lauantai 12. joulukuuta 2015

Warren Buffettin 10 parasta sijoitusneuvoa...

Olen lainannut pariinkin kertaan Kauppalehdestä suomalaisen suursijoittajan, Erkki Sinkon vinkkejä, miten pörssikaupoilla menestytään. Alla olevassa artikkelissa maailman kukaties tunnetuin sijoittaja amerikkalainen Warren Buffett painiin niin sanotusti omassa sarjassaan.

Hän on kuuluisa kyvystään kiteyttää finanssimarkkinoiden ongelmia kansanomaiseen muotoon. Toisin sanoen, jos Sinulla on irtorahaa, niin alla olevia ohjeita kannattanee lukea tarkkaan.


Suora nettilainaus Kauppalehdestä hiukan tuunattuna: 


Warren Buffettin 10 parasta sijoitusneuvoa

Berkshire Hathawayn johtaja Warren Buffett.
Berkshire Hathawayn johtaja Warren Buffett. KUVA: EPA
Sijoittamisen perustotuudet ovat yksinkertaisia, mutta vaativat kärsivällisyyttä.
Maailman tunnetuimpien sijoittajien joukkoon kuuluva amerikkalainen Warren Buffett on kuuluisa kyvystään kiteyttää finanssimarkkinoiden ongelmia kansanomaiseen muotoon.
Buffet on kerännyt itse miljardiomaisuuden. Lisäksi hyvin ovat vaurastuneet myös Buffetin sijoitusyhtiön Berkshire Hathawayn muut osakkaat. Amerikkalainen pankkipalveluihin ja sijoitustoimintaan erikoistunut sivusto Go BankingRates keräsivuosien varrelta Buffetin sutkautuksista rehevimmät ja kestävimmät sijoitusohjeet.
1. Älä koskaan menetä rahaa
Ensimmäisen säännön mukaan rahaa ei saa koskaan menettää ja Buffettin tähän usein liittämän toinen sääntö on: älä koskaan unohda ensimmäistä sääntöä. Sijoittamisen tarkoitus on saada voittoja, eikä tappioita pidä sietää.
2. Osta korkeaa arvoa halvalla hinnalla
Warren Buffet kirjoitti vuonna 2008 Berkshire Hathawayn osakkeenomistajille, että hinta on se mitä maksat, arvo on se mitä saat. Buffett sanoo ostavansa sekä sukkia marketista että osakkeita pörssistä silloin, kun ne ovat alennuksessa. Tämän opin toteuttaminen edellyttää, että sijoittaja osaa itse laskea liiketoiminnan arvon.
3. Opettele hyvät rahatavat
Suurin osa käyttäytymisestä perustuu tapoihin. Hyviä tapoja voi opetella, mutta huonoista voi olla vaikea päästä irti. Tärkeintä on opetella säästämään riittävän aikaisin. Säästäjän kannattaa tunnistaa ja välttää niitä tapoja, jotka estävät säästöjen kertymistä. Buffett on itse tunnettu vaatimattomista elämäntavoistaan.

4. Vältä velkaa, erityisesti luottokorttivelkaa
”Olen nähnyt ihmisten epäonnistuvan viinan ja velkojen takia. Ihmiset eivät tarvitse kovin paljon velkaa selvitäkseen. Jos olet fiksu, voit tienata paljon rahaa ilman velkaa”, Buffet sanoi puheessaan vuonna 1991. Erityisesti Buffet on varoittanut ihmisiä hassaamasta rahojaan kalliisiin kulutus- ja korttiluottoihin.
5. Pidä käteistä käytettävissä
”Meillä on aina vähintään 20 miljardia dollaria käteiseen verrattavissa sijoituksissa ja yleensä enemmän”, Buffet sanoi Berkshire Hathawayn vuoden 2014 vuosikertomuksessa. Käteisvarojen avulla Berkshire Hathaway on selvinnyt hyvin talouden taantumista ja voinut hyödyntää hyviä ostotilaisuuksia silloin, kun niitä on tullut.
6. Sijoita itseesi
”Sijoita itseesi niin paljon kun voit.Mikä tahansa mitä teet kehittääksesi omia lahjojasi ja kasvattaaksesi markkina-arvoasi nostaa aikanaan myös ostovoimaasi, Buffett sanoi tv-kanava CNBC:n haastattelussa.
7.Opettele raha
Raha-asioiden opettelu on osa itseensä sijoittamista. Sijoittajana Warren Buffet on pyrkinyt rajoittamaan riskejä.
”Riskit tulevat siitä, ettei tiedä mitä on tekemässä”, Buffett on sanonut Fortune-lehden mukaan.
8. Luota matalien kustannusten indeksirahastoihin
Vaikka Buffettin menestys perustuu arvopapereiden valintaan, hän on eri yhteyksissä kannustanut tavallisia kotitalouksia luottamaan hyvin hajautettuihin matalien kustannusten indeksirahastoihin.
”Laita 10 prosenttia lyhytaikaisiin valtion joukkolainoihin ja 90 prosenttia hyvin matalien kustannusten S&P 500 indeksiin sidottuun indeksirahastoon”, Buffett sanoi vuoden 2013 kirjeessään Berkshire Hathawayn osakkaille. Vuonna 2003 Buffet sanoi, että sijoittaessaan indeksirahastoon, sijoittaja voittaa 90 prosenttia muista samaan aikaan aloittavista sijoittajista.
9. Anna takaisin
”Jos kuulut onnekkaimpaan prosenttiin ihmiskunnasta, sinun on ajateltava myös loppuja 99 prosenttia. Olet sen velkaa”, Buffet sanoi vuonna 2007 Hillary Clintonin varainkeruutilaisuudessa. Buffet on lahjoittanut 2,8 miljardia dollarin arvosta Berkshire Hathawayn osakkeita viiteen eri hyväntekeväisyyskohteeseen. Lisäksi Buffet ja Microsoftin perustaja Bill Gates ovat perustaneet Giving Pledge -kampanjan, jonka kautta on tarkoitus saada 130 miljardööriä luovuttamaan omaisuuttaan hyväntekeväisyyteen.
10. Ajattele raha pitkän ajan pelinä
”Joku istuu varjossa, suojassa auringolta siksi, että joku oli istuttanut puun kauan sitten”, Buffett on sanonut. Vuoden 2014 sijoittajakirjeessään Buffett kehotti sijoittamaan vuosikymmenien tähtäimellä. Sijoittajien pitää keskittyä vaurastumiseen elinaikanaan, eikä pikavoittoihin volatiileillä markkinoilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti