perjantai 18. joulukuuta 2015

Joka kolmas suomalainen potee osakefobiaa...

Alla oleva on mielestäni selkeä, asiallinen teksti suomalaisten rahankäytöstä. Turhan paljon rahaa tosiaankin makaa - tällä hetkellä - lähes tuottamattomilla pankkitileillä.

Suora nettilainaus Kauppalehdestä hiukan tuunattuna:


Joka kolmas suomalainen potee osakefobiaa


Joka kolmas suomalainen potee osakefobiaa
Suomalaisten talousasenteita käsittelevän selvityksen mukaan suomalaiset kokevat sijoitustietämyksensä keskimäärin kehnoksi. Moni kertoo suorastaan pelkäävänsä arvopapereihin sijoittamista.
Finanssikonserni Investiumin teettämän kyselytutkimuksen mukaan 32 prosenttia suomalaisista pelkää arvopapereihin sijoittamista. Suosituin sijoituskohde ja säästämismuoto ovat säästötilit, joihin rahojaan laittaa 59 prosenttia niistä vastaajista, jotka ylipäänsä säästävät tai sijoittavat rahojaan.
”Turvallisuushakuisuus korostuu suomalaisten asenteissa sijoittamiseen. Suomalaiset pyrkivät sijoittamisen sijaan säästämään rahaa pankkitileilleen. Selvityksemme mukaan yli kolmasosa suomalaisista pitää rahojen säilymistä tärkeämpänä kuin tuoton saamista”, sanoo Investiumin hallituksen puheenjohtaja Tarkko Laitinen tiedotteessa.
Suomalaisten turvallisuushakuisuus näkyy konkreettisimmin siinä, että suomalaisten pankkitileillä makaa jopa 80 miljardia euroa. Tilien vuosikorko on laskenut lähelle nollaa viime vuosina.

”Jos tästä valtavasta 80 miljardin euron rahasummasta edes murto-osa olisi kulutuksessa tai sijoitettuna tuottavasti, voi vain arvailla minkälainen piristysruiske se olisi taloudelle ja yhteiskunnalle”, Laitinen sanoo.
Pahimmillaan inflaatio syö pankkitileillä olevien rahojen arvoa vuosittain. Selkeä trendi on, että pankit alkavat veloittaa asiakkailtaan talletuksista. Esimerkiksi Nordea alkaa periä osalta institutionaalisista asiakkaistaan negatiivista talletuskorkoa.
Suomalaisten turvallisuushakuisuutta sijoittamisessa selittävät monet tekijät, kuten kokemukset omasta sijoitusosaamisesta ja perinteet.

Vain 13 prosenttia kyselyyn vastanneista pitää omaa sijoitustietämystään hyvänä.
”Lähes jokainen suomalainen tekee sijoituspäätöksiä joko tiedostaen tai tiedostamattaan. Esimerkiksi rahojen jättäminen käyttötilille on sijoituspäätös, jolla saa tietyn tuoton rahoilleen. Käytämme valtavasti aikaa arkisten ostopäätösten tekemiseen, mutta sijoittamisen kohdalla meistä valtaosa nostaa kädet pystyyn”, Laitinen sanoo.
Kyselyyn vastanneista 38 prosenttia ei sijoita tai laita rahaa säästöön. Rahan puute on selvästi yleisin syy olla säästämättä tai sijoittamatta.
”Tärkein sijoitus- ja säästökohde suomalaisille ovat eläkepäivät. Mitä nuorempana tämän malttaa aloittaa, sen pienemmillä kuukausisummilla voi kerryttää korkoa korolle. Sijoitettavat rahat kannattaisi siirtää kuukausittain omista tuloistaan suoraan syrjään, jolloin ei tarvitse erikseen tehdä päätöstä joka kuukausi.”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti