lauantai 19. joulukuuta 2015

Turvallisuusneuvosto hyväksyi Syyrian rauhanprosessin luonnosesityksen...

Suora nettilainaus Yle Uutiset-sivuilta hiukan tuunattuna:
Ulkomaat  | 

Turvallisuusneuvosto hyväksyi Syyrian rauhanprosessin luonnosesityksen

YK:n turvallisuusneuvoston viisi pysyvää jäsenmaata pääsivät aiemmin perjantaina sopuun luonnoksesta. Sen mukaan Syyrian hallituksen ja opposition tulisi kokoontua keskustelemaan poliittisesta siirtymäajasta tammikuun alussa. Myös tulitauon on määrä tulla voimaan heti kun rauhanneuvottelut ovat alkaneet.

YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon (vas.), Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry (2. oik.) ja Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov Syyrian rauhansuunnitelmaa käsitelleiden neuvotteluiden aikana
YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon (vas.), Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry (2. oik.) ja Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov Syyrian rauhansuunnitelmaa käsitelleiden neuvotteluiden aikana New Yorkissa 18. joulukuuta. Kuva: Jewel Samad / AFP / Lehtikuva
YK:n turvallisuusneuvosto on hyväksynyt yksimielisesti päätöslauselman Syyrian sisällissodan päättämiseen tähtäävästä prosessista viiden pysyvän jäsenmaan keskenään neuvotteleman luonnoksen pohjalta.
Yhdysvallat, Venäjä, Kiina, Ranska ja Britannia pääsivät perjantaina sopuun luonnoksen sisällöstä ja vähän sen jälkeen 15-jäseninen turvallisuusneuvosto äänesti luonnoksen hyväksymisen puolesta.
Uutistoimistot Reuters ja AFP näkivät luonnoksen jo ennen turvallisuusneuvoston äänestystä. Niiden mukaan nelisivuisessa luonnoksessa tuetaan koko maan laajuisen tulitauon voimaantuloa heti kun Syyrian hallitus ja oppositio ovat aloittaneet neuvottelut poliittisesta muutosprosessista YK:n tukemana.
Presidentti Bashar al-Assadin hallinnon ja Syyrian opposition toivotaan aloittavan viralliset neuvottelut tammikuun alussa. Luonnoksessa toivotaan YK:n kutsuvan osapuolet neuvotteluihin.
Poliittisen muutosprosessin aikataulusta sovittiin jo aiemmin Wienin neuvotteluissa. Sen mukaan siirtymähallitus pyritään nimittämään puolen vuoden kuluessa ja vaalit on tarkoitus pitää puolentoista vuoden kuluessa. Uusi perustuslaki olisi tarkoitus muotoilla samoin puolen vuoden kuluessa, kunhan siirtymäkauden hallituksesta on päästy sopuun.

YK:lta erilaisia vaihtoehtoja tulitauon valvomiseksi

Luonnoksessa pyydetään myös YK:n pääsihteeri Ban Ki-moonia luonnostelemaan kuukauden aikana mahdollisia vaihtoehtoja tulitauon valvomiseksi, vahvistamiseksi ja siitä raportoimiseksi. Luonnos tukee Isisin-vastaisen taistelun jatkamista, eli Yhdysvaltojen, Ranskan ja Venäjän ilmaiskut järjestöä vastaan jatkuisivat.
Luonnos vaatii, että "kaikki osapuolet välittömästi lopettavat kaikki hyökkäykset siviilejä ja siviilikohteita vastaan". Luonnoksessa myös painotetaan, että "Syyrian kansa päättää Syyrian kohtalosta".
Tulitauon onnistumista on pidetty hyvin epävarmana ja suurin kysymys onkin se, kuka tulitauon noudattamista valvoisi.

Päätöslauselmassa ei käsitellä al-Assadia

Syyrian rauhanprosessi on ollut vaikea monien kiistakysymysten vuoksi. Venäjä ja Iran, jotka tukevat presidentti al-Assadia, eivät hyväksy tämän väistymistä vallasta. Yhdysvallat ja monet länsimaat ovat taas sanoneet, ettei rauhanprosessi voi edetä, jos al-Assad on vallassa. Yhdysvaltain presidentti Barack Obama sanoi viimeksi perjantaina, että al-Assadin on väistyttävä.
– Hän on menettänyt legitimiteettinsä kansan silmissä, Obama sanoi.
Myös Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry sanoi turvallisuusneuvoston äänestyksen jälkeen, että al-Assadin kohtalosta on edelleen "voimakas erimielisyys".
Nyt päätöslauselmaksi hyväksytyssä luonnoksessa ei käsitellä al-Assadin kohtaloa. Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov sanoi äänestyksen jälkeen, että "vain Syyrian kansa voi päättää tulevaisuudestaan ja al-Assadin kohtalosta".
Uutistoimisto Reutersin diplomaattilähteiden mukaan Venäjä ei kuitenkaan vastustaisi al-Assadin väistymistä muutosprosessin päätteeksi, mutta se ei kuitenkaan julkisesti tätä myönnä.

Terroristijärjestöjen listasta yhä erimielisyyttä

Toinen kompastuskivi on ollut lista terroristijärjestöistä, eli siitä, mitkä ryhmittymät voivat osallistua opposition edustajina rauhanneuvotteluihin ja mitkä taas katsotaan terroristiorganisaatioiksi.
Jordanian ulkoministeri Nasser Judeh kertoi New Yorkissa käytyjen luonnosneuvotteluiden aikana, että hän on esitellyt osapuolille koosteen niistä ryhmistä, joita osapuolet pitävät terroristiryhmittyminä.
– Jokainen maa lähetti oman listansa. Joidenkin listassa oli 15-20 ryhmittymää, joillakin enemmän. Tämä on ponnahduslauta jatkoa varten. Seuraavaksi jatkamme pyrkimällä päättämään, mitkä ryhmittymät ovat terroristiorganisaatioita, Judeh kertoi toimittajille.
Yksi suurimmista ongelmista onkin Reutersin diplomaattilähteiden mukaan ollut Venäjän ja Iranin huoli siitä, miten rauhanneuvotteluihin osallistuva oppositioblokki muodostuu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti