maanantai 7. joulukuuta 2015

Suomen työmarkkinoiden superpallottelu on alkanut...

Muistupa mieleeni sanonta: Joka ottaa ja antaa, se kananpaskan kantaa - kuunnellessani SAK:n puheenjohtajan Lauri Lylyn televisiouutisten haastattelua. Samassa lähetyksessä yritettiin haastatella AKT:n populistipuheenjohtajaa Marko Piiraista, joka tällä kerralla kunnostautui typerällä, papukaijamaisella sanailullaan! Voi järjen valo, on aivan pakko todeta...


Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:


SAK:n Lauri Lyly: Yhteiskuntaneuvottelujen kohtalo on työnantajien käsissä

POLITIIKKA  
KARI PULLINEN
SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly kertoi yhteiskuntasopimuksen kaatumisesta Etelärannassa 2. joulukuuta.
SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly kertoi yhteiskuntasopimuksen kaatumisesta Etelärannassa 2. joulukuuta.

SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly sanoo, että yhteiskuntasopimusneuvottelujen jatko on työnantajista ja hallituksesta kiinni.
Maanantaina kokoontunut SAK:n hallitus muistutti myös, SAK:n kriisisopimukseksi kutsuman neuvottelutarjouksen aikamäärä päättyy tänään.
”Tästä eteenpäin SAK arvioi osaltaan uudelleen myös tavoitteensa, jos neuvottelut jossain vaiheessa alkaisivat uudelleen”, Lauri Lyly sanoi hallituksen kokouksen jälkeen julkaistussa tiedotteessa.
SAK tarjosi alkusyksystä työnantajille vuodeksi 2017 lähes nollakorotuksia ja sen jälkeen työnantajien toivomaa palkkamallia, jossa vientialan palkanmaksukyky määrittelee palkankorotusten katon.
Sen lisäksi SAK olisi ollut valmis siirtämään merkittävän osan työnantajien sosiaaliturvamaksuista palkansaajien maksettavaksi, jos hallitus vetää omat työehtoja heikentävät pakkolait pois. SAK:n puheenjohtaja Lyly esitti myös joustavaa lomarahamallia, jossa lomarahat muuttuisivat suhdanteiden mukaan.
Yhteiskuntasopimuksesta on käyty neuvotteluja tämän tarjouksen pohjalta, mutta työnantajat ovat vaatineet SAK:n ehdotusten lisäksi ehdottomasti työehtojen heikennyksiä.
EK päätti neuvottelujen päättymisestä sen jälkeen, kun Auto- ja kuljetusalan liiton AKT:n puheenjohtaja Marko Piirainen ilmoitti liiton irtautuvan sopimuksesta. Piirainen suivaantui siitä, että EK ilmoitti lopettavansa keskitettyjen palkkaratkaisujen tekemisen.

Lue tästä päätöksestä.

EK ei halunnut jatkaa, vaikka lopullisesti sopimuksesta vetäytymisestä päättää AKT:n valtuusto.

Lue tästä enemmän syistä, jotka kaatoivat sopimuksen.
”Jos neuvottelutulos aikanaan syntyy, on sen merkitystä ja kattavuutta tarkasteltava vallitsevan työmarkkinakäytännön mukaisesti eli lopullisen kattavuuden perusteella”, Lyly sanoo.
Lyly sanoo, että Elinkeinoelämän keskusliiton ja maan hallituksen käsissä on nyt aloite neuvottelujen jatkamiseksi sekä pakkolakien ja ehdollisten leikkausten poistamiseksi.
”EK:lla ei näytä olevan intressiä tulla neuvottelupöytään, ennen kuin pakkolakipaketti on vedetty pois”, Lyly sanoo.
Lylyn mukaan Suomi tarvitsee edelleen työllisyyttä tukevan työmarkkinaratkaisun.

Lue tästä, miksi sopimuksen teko on ollut vaikeaa.
Maan hallituksen kaavailemia pakkolakeja SAK ei hyväksy, sillä toteutuessaan ne kohdistuisivat eri palkansaajaryhmiin eri tavoin ja pahimmillaan ne pienentäisivät palkkatuloja sadoilla euroilla.
”Pakottavat lait sekoittavat ensi vuoden syksyn työmarkkinakierrosta. Lisäksi liitot huomioivat pakkolakien vaikutukset asettaessaan tavoitteensa seuraavalle sopimuskierrokselle.”
Järjestö on valmistautunut kutsumaan liittojen keskeiset luottamusmiehet keskustelemaan työmarkkinatilanteesta Tampereelle 23. tammikuuta.
Yhteiskuntasopimusneuvottelut päätyivät umpikujaan – SAK:n ja EK:n johto kertoo miksi
Työmarkkinakeskusjärjestöjen edustajat lopettivat tunnustelut yhteiskuntasopimuksesta noin tunnin neuvonpidon jälkeen keskiviikkona aamulla Eteläranta 10:ssä. SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly ja EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies kertovat omat näkemyksensä siitä, miksi yhteiskuntasopimus kaatui.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti