Joulukinkun kylmä kyyti – Sian joulu on käsillä jo kesällä
Joulukinkut ovat Suomessa niin suosittuja, että ne odottavat joulua pakkasessa pitkään. EU:ssa tuli vuosi sitten voimaan asetus, että kinkusta täytyy löytyä pakastuspäivämäärä. Mutta vieläkään ei ole selvää, pitääkö kinkkuun laittaa sian vai vasta siitä lohkaistun kinkun pakastuspäivä.
Pakastekinkulle ei ole lainsäätäjän määräämää enimmäispakastusaikaa. Kunnon potkallinen joulukinkku onkin ennen kauppojen pakastealtaaseen päätymistään saattanut olla kylmässä jo kuukausia.
– Jokainen yritys voi sen määritellä. Meillä on tänä vuonna aloitettu kesäkuussa, sanoo Snellmanin lihanjalostuksen toimitusjohtaja Juha Sarkkinen.
Atrian tuoteryhmäjohtaja Tuomas Kujala ei muista, koska heillä ensimmäiset joulukinkut on pistetty kylmään. Kesällä kinkkusesonki on kuitenkin kuumimmillaan 2,5 miljoona kiloa kinkkua valmistavalla Atriallakin.
– Meillä alkaa kesällä kovin sesonki. Nyt lähellä joulua myydään kinkkua sitten jo tuoreena.
Myös HKScan Finladin ensimmäiset joulukinkut jäätyvät heti juhannuksen jälkeen.
– Lokakuu on kuitenkin se kovin kuukausi, sanoo markkinointijohtaja Mikko Järvinen.
Suomen kansallinen lainsäädäntö määrittelee, että kinkun pakkausmerkinnästä on löydyttävä sana pakaste tai pakastettu, vähimmäissäilyvyysaika sekä säilytysohje oikealla säilytyslämpötilalla varustettua.
Vuosi sitten 13.12.2014 voimaan astui EU:n uusi elintarviketietoasetus, joka määrää, että jokaisessa pakastekinkussa olisi nyt oltava pakastamispäivämäärä selkeästi nähtävissä.
Monenlaista merkintää
Atrian Tuomas Kujala ilmoittaa, että kaikista heidän joulukinkuista kuluttaja näkee jo nyt tuotteen valmistuspäivän ja viimeisen käyttöpäivän.
Pakastekinkussa valmistuspäivä on se, jolloin joulukinkku on Atrialla pantu jäihin.
Atrian mainitsemaa viimeistä käyttöpäivää pakastekinkulta ei vaadita. Vähimmäissäilyvyysajan ilmoittamiseksi riittää parasta ennen –päiväys. Pakasteen osalta viimeisen käyttöpäivän määrittely päivän tarkkuudella voikin olla vain laskennallinen.
Mikrobiologiselta koostumukseltaanhan jäinen kinkku on turvallista syötävää vaikka kuinka pitkään. Kauan pakkasessa olleen kinkun paljastaa kuitenkin maku. Pitkäikäinen kinkku käy kovin kuivakkaaksi.
Myös HKScan Finladin Mikko Järvinen sanoo, että heidän tämän vuoden kinkkuihin on pakastuspäiväkin merkitty, koska lainsäädäntö sitä vaatii.
Snellmanin Juha Sarkkinen taas sanoo, että tämän vuoden myynnissä oleville joulukinkuille pietarsaarelaiset eivät vielä pakastamispäivämäärämerkintöjä saaneet, mutta ensi vuodeksi yritetään uudelleen.
– Haasteena on, kuinka se päiväysmerkintä säilyy pakkasessa niin, ettei se lähde pois. Jos onnistuu, niin laitamme.
Mutta mikä päivä on pakastamispäivä?
Pakkausmerkintöjä koskeva Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus tuli voimaan oikeastaan jo 2011, mutta sen kolmen vuoden siirtymäaika päättyi vuosi sitten.
Erikoista jo voimassa olevasta elintarviketietoasetuksesta tekee sen, että nyt keskustellaan edelleen siitä, mikä päivä lihan ja myös kinkun valmistamisessa on se ensimmäinen pakastuspäivä.
Epäselvää on siis, tarkoitetaanko ensimmäisellä pakastamispäivällä mahdollisesti ensimmäistä päivää, kun liha on jäätynyt vai vasta lopullisen myytävän tuotteen ensimmäistä pakastepäivää.
Myös Suomen lihateollisuus on odottanut asetuksen lopullista tulkintaa. HKScan Finlandin markkinointijohtaja Mikko Järvinen sanoo, ettei tiedä muista valmistajista, mutta ainakin heillä sika on jäässä ensimmäisen kerran vasta siinä vaiheessa, kun se on jo kinkkuna.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti