perjantai 11. joulukuuta 2015

YK:n rooli maailmanriidoissa...

Jälleen kerran tulee esiin konkreettisesti se tosiasia, että YK:n rooli maailmanriidoissa on epävarmaa ja usein totaalihampaatonta. Miksi? Siksi, että turvallisuusneuvoston pysyvillä jäsenmailla on veto-oikeus.

Alla olevassa artikkelissa on syytä kiinnittää huomiota siihen tosiseikkaan, että Turkin armeijan joukkoja Irakissa uutistoimisto AFP:n mukaan on 150–300 sotilasta ja 20 panssarivaunua.
Mitä ilmeisimmin ne eivät ole siellä pelkästään koulutusta varten vaan lisäksi suitsimassa Kurdistanin työväenpuolue PKK:n lisääntyvää valtaa alueella. Onhan Turkki viime kuukausina pommittanut ”arkkivihollisensa” PKK:n ydinalueita.

Kaikki ei ole em. alueella balanssissa, sillä mm. Turkki valvoo rajojaan niin tarkasti, että jopa kuuden kilometrin korkeudessa lentävä sotilaslentokone ammutaan alas epäselvissä olosuhteissa. Lentokoneen on väitetty lentäneen Turkin ilmatilassa varoituksista huolimatta muutaman minuutin. Asian liittyvät tutkimukset ovat ymmärtääkseni vielä kesken...

Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:

Irak vaatii YK:ta tuomitsemaan Turkin sotilaiden tunkeutumisen maahan – Turkin presidentin mukaan joukkojen poistuminen ”ei tule kysymykseen”

ULKOMAAT 
KHALID AL-MOUSILY / REUTERS
Irak on raivoissaan Turkin Pohjois-Irakiin lähettämistä maajoukoista, joiden vetäytymistä Irakin hallitus on vaatinut jo useita päiviä. Kuvassa Turkin suurlähetystö Bagdadissa 8.12.2015.
Irak on raivoissaan Turkin Pohjois-Irakiin lähettämistä maajoukoista, joiden vetäytymistä Irakin hallitus on vaatinut jo useita päiviä. Kuvassa Turkin suurlähetystö Bagdadissa 8.12.2015.

Irak pyytää Yhdistyneitä kansakuntia (YK) tuomitsemaan Turkin päätöksen lähettää Pohjois-Irakiin sotilaita ilman Irakin lupaa, Irakin ulkoministeriö sanoi torstaina uutistoimisto AFP:n mukaan.
Irak aikoo ottaa yhteyttä sekä kaikkiin viiteen YK:n turvallisuusneuvoston pysyvään jäsenmaahan että muihin saadakseen ”kansainvälistä tukea turvallisuusneuvoston päätöslauselmalle, joka tuomitsee tämän loukkauksen”, ulkoministeriö sanoi AFP:n mukaan.
Irak on lisäksi pyytänyt arabimaiden ulkoministereitä hätäkokoukseen Turkin joukkojen rajanylityksen takia. Aiemmin tällä viikolla Irak vetosi sotilasliitto Natoon, jotta Turkki vetäisi joukkonsa pois Pohjois-Irakista.
Irak antoi Turkille aiemmin tällä viikolla 48 tuntia aikaa vetää joukot takaisin Turkin puolelle rajaa, mutta mitään ei tapahtunut aikarajan umpeuduttua.
Turkki on puolustanut päätöstään lähettää joukkoja koulutusleiriin lähelle Mosulin kaupunkia, joka on tällä hetkellä terroristijärjestö Isisin hallussa. Turkkilaissotilaat ovat kouluttaneet leirissä paikallisia joukkoja jo pidempään. Irak kuitenkin sanoo, että kouluttajien lisäksi Turkki on toimittanut leirille maajoukkoja ilman lupaa. Uutistoimisto AFP:n mukaan Turkki on tuonut paikalle 150–300 sotilasta ja 20 panssarivaunua.
Torstaina Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan, että joukkojen vetäytyminen ”ei tule kysymykseen”. Hänen mukaansa joukot ovat siellä koulutusta, eivät taistelemista varten. Erdoğan sanoi myös, että Turkki, Yhdysvallat ja Pohjois-Irakin viranomaiset pitävät yhteisen kokouksen joulukuun 21. päivä. 

Pääkaupunki Bagdadissa majailevasta Irakin hallituksesta hän ei sanonut mitään.
Turkin pääministeri Ahmet Davutoğlu sanoi puolestaan AFP:n mukaan, että joukkojen lähettäminen leirille ”ei voinut tulla kellekään yllätyksenä”. Pääministerin mukaan joukot lähetettiin puolustamaan leiriä ja avustamaan kevyesti aseistautuneita kouluttajia.
”Tässä ei ole kyse hyökkäyksestä vaan solidaarisuudesta”, Davutoğlu sanoi.
Pohjois-Irakin koulutusleiri antaa Turkille jalansijan alueella, jossa Isisin vastainen maahyökkäys AFP:n mukaan jossain vaiheessa todennäköisesti tapahtuu.
Lisäksi Kurdistanin työväenpuolue PKK on pyrkinyt lisäämään valtaansa alueella. Turkki on viime kuukausina pommittanut ”arkkivihollisensa” PKK:n ydinalueita.
Turkki kehotti kansalaisiaan poistumaan Irakista lukuun ottamatta pohjoisessa sijaitsevia kolmea kurdimaakuntaa, joiden kanssa Turkilla on läheiset suhteet.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti