maanantai 14. joulukuuta 2015

”Valkotakkiverenpaine" ei ole täysin vaaraton - väitetään...

En tunnusta, että poden lääkärikammoa. Lääkärissä käyntiä pidän hyvin tavanomaisena toimenpiteenä. mikäli siihen on tarvetta.

Tunnustan, että istuessani odotuehuoneessa elimistöni lähtee "ylikierroksille" ja sen tuntee.


Viimeksi näin tapahtui vajaa puolitoista vuotta sitten käydessäni yleislääkärin pakeilla ajokortin uusimista varten.
Tarvittavien toimenpiteiden arsenaaliin liittyi verenpaineen mittaaminen. Olihan ne arvot reippaanpuoleisesti koholla, tosin jo toisella mittauskerralla ne laskivat huomattavasti.

Sanoin tutulle lääkärille, että aikaisemminkin on käynyt näin ja että lähetän kotoa uudet mittaustulokset tilanteen rauhoituttua. Näin leikkismielellä teinkin sähköpostin välityksellä... 

Alla olevan artikkelin perusteella asiaan on toki suhtauduttava vakavasti. Täytyy tarkkailla tilannetta.

Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:


Saako lääkärikammo verenpaineesi koholle? Saatat olla vaarassa sairastua sydän- ja verisuoni­tautiin

HYVINVOINTI  
MILLA TAKALA / LEHTIKUVA
Verenpaineen mittausta helsinkiläisellä lääkäriasemalla.
Verenpaineen mittausta helsinkiläisellä lääkäriasemalla.

THL:n tutkimuksen mukaan yli puolet ”valkotakkiverenpainetta” potevista sairastuu myöhemmin verenpainetautiin.
Lääkärin vastaanoton jännittämisen on jo pitkään tiedetty kohottavan joidenkin potilaiden verenpainetta, vaikka verenpaine olisi kotioloissa normaali.
Tuore tutkimus osoittaa, että verenpaineen kohoaminen vastaanotolla voi kertoa jostain paljon vakavammasta.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tekemässä tutkimuksessa selvisi, että yli puolet niin sanottua valkotakkiverenpainetta potevista ihmisistä sairastui yhdentoista vuoden seurannan aikana verenpainetautiin.
THL:n mukaan noin viisitoista prosenttia suomalaisista kärsii valkotakkiverenpaineesta. Heidän riskinsä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin on kolminkertainen verrattuna niihin, joiden verenpaine on normaali sekä vastaanotolla että kotona.
Lisäksi tutkimuksessa tarkasteltiin piilevää verenpainetautia, jossa verenpaine on vastaanotolla normaali mutta kotimittauksissa kohonnut.
Piilevää verenpainetautia havaittiin noin seitsemällä prosentilla tutkimukseen osallistuneista. Heiden riskinsä sairastua verenpainetautiin oli seuranta-aikana lähes nelinkertainen. THL:n mukaan onkin tärkeää mitata verenpainetta myös kotona.
Sekä valkotakkiverenpaineesta että piilevästä verenpaineesta kärsivät potilaat olivat vanhempia ja ylipainoisempia kuin ne, joiden verenpaine oli normaali. Lisäksi heillä oli korkeampi kolesteroli kuin muilla.
”Valkotakkiverenpaine ei ole täysin vaaraton, lääkärin vastaanoton jännityksestä johtuva ohimenevä ilmiö”, kertoo asiantuntijalääkäri Teemu Niiranen THL:n tiedotteessa.
Hänen mukaansa potilaiden terveydentilaa pitää seurata ja heille on aloitettava elintapahoito.
”Verenpainelääkitys aloitetaan, kun myös kotipaine on koholla.”
THL:n tutkimuksessa seurattiin lähes tuhannen 45–74-vuotiaan suomalaisen verenpaineen muutoksia yhdentoista vuoden aikana. Heille tehtiin mittaukset sekä kotona että lääkärin vastaanotolla vuosina 2000 ja 2011.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti