tiistai 8. joulukuuta 2015

Suomen hallituksen turvapaikkahakijoihin liittyvä ohjelma...

Hyviä, selkeitä linjauksia hallitukselta...

Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:


Hallitus aikoo panna turvapaikanhakijat töihin – Maahanmuuttovirasto lakkauttaa vastaanottokeskuksia

POLITIIKKA  



Hallitus julkisti tiistaina laajan turvapaikanhakijoihin liittyvän ohjelman. Ohjelman tarkoituksena on hallituksen mukaan katkaista hakijoiden hallitsematon virta maahan, saada kustannukset hallintaan ja kotouttaa turvapaikan saaneet.
Ohjelmaan kuuluu sisäministeri Petteri Orpon (kok) mukaan 80 eri toimenpidettä. Hallitus haluaa muun muassa panna turvapaikanhakijat töihin joko vastaanottokeskuksissa tai niiden sijaintikunnissa.
Hallituksen mukaan esimerkiksi kotouttamisen toimenpiteiden vastineeksi hakijoiden pitäisi tehdä jotakin työtä. Työ- ja oikeusministeri Jari Lindström (ps) kertoi tiedotustilaisuudessa, että turvapaikkaa hakevien ei haluta olevan joutilaina.
”Se on parempi yhteiskuntarauhalle”, Lindström sanoi tiedotustilaisuudessa.
Orpo, Lindström ja pääministeri Juha Sipilä (kesk) esittelivät ohjelman sisältöä tiedotustilaisuudessa tiistaina.
Myönteinen turvapaikkapäätös ei ole vastedes pysyvä.
Lähtömaiden turvallisuustilannetta arvioidaan tästä lähtien kaksi kertaa vuodessa, ja jos tilanne on kohentunut, määräaikainen oleskelulupa otetaan uudelleen käsittelyyn.
”Tässä betonoidaan, että oleskeluluvat ovat määräaikaisia”, Orpo sanoi.
Hallitus myös aikoo arvioida Afganistanin turvallisuustilanteen uudelleen. Käytännössä tämä tarkoittanee sitä, että Afganistanista tulevien oleskeluluvan saaminen vaikeutuu.
Suomeen saapuu tänä vuonna hieman alle 35 000 turvapaikanhakijaa. Ministeri Orpon mukaan heistä noin kaksi kolmannesta ei saa turvapaikkaa.
Hallitus jatkaa edelleen selvitystä siitä, että myönteisen oleskeluluvan saaneet turvapaikanhakijat eivät kuuluisi asumisperusteisen sosiaaliturvan piiriin.
Maahanmuuttovirasto kertoi tiistaina lakkauttavansa joulu- ja tammikuun aikana vastaanottoyksiköt Parikkalasta, Vantaalta ja Merikarvialta.
Lisäksi suunnitteilla olleiden Kittilän, Pellon ja Ylitornion vastaanottokeskusten valmistelut keskeytetään.
Maahanmuuttovirasto ja Poliisihallitus päätyivät kohteiden sulkemiseen yhteisen arvion perusteella.
”Tämän lisäksi poliisin arvion mukaan on 27 vastaanottokeskusta, joiden turvallisuustilanne joko vaatii selkeitä parannustoimenpiteitä, tai vastaanottokeskukset pitäisi tulevina kuukausina lopettaa”, sisäministeri Orpo sanoi tiedotustilaisuudessa.
Pääkaupunkiseudulle suunnitellaan lisäksi kahta kotimaahansa palaavien vastaanottokeskusta eli niin sanottua palautuskeskusta.
Kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet aiotaan koota näihin keskuksiin.
Mitä tapahtuu turvapaikkapuhuttelussa?
Maahanmuuttovirasto järjesti simuloidun turvapaikkapuhuttelun. Puhuttelijan mukaan kuuleminen sujui hyvin todenmukaisesti, lukuun ottamatta tulkkauksen puutetta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti