sunnuntai 13. joulukuuta 2015

Suomessa matala korkotaso on riski...

Monet asiantuntijat ovat Suomessa varoitelleet nimenomaan matalan korkotason riskeistä. "Korot lähtevät nousuun ja silloin ollaan helisemässä!" he ovat sanoneet jo kymmenisen vuotta. Totta, kyllähän ne korot lähtevät vielä nousuun, mutta milloin, se on asia erikseen.


Suora nettilainaus Kauppalehdestä hiukan tuunattuna:

Suomalaisten velkaantuminen ei pysähdy: riskirajoilla mennään


Suomalaisten velkaantuminen ei pysähdy: riskirajoilla mennään
Velanotto ei jää ensiasuntoon, vaan ihmiset muuttavat isompiin ja kalliimpiin asuntoihin velkarahalla.
Kotitalouksien velkaantuminen ei näytä hiipumisen merkkejä, kirjoittaa Tilastokeskuksen tutkija Juha Honkkila Tieto & Trendit -lehdessä.
Yhä suurimmalla osalla omistusasujista on asuntovelkaa. Se johtuu siitä, että velkaa ei oteta vain ensiasuntoa varten, vaan ihmiset muuttavat uudella lainarahalla entistä isompiin ja kalliimpiin asuntoihin.
Suomalaisten lainapääomat supistuvat hitaasti myös siksi, että laina-ajat ovat pidentyneet. Finanssialan keskusliiton tutkimuksen mukaan asuntolainan takaisinmaksuajat ovat kasvaneet 11 vuodesta 12 vuoteen 2000-luvun aikana.
Myös alentunut korkotaso on tehnyt asuntolainasta varsin edullista.
Honkkila varoittaa kuitenkin, että vaikka moni tilastoluku näyttää suomalaisten velkaantumisen olevan yhä kestävällä pohjalla, riskejä on tulevaisuudessa.
Houkutteleva matala korkotaso on riski. 

Jos alhaiset lainakorot kasvavat vaikkapa muutamalla prosenttiyksiköllä, asumiskustannusten suhde tuloihin voi kasvaa huomattavasti.
Edellinen ja nykyinen hallitus ovat myös supistaneet asuntolainojen korkovähennyksen poistoja, mikä leikka käytettävissä olevia tuloja.
Kun siihen yhdistää lisääntyvän työttömyyden, ei tulevaisuus välttämättä näytä yhtä ruusuiselta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti