maanantai 14. joulukuuta 2015

Sympatia vs. empatia...

Olen tavannut tähänastisen elämäni aikana hyvin erilaisia ihmisiä varsinaisen leipätyöni, ammattijärjestötyöni ja luottamustyöni yhteydessä.

Olen markkinoinut - kukaties joidenkin mielestä häiriöksi saakka - kuuluisaa neljän sekunnin sääntöä.
Edellä mainitun säännön tuottama lopputulos - ihmisestä saamani ensivaikutelma - on tärkeä ja lahjomaton.

Vuodesta toiseen tapaan ihmisiä, joilta puuttuu mielestäni yksi tärkeä elementti suhtautumisessa toisiin ihmisiin. Silloin puhutaan joko sympatiasta tai empatiasta.

Yritin alla olevan nettilainauksen perusteella vääntää itsellekin ns. rautalankamallin asiasta...

Oli niin tai näin, murheellisena olen joutunut toteamaan, että minunkin tuttavapiirissä on ihmisiä, joilla ei ole vähäisemmässkään määrin sympatia- ja/tai empatiaelementtejä hallussaan. Niin tai ainakaan minä en ole nitä huomannut...

He ovat pääsääntöisesti ihmisiä, joilla päällisin puolin - ulkopuolisin silmin tarkasteltuna - menee taloudellisesti hyvin eikä tähänastinen, eletty elämä ei ole kohtuuttomasti kolhinut ja he ovat välttyneet vakavilta, uuvuttavilta sairauksilta.
Minulle on tullut jopa epäilyttävä tunne, että he ajattelevat, että maailman meno ei voi missään olosuhteissa horjuttaa heidän itsekeskeistä ja itseriittoista asennoitumista elämänmenoonsa.
Minulle on tullut myös tunne, että muiden ihmisten vastoinkäymiset, onnettomuudet, tms. ovat kaikki itse aiheutettuja - kärsikööt nahoissaan, em. tyyppiset superihmiset ilmeisesti ajattelevat tykönään. 

Toivottavasti olen em. asiassa väärässä, vaikka pelkäänkin olevani oikeassa.

Alla oleva teksti on suoraa nettilainausta:
Sympatia ja empatia käännetään molemmat yleensä myötätunnoksi. Suomenkielestä ei löydy aivan samanlaisia vivahde-eroja eri merkityksille kuin englannin kielestä tai kreikasta, josta sanat ovat lähtöisin.
Mitä sympatia on? (sym pathos, kanssa tuntea)
Sympatia on myötätuntoa, kykyä tuntea yhdessä toisen kanssa. Tuntiessaan sympatiaa ihminen samaistuu toisen ihmisen tunnetilaan pyrkimättä kuitenkaan ymmärtämään toista täysin.
Ihminen ei asetu toisen asemaan tutkimaan tilannetta objektiivisesti vaan pyrkii myötäelämään ja myötätuntemaan samalla tavoin toisen kanssa, kuitenkin enemmän omasta näkökulmastaan käsin. Sympatia vahvistaa usein sen kohteen kokemaa tunnetta eikä negatiivisten tunteiden yhteydessä useinkaan vie tilannetta parempaan suuntaan.
Mitä empatia sitten on? (em pathos, tuntea sisälle)
Empatia tarkoittaa kykyä asettaa itsensä toisen asemaan. Empatia on kykyä ymmärtää toisen tunteita, kyky ymmärtää toista sisällisesti. Empatia voi olla sekä tietoista yritystä asettua toisen asemaan että emotionaalista reagoivuutta, jossa vastataan toisen tunteisiin luonnollisesti pohtimatta tätä tietoisesti.
Empaattinen ihminen ei pyri ylentämään eikä alentamaan itseään suhteessa toiseen, vaan on lähtökohtaisesti samanarvoinen ja samalla tasolla. Hän ei sääli tai voivottele, vaan kykenee myötäelämiseen.
Empaattinen ihminen ei mene mukaan toisen tunnetilaan, vaan ymmärtää sen ja pystyy auttamaan paremmin kuin ihminen joka kokee sympatiaa toista kohtaan eli kokee yhdessä toisen kanssa. Voidakseen asettua toisen asemaan ei tarvitse mennä mukaan samaan tunnetilaan toisen kanssa.
Sympatialla ja empatialla on selvä käsitteellinen ero, vaikka kovin usein se ei ihmisille tunnu selkeä olevankaan. 
Tiivistetysti voisi sanoa, että sympatia on toisen tunnetilaan mukaan menemistä, empatia toisen tunnetilan ymmärtämistä.

Empaattinen ihminen samastuu siis herkästi toisen ihmisen tunnereaktioihin ja pyrkii ymmärtämään toisen ihmisen käytöstä, näkökulmaa ja tunnereaktioita.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti