keskiviikko 16. joulukuuta 2015

Mikä ihmeen Segway?

Kiinnostukseni Segway-kulkuneuvoon heräsi luettuani artikkelin, jossa kerrotaan mm. suomalaisen pysäköinninvalvojan pääkaupunkiseudulla alkavan käyttää em. laitetta. Ilmeisesti lainsäädäntö on siltä osin muuttunut...


Pätkä Wikipediatekstiä:

Segway


Segwayn kehittäjä Dean Kamen esittelemässä kulkuvälinettä.
Segway on kaksipyöräinen, motorisoitu kulkuväline. Se on suunniteltu kuljettamaan yhtä ihmistä kerrallaan siten, että ihminen ohjaa itse laitetta.
Segwayssä on sähkömoottori, joka käyttää energianlähteenä litiumioniakkuja. Laitteessa on tasapainottava järjestelmä, joka estää kulkuvälineen kaatumisen liikkuessa. Tämä onnistuu käyttäjän asennon ja maan muodon muutoksia mittaavien sensoreiden avulla. Segwayn maksimikulkunopeus on noin 20 km/h.
Segwayn keksi yhdysvaltalainen Dean Kamen, joka alkoi kehitellä laitetta nähtyään pyörätuolipotilaan yritystä ylittää katukivetys. Laite julkistettiin vuonna 2001. Elokuussa 2006 julkistettiin uusi Segway PT (Personal Transporter) -versio. Laitetta ovat virallista käyttöä varten testanneet mm. poliisivoimat ja posti Yhdysvalloissa sekä Saksassa. Suomessa laitetta ei pidetä sopivana liikennekäyttöön ja laitetta saa käyttää vain suljetuilla alueilla.
Segwayn omistaja James Heselden kuoli syyskuussa 2010 ajettuaan Segwaylla alas jyrkänteeltä. Hän oli ostanut yrityksen joulukuussa 2009.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti