keskiviikko 16. joulukuuta 2015

Syyriassa ja Ukrainassa pieni toivon kipinä rauhasta...

Mitäpä tuohon muuta sanomaan/kirjoittamaan. No toki sen verran, että henkilökohtaisesti en jaksa uskoa mihinkään "rauhanihmeeseen". Nyt on menossa pieni hengähdystauko, pelimiesten tuumaustauko, jossa uskotellaan vastakkaisille osapuolille rauhantahtoa, jonka aikana hiotaan uutta strategiaa omien tavoitteiden toteutumiseksi.

Toivottavasti olen väärässä, vaikka pelkään olevani em. ajatusten myötä oikeassa.

Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:


USA ja Venäjä löysivät yhteisen sävelen Syyrian ja Ukrainan umpisolmujen ratkaisemiseen

Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry tapasi Venäjän presidentin Vladimir Putinin tiistaina illalla Moskovassa. Esillä oli Syyrian lisäksi Ukrainan kriisi.

ULKOMAAT 
MAXIM ZMEYEV
Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov tapasi Yhdysvaltain ulkoministerin John Kerryn tiistaina iltapäivällä. Tiistai-iltana Kerry istui samaan pöytään Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa.
Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov tapasi Yhdysvaltain ulkoministerin John Kerryn tiistaina iltapäivällä. Tiistai-iltana Kerry istui samaan pöytään Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa.

Fakta

Jälleen uusi sovintoyritys

 Syyrian sodassa on kuollut ainakin 250 000 ihmistä
 Sota sai alkunsa hallituksen joukkojen käyttäessä väkivaltaa mielenosoittajia vastaan tammikuussa 2011. Maa oli sisällissodassa saman vuoden elokuussa.
 Venäjän, Yhdysvaltain, Turkin ja Saudi-Arabian vetämä ulkovaltojen ryhmä sopi viime kuussa, että rauhanneuvottelut aloitetaan 1. tammikuuta.
MOSKOVA
Venäjä ja Yhdysvallat etsivät tiistaina tosissaan ratkaisua Syyrian sotaan. Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry tapasi illalla Moskovassa Venäjän presidentin Vladimir Putinin. Esillä oli Syyrian lisäksi Ukrainan kriisi.
Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov ilmoitti myöhään illalla, että Venäjä osallistuu Yhdysvaltain koolle kutsumaan kansainväliseen Syyria-kokoukseen New Yorkissa ensi perjantaina.
”Tuemme ajatusta Syyrian tukiryhmän uudesta kokouksesta perjantaina”, Lavrov ilmoitti tapaamisten jälkeen.
Uutistoimistojen mukaan Venäjän asevoimien komentaja Valeri Gerasimov ja hänen yhdysvaltalainen kollegansa Joseph Dunford keskustelivat puhelimitse sotatoimien sovittamisesta yhteen Syyrian ilmatilassa.
Tiistain tapaamisten perusteella syntyi vaikutelma, että Yhdysvallat ja Venäjä ovat etsimässä kokonaisratkaisua, joka koskisi ajan oloon paitsi Syyriaa myös Ukrainaa.
”Etsimme yhdessä teidän kanssanne lopullista ratkaisua kaikkein vaikeimpiin kriiseihin”, Putin muotoili keskustelujen alkaessa.
”Sekä te että presidentti [ Barack ] Obama olette sitoutuneet yrittämään kaiken mahdollisen sekä Ukrainan että Syyrian eteen”, Kerry jatkoi.

Advertisement
Viime päivien tapahtumat Syyriassa näyttävät parantaneen Venäjän neuvotteluasemia. Ensin Venäjän tukemat presidentti Bashar al-Assadin joukot onnistuivat ottamaan Homsin kaupungin haltuunsa.
Tiistai-iltana Syyrian televisio uutisoi hallituksen joukkojen ottaneen Kweirisin lentotukikohdan Aleppon itäpuolella haltuunsa Venäjän ilmavoimien tuella. Tästä tosin ehdittiin ylpeillä jo yli kuukausi sitten, mutta ilmeisesti ilo oli ennenaikainen. Terroristijärjestö Isisin joukot ovat piirittäneet tukikohtaa parin vuoden ajan.
Sotamenestyksen myötä kuultiin myös Venäjän historiasta tuttuja kaksoissignaaleja. Kenraali Gerasimov kertoi maanantaina Venäjän ryhtyneen aseistamaan Yhdysvaltain tukemaa kapinallisliittoumaa Vapaan Syyrian armeijaa (FSA). Venäjän presidentinhallinto kiisti tiedon tuoreeltaan. FSA:n kapinalliset kertoivat, että tuen sijasta Venäjä jatkoi heidän pommittamistaan.
Saudi-Arabia puolestaan lisäsi Syyrian-ponnistuksiaan maanantaina ilmoittamalla perustaneensa 34 islamilaisen maan koalition Syyrian pelastamiseksi.
Turkki on saudien kumppanilistalla, Iran ja Irak eivät. Joka tapauksessa kansainvälisiä koalitioita on jo kolme: Saudi-Arabian liittouma, Yhdysvaltojen johtama ryhmä sekä Venäjän, Syyrian hallituksen ja Iranin yhteisrintama.
Seuraako tästä ennen pitkää koalitioiden sota?
”Tuskin liittoumat alkavat keskenään taistella”, Venäjän hallituksen ylläpitämän Taloudellisen yliopiston politiikan tutkija Pavel Salin arvioi. ”Mutta vehkeilevät kyllä ja tekevät toisilleen kiusaa.”
New Yorkin rauhankokouksen suhteen Salin ei ole erityisen toiveikas. Osapuolten näkemykset Assadin kohtalosta ja Syyrian edustuskelpoisesta oppositiosta ovat kovin kaukana toisistaan.
”Jos Venäjä muuttaa kantaansa ja hyväksyy, että Assadin on lähdettävä, sitten sopiminen on mahdollista. Jos ei niin sitten ei.”
”Ja mitä Assadiin tulee, niin Venäjä antaa ymmärtää, että se on valmis perääntymään kannastaan. Mutta Iran kieltäytyy ehdottomasti hyväksymästä tällaista. Mitä taas opposition edustukseen tulee, en usko, että siitä voidaan sopia. Jo Turkilla ja Saudi-Arabialla on niin erilaiset intressit. Ja Venäjällä ja Turkilla. Ja Venäjällä ja Saudi-Arabialla.
Venäjä, Yhdysvallat, Turkki ja Saudi-Arabia laativat viime kuussa suunnitelman, jonka mukaan rauhanneuvottelut aloitettaisiin tammikuun 1. päivänä. Tavoitteena on tulitauko, siirtymäkauden hallitus ja vaalit puolentoista vuoden kuluttua. Miltä kuulostaa?
”Puhua voidaan muttei sopia”, Salin vastaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti