sunnuntai 13. joulukuuta 2015

Pariisissa ilmastolaiva alkoi kääntyä...

Mitäpä tuohon muuta sanomaan/kirjoittamaan, ilmeisesti maailma on uuden ympäristöajattelun lähtötelineissä - kilvoittelu alkaa... 

Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:

Historiallinen ilmastosopu solmittiin Pariisissa – ”Pienellä nuijalla voi tehdä suuria asioita”

ULKOMAAT  
STEPHANE MAHE / REUTERS
Ilmastokokouksen puheenjohtaja Ranskan ulkoministeri Laurent Fabius (kesk.) ja pääsihteeri Christiana Figueres (vas.) juhlivat historiallista ilmastosopua yhdessä kokouksen muiden osanottajien kanssa lauantai-iltana Pariisissa.
Ilmastokokouksen puheenjohtaja Ranskan ulkoministeri Laurent Fabius (kesk.) ja pääsihteeri Christiana Figueres (vas.) juhlivat historiallista ilmastosopua yhdessä kokouksen muiden osanottajien kanssa lauantai-iltana Pariisissa.

Pariisi. Pariisin ilmastokokouksessa saavutettiin lauantaina historiallinen sopu. Kokouksen 195 osanottajamaat solmivat maailman ensimmäisen, kaikkia maita oikeudellisesti sitovan kansainvälisen ilmastosopimuksen.
Sopimus nuijittiin pöytään yli kahden tunnin odotuksen jälkeen. Tauolla kitkettiin tekstiin käännösvaiheessa tulleita virheitä. Ilmeisesti kokousedustajat kävivät myös viime hetken neuvotteluja.
Kokouksen puheenjohtaja, Ranskan ulkoministeri Laurent Fabius eteni päättäväisesti nuijannapautukseen asti.
”Pienellä nuijalla voi tehdä suuria asioita”, Fabius sanoi aplodien myrskytessä salissa.
Loppuistunnossa kuullaan vielä eri maiden edustajia. Ensimmäisen puheenvuoron piti Etelä-Afrikan ympäristöministeri Bomo Edna Molewa.
”Tämä on suuri harppaus kehitysmaille, sillä meitäkin sitovat velvoitteet ensimmäistä kertaa. Suuri työ on kuitenkin edessä, miten kunnianhimo muuttuu toiminnaksi”, Molewa sanoi.
Vaikka maat eivät voi enää loppupuheenvuoroissaan estää sopimusta, voivat ne kuitenkin esittää eriävän mielipiteen. Näin teki muun muassa Nicaragua, joka sanoi, ettei voi olla ilmastosovun takana. Se piti sopimusta riittämättömänä lämpötilan pitämiseksi turvallisella tasolla.
Sopimus rajaa maapallon lämpenemisen alle kahteen asteeseen esiteollisesta ajasta. Lisäksi sopimuksen osapuolet sitoutuvat tekemään parhaansa, että lämpötilannousu rajoittuisi 1,5 asteeseen.
Yli kahden asteen lämpeneminen tekee monista maailman alueista elinkelvottomia.
Pariisin sopimukseen ei tule eri maita sitovia päästötavoitteita. Maat jatkavat edelleen päästövähennyksien omien lupaustensa pohjalta. Pariisin sopimukseen kirjataan kuitenkin, että vähennyksiä tarkastellaan tietyin väliajoin ja että ne ovat linjassa esimerkiksi tieteellisen tiedon kanssa.
Pariisin sopimus tehdään vuoden 2020 jälkeiseksi ajaksi. Se tulee voimaan kun 55 osapuolimaata tai maaryhmää tai kun maajoukko, joka vastaa 55–70 prosentin osuutta maailman kasvihuonepäästöistä on ratifioinut sopimuksen.
Ympäristöjärjestöt kiittivät lähes 200 maan yhteistyötä, mutta muistuttivat nyt alkavasta työstä.
”Sopimus on kaukana täydellisestä, mutta laiva alkaa kääntyä. Se, että Kiina ja Intia hyväksyivät pitkän aikavälin päästötavoitteet, on iso askel eteenpäin”, sanoo ympäristöjärjestö Greenpeacen ilmasto- ja energiavastaava Kaisa Kosonen.
MAL LANGSDON / REUTERS
Mielenosoittajia Pariisin ilmastokokouksessa lauantaina.
Mielenosoittajia Pariisin ilmastokokouksessa lauantaina.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti