknilliseen oppilaitokseen. Siitä alkoivat insinöörin työni, mutta haave omasta ravintolasta vahvistui vuosi vuodelta. Ravintoloissa syödessäni ajattelin, että miksi tästä kaikesta täytyy tehdä niin monimutkaista.
»Minulla on pitkän ajan sormituntumaa kotikokkaamisesta, ja ajatus omasta ravintolasta konkretisoitui kahdeksan vuotta sitten, kun Tampereen kaupunki etsi käyttäjää en-tiselle Heinätorin vaakahuoneelle. Voitimme kilpailutuksen ja kunnostimme ja laajensimme rakennuksen, josta meillä on nyt 50 vuoden vuokrasopimus. Tila on mainio ja sijainti ydinkeskustan kupeessa hyvä.
»Olen sota-ajan lapsi, ja minulla on sota-ajan lapsen suu. Teemme vain ruokia, joista vaimoni kanssa tykkäämme. Kun Heinätoriin tulee uusi kokki, hänelle opetetaan ensimmäiseksi, kuinka haapasienisalaatti tehdään. Se oli muuten yksi harvoista sotavuosina saatavilla olleista suurista herkuista. Sen perusohje on helppo: suolatut haapasienet liotetaan runsaassa vedessä riittävän monta kertaa sopivan suolaisiksi, pilkotaan keltasipulin kanssa ja lisätään kerma. Ei muuta!
»Tarjoamme asiakkaillemme puhtaita suomalaisia makuja. Esimerkiksi haapasienet saan Kontiolahdelta mökkinaapurilta - myös tatit, korvasienet ja kantarellit tulevat synnyinseudultani Pohjois-Karjalasta. Perunat ostamme eurajokelaiselta torikauppiaalta, ja muutenkin käytämme valtaosin pientuottajia, jotka tunnemme henkilökohtaisesti. Emme käytä kasvatettuja sieniä, emme broileria tai possunfileetä. Raaka-aineista pitää löytyä makua ilman, että niitä lillutetaan marinadeissa.Ruokamme on yksinkertaista, helposti syötävää. Emme rakentele torneja emmekä kikkaile muutenkaan fine diningin tapaan. Olemme Tampereen suomalaisin ravintola. Annoksissamme on neljä asiaa: pääruoka-aine, lisuke, kastike ja kakkoslisuke. Gourmet-ravintolako? Mitähän se tarkoittaa? Jos se tarkoittaa hyvää ruokaa ja hyvää makua, olemme sellainen.
»Menuamme emme muuttele. Se on säilynyt ennallaan, vaikka uudet kokit joskus ehdottelevatkin muutoksia puolen vuoden välein - koulussa on kuulemma niin opetettu. Päiväkohtaisia erikoisuuksia, kuten keskiviikon läskisoosia, toki on saatavilla.
»Kannattavuuden olemme oppineet kantapään kautta. Kovin paljon kuukausipalkkaisia tämä ei kestä. Hävikit ratkaisevat homman, siis raaka-aine-, työ- ja tuntihävikit. Tärkeintä on raaka-aineen kunnioitus. Teemme joka ilta keittiön kanssa ostoslistan, jonka vaimon kanssa seuraavana aamuna toteutamme. Hankimme vain päivän arvioidun tarpeen. Tavaran hakeminen joka toinen viikko tukusta on varma tuhontie.

Heinätori

Mikä: 55-paikkainen ruokaravintola Tampereella Pyynikintorilla
Perustettu: Vuonna 2008
Yrittäjät: Irja ja Lauri Väänänen
Liikevaihto: Noin 800 000 euroa
Työntekijöitä: Maksimissaan 5 henkeä
Tulos: ”Koko ajan parempi ja parempi - kyllä tällä tarkasti toimien pärjää.”
Erityistä: Ravintola sijaitsee talossa, jonka Tampereen kaupunki rakensi vuonna 1914 heinäkuormien vaakahuoneeksi. Hevosten hävittyä Tampereenkin katukuvasta 1930-luvulla rakennuksen käyttötarkoitus vaihtui tiuhaan ja paikka oli purku-uhankin alla. Väänäset kunnostivat vaakahuoneen ja rakensivat siihen lisäsiiven, jossa nyt toimii muun muassa Heinätorin keittiö. Yrittäjillä on rakennuksesta 50 vuoden vuokrasopimus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti