lauantai 26. joulukuuta 2015

Lego-palikat sijoituskohteita?

!970-luvun alkupuolella, silloin kun poikamme olivat pieniä, mekin leikimme ja rakensimme paljon Lego-palikoilla.

Rakensimme taloja, autoja, laivoja, matkustajakoneita, suihkuhävittäjiä ja vaikka mitä. Onpahan sen aikaisista Legoilla rakentamistamme, tuotoksista diakuviakin jäljellä. Niitä voisi kukaties jossakin vaiheessa disprojektorilla kuultokankaalle heijastaa.
Taitaapa noita Lego-palikoitakin olla muuttolaatikollinen jäljellä. Onpahan niitä silloin tällöin otettu käyttöönkin, kun pikkuväkeä on ollut vierailulla.
Em. Lego-palikoilla ei tiliä pysty tekemään, niillä ei ole muuta kuin mukava muistoarvo...

Alla olevassa artikkelisssa todetaan, että kiinnostavia Lego-rakennussarjoja kannattaa ostaa kaksin kappalein – yksi leikkimiseen, yksi pahan päivän varalle.

Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:

Brittilehden analyysi: Lego-palikat voivat olla parempi sijoitus kuin kulta tai osakkeet

Brittilehti Telegraphin mukaan Lego-palikoiden jälkimarkkinat ovat vilkkaat ja tuottoisat. Tietyillä Lego-rakennussarjoilla on ollut 2000-luvulla parempi tuottoprosentti kuin kullalla, osakkeilla tai säästötileillä.

TALOUS 
Ebayssä myydään avaamattomassa pakkauksessa olevaa Legon Cafe Corner - rakennussarjaa noin 2600 dollarilla.

Lego-palikoita ostamalla ja myymällä voi tienata paremmin kuin tavanomaisilla sijoituskohteilla, arvioi brittilehti Telegraph.
Telegraphin tekemässä analyysissa käy nimittäin ilmi, että tietyillä Lego-rakennussarjoilla on ollut 2000-luvulla parempi tuottoprosentti kuin kullalla, osakkeilla tai säästötileillä.
Analyysin mukaan virheettömissä, avaamattomissa pakkauksissa säilytetyt Lego-rakennussarjat nostivat arvoaan vuosittain 12 prosenttia vuoden 2000 jälkeen. Vertailun vuoksi kultaan investoineet sijoittajat saivat Telegraphin mukaan viimeisen viidentoista vuoden aikana sijoitukselleen 9,6 prosentin vuosituoton.
Lego-palikoiden jälkimarkkinat ovat Telegraphin mukaan vilkkaat ja tuottoisat. Suurin osa kaupasta käydään verkkohuutokauppa eBayssa.
Hintadataa Legojen jälkimarkkinoista keräävän BrickPicker-sivuston mukaan korkeimmiksi hinnat kohoavat Star Warsin kaltaisiin kulttielokuviin tai tunnettuihin rakennuksiin liittyvissä Lego-rakennussarjoissa
Sivuston mukaan suurin hinnannousu on tapahtunut hotellia esittävän Café Corner -nimisen rakennussarjan kohdalla. Lego myi 2 056-osaista pakettia vuonna 2007 hintaan 89,99 puntaa eli noin 120 euroa. Kun rakennussarjan tuotanto lopetettiin, sen hinta nousi 2 096 puntaan eli noin 2 850 euroon jälkimarkkinoilla.
Näin korkean hinnan voi tosin saada vain virheettömässä kunnossa säilytetystä tuotteesta.
BrickPickerin perustajan Ed Maciorowskin mukaan Lego-rakennussarjojen arvo hyppää aina, kun kyseisen sarjan valmistus lopetetaan.
”Siistiä on, että kaikkien rakennussarjojen valmistus lopetetaan jossain vaiheessa, ja useita satoja lopetetaan vuosittain… Se tarkoittaa sitä, että kenellä tahansa Lego-rakennussarjan omistajalla voi olla aikamoinen sijoitus käsissään, jos se vain on hyvässä kunnossa”, Maciorowski toteaa Telegraphille.
Miten Legoihin sitten kannattaa sijoittaa?
Maciorowski neuvoo, että kiinnostavia Lego-rakennussarjoja kannattaa ostaa kaksin kappalein – yksi leikkimiseen, yksi pahan päivän varalle. Parhaiten jälkimarkkinoilla pärjäävät kausituotteet ja sarjat, joita on valmistettu vain lyhyen aikaa. Koolla ei ole väliä, isot ja pienet setit voivat pärjätä yhtä hyvin.
Ennen 2000-lukua valmistetut Legot eivät Maxiorowskin mukaan ole erityisen hyviä sijoituksia, joten rahat kannattaa laittaa uudempiin sarjoihin.
Lego-pakkauksia kannattaa säilyttää pystyssä kirjojen tapaan, Maxiorowski vinkkaa. Laatikoiden pinoaminen voi pilata saumat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti