keskiviikko 30. joulukuuta 2015

Aleksei Kudrin, Venäjän pelastaja? Tokkopa sentään, koska...

Aleksei Kudrin, Venäjän pelastaja? Tokkopa sentään, koska hän tuskin saa riittävästi nyky-Venäjällä riittävästi valtaa ja toimintavapautta...

Kuunnella häntä voidaan toki huipputalousasiantuntijan roolissa "herkällä korvalla".

Suora nettilainaus Kauppalehdestä hiukan tuunattuna:

Voisiko yksi mies pelastaa Venäjän? - Puheet Kudrinin paluusta kiihtyvät


Aleksei Kudrinin paluu Venäjän hallituksen palvelukseen voisi parhaimmillaan tarkoittaa talousuudistuksia.
Aleksei Kudrinin paluu Venäjän hallituksen palvelukseen voisi parhaimmillaan tarkoittaa talousuudistuksia. KUVA: EPA
Venäjän entinen valtiovarainministeri ja talousreformien puolesta puhuja Aleksei Kudrin on keskustellut presidentti Vladimir Putinin kanssa paluusta huippuvirkaan Venäjän valtiohallintoon, Bloomberg kertoo.
Kansainvälisestikin arvostetun talousasiantuntijan Kudrinin tehtävänä olisi auttaa hallintoa selvittämään Venäjän yhä pahenevia taloudellisia ongelmia, joiden taustalla ovat muun muassa öljyn hinnan lasku, pitkään lykätyt talousreformit sekä geopolitiikka ja pakotteet.
Bloombergin lähteiden mukaan Kudrin voisi aloittaa valtion johdon neuvonantajana tai vastaavassa asiantuntijatehtävässä jo vuoden 2016 alussa.
Asiasta kertoo uutistoimisto Bloombergille kolme eri lähdettä, jotka ovat seuranneet keskusteluja läheltä. Lähteiden mukaan Kudrin on myös tavannut pääministeri Dmitri Medevdev, jonka kanssa syntyneiden erimielisyyksien takia Kudrin lopetti valtiovarainministerinä vuonna 2011, jolloin Medvedev toimi presidenttinä.
”Tapasin Medvedevin viime viikolla. Keskustelimme talousasioista. Tehtävät valtion hallinnossa eivät olleet esillä keskusteluissa”, Kudrinin edustaja Pavel Kuznetsov sanoo Bloombergille.
Venäjällä ruplan kurssi on laskenut öljyn hinnan mukana. Asiantuntijoiden mukaan Kudrinin asiantuntemuksesta voisi olla hyötyä Venäjän johdolle, joka näyttää viime kuukaudet keskittyneen talouden sijasta geopolitiikkaan. Sijoittajat todennäköisesti ottaisivat nimityksen vastaan merkkinä talousuudistuksista.
”Markkinat pitäisivät Kudrinin paluusta valtionhallintoon, koska ne olettaisivat sen tarkoittavan todellista julkisen talouden tasapainottamista sekä merkittäviä ja välttämättömiä taloudellisia uudistuksia”, sijoitusyhtiö Nomuran kehittyvien markkinoiden strategiajohtaja Tim Ash sanoo Bloombergille.
Ashin ja moskovalaisen BSC Financial Groupin pääekonomisti Vladimir Tihomirov tosin huomauttavat, että Kudrinin mahdollisuudet vaikuttaa Venäjän talouspolitiikkaan riippuvat siitä, miten paljon valtaa ja toimintavapautta hän saisi.

En usko, että paluu todella vaikuttaisi asioihin”, pessimistisempi Tihomirov sanoo Bloombergille.
Spekulaatio Kudrinin paluusta alkoi venäläismediassa jo aimmein tänä talvena.
Kudrin on tullut tunnetuksi länsimaisena, liberaalina talousajattelijana ja myös Venäjän nykyhallinnon kriitikkona. Kudrinilla on kuitenkin edelleen tärkeä rooli Putinin epävirallisena luotettuna asiantuntijana ja jopa henkilökohtaisena ystävänä, jolta sallitaan myös hallinnolle epämieluisat mielipiteet.
Medvedev erotti Kudrinin vuonna 2011, kun Kudrin oli kritisoinut muun muassa puolustusbudjetin kasvattamista ja yleensä hallituksen talouspolitiikkaa. Kudrin on vaatinut Venäjän hallinnolta toistuvasti taloudellisia uudistuksia, kuten mittavaa eläkeuudistusta, budjettimenojen leikkaamista sosiaalimenot mukaan lukien sekä laajaa yksityistämistä ja valtion roolin pienentämistä taloudessa.
Jos Kudrin palaisi Venäjän hallintoon, sitä voisi pitää myös viestinä siitä, että Venäjä ei halua ainakaan jyrkentää vastakkainasettelua lännen kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti