Espanjan suomalaiseläkeläiset kauhuissaan verotuksen muuttumisesta
Espanjan Aurinkorannikolla asuvat suomalaiset ovat järkyttyneitä Suomen aikeista verottaa yksityisten alojen eläkkeitä. Suomen neuvottelut Portugalin kanssa uudesta verosopimuksesta ovat loppusuoralla.
Espanjan Aurinkorannikon suomalaisyhdistys on kauhistunut päätöksestä, että Suomi alkaa verottaa yksityisten alojen eläkkeitä samaan tapaan kuin julkisten alojen eläkkeitä.
Asociación Finlandesa Suomelan puheenjohtaja Olavi Turunen sanoo, että asia tuli yllätyksenä.
– Tiedettiin, että neuvottelut ovat olleet käynnissä. Tämä vaikuttaa todella paljon monen suomalaisen eläkeläisen asemaan Espanjassa, ja kyse on isoista summista, sanoo Turunen.
– Kyllä tämä aiheuttaa paljon polemiikkia, jos Suomi alkaa näitä veroja pidättää.
Asociación Finlandesa Suomela on suomalaisten suurin yhdistys Espanjassa. Se sijaitsee Fuengirolassa, ja sillä on jäseniä noin 700.
Ministeriö: Merkittävällä osalla verotus ei muutu
Valtiovarainministeriön näkemyksen mukaan Aurinkorannikolla ja muualla Espanjassa asuvien verotus tuskin kiristyy oleellisesti, vaikka Suomi ja Espanja solmivat uuden verosopimuksen.
Sopimuksen ansiosta Suomi voi jatkossa verottaa Espanjaan maksettavia yksityisen sektorin työntekijöiden eläkkeitä. Aiemmin verotusoikeus koski vain eläkkeitä, jotka olivat ansaittu työstä julkisella sektorilla.
Valtiovarainministeriön hallitusneuvos Antero Toivaisen mukaan merkittävällä osalla eläkeläisistä verotus ei oleellisesti muutu. Espanja on kiristänyt talouskriisin takia eläkkeiden verotusta, ja keskituloisen eläkeläisen verotuksessa ei ole suuria eroja kahden maan välillä.
Suomen valtion kirstuun ei ole myöskään odotettavissa suuria lisätuloja.
– Eläkkeiden osalta emme odota, että Suomen saamat verotulot kasvaisivat erityisen paljon. Kyse on enemmän siitä, että kannustinvaikutus muutolle alhaisemman verotuksen takia ei ole niin merkittävä, Toivainen sanoo.
Taloudellisesti merkittävämpi asia on se, että jatkossa Suomi verottaa esimerkiksi Suomessa sijaitsevan osakehuoneiston vuokrauksesta ja myynnistä saatavat tulot. Tähän asti nämä tulot ovat verotettu Espanjassa, jos asunnon omistaja on asunut maassa pysyvästi.
Talousarviota tehdään parhaillaan
Toivaisen mukaan valtiovarainministeriö tekee parhaillaan verosopimuksen taloudellista arviointia, eikä tarkkoja lukuja ole vielä käytössä. Kansantaloudellisesti kasvavien verotulojen merkitys tulee olemaan kuitenkin pieni. Kyse on enemmän symbolisesta eleestä ja toisaalta siitä, että valtiot neuvottelevat muutenkin verosopimuksia uusiksi tietyin väliajoin.
Espanja verottaa jatkossakin maassa asuvia suomalaisia. Suomelle syntyy kuitenkin oikeus kerätä veroja tilanteissa, joissa Suomen ja Espanjan verotuksen välillä on eroja. Jos eläkeläinen on maksanut veroja esimerkiksi 15 prosenttia Espanjassa, mutta Suomessa veroprosentti olisi 20, maksaa hän jatkossa tämän erotuksen eli viisi prosenttia Suomeen.
Sopimus koskee vain niitä suomalaisia, jotka asuvat pysyvästi eli vähintään 183 päivää vuodessa Espanjassa.
Sopimusneuvottelut Portugalin kanssa ovat loppusuoralla
Suomi on loppusuoralla neuvotteluissa uuden verosopimuksen solmimisesta Portugalin kanssa. Portugali on tarjonnut eläkeläisille nollaveroa. Asia nousi Suomessa julkiseen keskusteluun, kun Helsingin Sanomat uutisoi loppukesästä ja alkusyksystä useiden eläkkeelle jääneiden talouselämän vaikuttajien muuttaneen Portugaliin.
Neuvottelujen kulkua ovat hidastaneet Toivaisen mukaan Portugalin syksyiset vaalit sekä niitä seuranneet vaikeudet muodostaa maahan uusi hallitus.
– Olemme käyneet läpi jo kaksi neuvottelukierrosta. Uskoisin, että sopimus saadaan aikaiseksi lähikuukausina, Toivainen sanoo.
Niin sanottuun veropakolaisuuteen Toivainen ei ota kantaa. Hänen mielestään ulkomaille muuttavien suomalaisten osalta käydyssä keskustelussa on kuitenkin painotettu ehkä suhteettoman paljon juuri veroja.
– Ihmiset arvioivat varmasti monia eri tekijöitä muuttoa suunnitellessaan. Taloudelliset vaikutukset ja verotus on varmasti yksi asia, mutta monia muitakin syitä on, Toivainen sanoo.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti