lauantai 5. joulukuuta 2015

Raha, raha, raha - lähi-idän asekauppa kukoistaa...

Kauppa se on joka kannattaa - nimenomaan lähi-idässä omalaatuisen sotatalouden asekauppa.

Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:

Financial Times: Isis kärsii ammuspulasta

ULKOMAAT 

Jihadistijärjestö Isis on onnistunut saamaan haltuunsa runsaasti aseistusta valtaamalla ja ryöstämällä Irakin ja Syyrian armeijoiden sekä muiden alueen aseellisten järjestöjen asevarastoja.
Isisillä on kuitenkin jatkuva pula ammuksista, joita se yrittää haalia mutkikkaan salakuljetusverkoston sekä paikallisten asekauppiaiden avulla, kertoo talouslehti The Financial Times laajassa artikkelissaan.
Isisin suojeluksessa toimivat paikalliset asekauppiaat ostavat aseita ja ammuksia jopa järjestön verivihollisilta, lehti kertoo pohjaten tietonsa entisten asekauppiaiden haastatteluihin.
Lehden selvityksen mukaan Syyrian sodan ympärille on kehittynyt omalaatuinen sotatalous, joka pyörii kysynnän ja tarjonnan lakien mukaan.
”Ostimme hallitukselta, Irakilta ja kapinallisilta – vaikka olisimme ostaneet Israelilta, he eivät olisi välittäneet, kunhan vain saavat aseensa”, peitenimellä Abu Omar esiintynyt entinen asekauppias kertoi Financial Timesille.
Räjähdemateriaaleja kuljetetaan pääasiassa Turkin ja Libanonin kautta Syyriaan, mistä ne päätyvät Isisin käsiin. Ammuksia ostetaan Syyrian hallitukselta sekä hallitusta vastaan taistelevilta kapinallisjärjestöiltä, jotka puolestaan saavat niitä alueellisilta tukijoiltaan sekä Venäjältä.
Isis maksaa aseet ja räjähteet rahoilla, jotka järjestö saa pääasiassa pumppaamalla öljyä valtaamillaan alueilla.
Tavaran toimittajina toimivat paikalliset asekauppiaat, välittäjät ja salakuljettajat, joista osa toimii Isis-järjestön luvalla ja suojeluksessa. Asekauppiaiden perimmäinen motiivi toiminnalleen on raha, sillä toimeentulomahdollisuudet sota-alueella ovat rajalliset.
”Nykyään kyse on vain rahasta. Kukaan ei enää välitä siitä, kuka olet. He välittävät vain dollareista”, Abu Omar sanoi.
Isis onnistui saamaan haltuunsa satojen miljoonien dollareiden arvosta aseita vallattuaan Irakin toiseksi suurimman kaupungin Mosulin kesällä 2014. Tämän jälkeen Isisin asevarastot ovat paisuneet sitä mukaa kun järjestö on voittanut uusia taisteluita.
Isisillä on hallussaan esimerkiksi amerikkalaisia Abrams-panssarivaunuja, M16-kiväärejä, 40 mm:n MK-19 kranaatinheittimiä sekä 130 mm:n venäläisiä M-46 kenttäkanuunoita, Financial Times kertoo.
Järjestöllä on kuitenkin jatkuva pula rynnäkkökiväärien ja konekiväärien ammuksista.
Krooninen ammuspula johtuu järjestön taistelutaktiikasta. Isis käyttää hyökkäysvaiheessa usein autopommeja ja itsemurhapommittajia, minkä jälkeen alkaa silmitön tulitus rynnäkkökivääreillä ja konekivääreillä.
Ammuksia saattaa kulua kiivaissa taisteluissa kymmeniätuhansia päivässä. Järjestö on kehittänyt mutkikkaan, mutta nopeasti toimivan logistiikkaverkoston, jonka avulla etulinjat saavat täydennyksiä.
Isisin alueella toimiville asekauppiaille on myönnetty ”kalifaatin” viralliset toimiluvat. Toimilupien puitteissa kauppiaat saavat liikkua alueella vapaasti, kunhan Isis on heidän ainoa asiakkaansa.
Isisin komentokeskuksista lähetetään välittäjillä muutaman päivän välein tilauksia niistä taistelutarvikkeista, joista on juuri silloin suurin pula. Kauppiaat vetävät 10-20 prosentin välityspalkkiota myydessään ammuksia ja aseita alueen muilta toimijoilta Isisille.
Isisiä vastaan sotivat kurditaistelijat kuulevat joskus radiopuhelimillaan Isisin komentajien tilauksia, joissa käytetään koodinimiä kuten ”kebab”, ”kana tikka” tai ”salaatti”.
”Kebab on todennäköisesti raskas konekivääri”, sanoi Isisin riveissä aiemmin taistellut, mutta Turkkiin sittemmin paennut Abu Ahmad Financial Timesille. ”Salaatti merkitsee kalašnikovin ammuksia. Saat räjähtäviä luoteja, lävistäviä luoteja – salaatin kaltaisen sekoituksen.”
Financial Timesin mukaan aseiden ja ammusten hinnat ovat olleet nousussa sen jälkeen Turkki alkoi tyrehdyttää salakuljetusreittejä Syyrian ja Turkin rajalla.
Turkin puolelta on kuljetettu rekkalasteittain ammuksia ja aseita, joita Persianlahden maat ovat lähettäneet suojeluksissaan oleville kapinallisjärjestöille Syyriassa.
Ammuksia on kätketty muun muassa Syyriaan suuntaaviin elintarvike- ja rakennustarvikekuljetuksiin.
”Rekkoja ajaa sisään ja ulos hullun lailla. He hyödyntävät aina tavaraa, jota ei osata epäillä”, Abu Ahmad sanoi. ”Polttoainerekkoja käytetään paljon, sillä ne palaavat Isisin alueelle tyhjinä.”
Venäjän ja Iranin lähettämät, Syyrian hallinnolle tarkoitetut aseet ja ammukset, ovat pimeän asekaupan yksi tärkeimmistä lähteistä, lehti kertoo.
Sodankäyntiin tarkoitettujen aseiden lisäksi Isis osaa kuitenkin valmistaa pommeja myös materiaaleista, jotka on alunperin tehty rauhanomaisiin tarkoituksiin.
Britannialaisen tutkimuslaitoksen Conflict Armament Researchin mukaan Isis rakentaa tavanomaisesta kulutuselektroniikasta kuten kännyköistä, radiopuhelimista ja tietokoneiden piirilevyistä pommien laukaisimia. Pommeja taas valmistetaan kemikaaleista ja lannoitteista, joita käytetään yleisesti esimerkiksi kaivosteollisuudessa ja maataloudessa.
Myös nämä materiaalit päätyvät Isisin haltuun pääasiassa Turkin rajan yli kulkevien salakuljetusreittien kautta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti