torstai 17. joulukuuta 2015

Mielenkiintoinen artikkeli kalastuksesta...

Itse olen kesäkalastaja - jigi- ja pilkkionkija - myös katiskoilla kalastava. Tavoitteeni on ollut pitää pyydetyt kalat niin pitkään hengissä kuin mahdollista ennen perkkausta. Väliin kesälämpimien vesien aikaan jopa vesiä pyyntyastioissa vaihtaen/happirikasta vettä lisäten.

Pääsääntöisesti pyydetyt kalat - lähinnä ahvenet, vähin hauet - ovat olleet siis ennen perkkausta elossa. Lisäksi olen "lypsänyt" veret kaloista pois.

Mahdollisesti em. toimenpiteillä on ollut vaikutusta myös kalan makuun. Tosin aina savustetut kalat ovat maistuneet hyviltä, tosi hyviltä - pakastuksenkin jälkeen...


Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:

Nopeasti tapettu kala maistuu paremmalta, selvisi tutkimuksessa

TIEDE 
JOHANNES WIEHN
Jos kalaa ei tapeta nopeasti, siihen tulee makuhaittoja.
Jos kalaa ei tapeta nopeasti, siihen tulee makuhaittoja.

Kala on syytä tappaa nopeasti myös maun ja säilyvyyden takia. Kalan hidas kuolema nopeuttaa lihan eltaantumista, osoittavat tutkijat Food Chemistry -lehdessä.
Tutkijat vertasivat kahta ryhmää pakastettuja kirjolohia. Toiset oli tapettu nopealla iskulla päähän. Toisessa ryhmässä kalat olivat tukehtuneet hitaasti kuoliaaksi poissa vedestä.
Kalat pistettiin sitten pakastimeen. Kun ne tutkittiin 75 päivän kuluttua, terveelliset omega-3-rasvahapot olivat alkaneet hajota hitaan lopun kokeneiden kalojen lihasta.
Seuraavaksi analyysit tehtiin 135 päivän säilytyksen jälkeen. Tutkijat löysivät kaksi kertaa enemmän omega-3-rasvahappojen hajoamistuotteita tukehtuneista kaloista.
Maultaankin kirjolohet erottuivat toisistaan. Kalojen makuvikoihin perehtyneet aistinvaraisen arvioinnin asiantuntijat saivat maistaakseen testikaloja.
Heidän mukaansa tukehdutetut kalat maistuivat 105 päivän jälkeen karvaalta ja haisivat eltaantuneelta. Nopeasta tapetut kalat taas eivät alkaneet missään vaiheessa haista.
Nopean eltaantumisen syynä tutkijat pitävät hydroperoksideja, joita erittyy stressitilassa. Hydroperoksidit hajoavat aldehydeiksi ja ketoneiksi, jotka aiheuttavat ruokaan karvauden ja epämiellyttävän hajun.
Tutkijat toivovat, että tutkimus kannustaisi teurastamaan kalat nopeammin.
Tutkimuksesta kertoi Science-lehti verkkosivullaan.


2 kommenttia:

  1. Hyvää huomenta, Aki!

    Ehkä tulemme puolitiehen vastaan. Annamme ensi kesänä kaloille entistä enemmän hapekasta vettä ja sitten kalastuksen lopuksi kolkkaamme ja perkaamme kalat merellä lokkien riemuksi. Mitä arvelet?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huomenta vaan Väinö ja...
      Ei pöllömpi ajatus, tätä kannattanee kokeilla.

      Poista