torstai 10. joulukuuta 2015

Raju ja vakava kirjaväite Venäjän doktriinista Suomen liittyvänä...

Mitäpä tuohon muuta sanomaan/kirjoittamaan. No toki sen verran, että jos ei alla oleva artikkeli edistä Suomen tekemään SWOT-analyysiä Nato-asiasta lähitulevaisuudessa niin ei mikään...


Suora nettilainaus Iltalehdestä hiukan tuunattuna:


Kirjaväite: Venäjä varautuu Suomen rannikon valtaamiseen

Keskiviikko 9.12.2015 klo 12.23

Kirjan mukaan Putin allekirjoitti neljä kuukautta sitten doktriinin, joka hyväksyy Suomen etelärannikon valtaamisen konfliktitilanteessa.
Uutuuskirjan mukaan Venäjän presidentti Vladimir Putin allekirjoitti uuden meridoktriinin reilut neljä kuukautta sitten. Doktriinissa hyväksytään Suomen rannikon valloittaminen konfliktitilanteessa.
Uutuuskirjan mukaan Venäjän presidentti Vladimir Putin allekirjoitti uuden meridoktriinin reilut neljä kuukautta sitten. Doktriinissa hyväksytään Suomen rannikon valloittaminen konfliktitilanteessa. (AP)
Euroopan sotahistorian dosentti Markku Salomaan mukaan Venäjä on konfliktitilanteessa varautunut valloittamaan Suomen etelärannikon Vironlahdelta Hankoon saakka.
Salomaa kertoo asiasta perjantaina julkaistussa kirjassaan Kylmän sodan toinen erä (Docendo 2015).
Kirjan mukaan Putin vahvisti Venäjän uuden meridoktriinin 26. heinäkuuta 2015 Kaliningradissa.
Doktriinissa lausutaan, että Venäjän on kaikissa tilanteissa taattava meriyhteys Kaliningradiin, jossa sijaitsee Venäjän Itämeren laivaston esikunta ja toinen päätukikohta.
Kirjan mukaan tämä tarkoittaa sitä, että konfliktitilanteessa Venäjä aikoo ottaa hyvissä ajoin hallintaansa Suomen etelärannikon Virolahdelta Hankoon asti. Sen lisäksi on myös vallattava Ahvenanmaa, Ruotsin Gotlanti ja Tanskan Bornholm.
Kirjan kirjoittanut Salomaa vahvistaa, että rannikon haltuunotto tarkoittaisi myös Suomen pääkaupungin Helsingin valtaamista.
- Sanotaan näin, että koko Kehä III:n eteläpuolinen alue, Salomaa summaa.
Kirjan mukaan operaatiot olisi tehtävä niin yllätyksellisesti, ettei puolustautujille jää aikaa reagoida tapahtuneeseen kunnolla.
Doktriinin sisältöä ei ole esitelty julkisuudessa, vaan Salomaa kertoo saaneensa tiedot läntisistä tiedustelulähteistä. Hän kertoo käyneensä asiasta keskustelua myös muiden tutkijoiden kanssa.
- Käsitykseni mukaan tätä on pohdittu paljon. Ja jos sitä ei merivoimissa pohdittaisi, niin sehän olisi virkavirhe, Salomaa sanoo.
Venäjän meridoktriinin mukaan Venäjän laivastolle on turvattava meriyhteys Kaliningradiin. Kuvassa Venäjän sotalaiva Mustanmeren-laivastosta.
Venäjän meridoktriinin mukaan Venäjän laivastolle on turvattava meriyhteys Kaliningradiin. Kuvassa Venäjän sotalaiva Mustanmeren-laivastosta. (EPA)
Vanha uhka
Salomaan mukaan Suomen rannikkoalueen valtaaminen on vanha uhkakuva, joka on palautunut muiden kylmän sodan uhkakuvien kanssa.
- Nyt se on vain palautunut entistä vahvempana sen vuoksi, ettei Viro ole enää osa Neuvostoliittoa, vaan sen rannikko on nyt Naton hallussa. Näin ollen ei ole kuin yksi suunta, mihin Venäjä voi yrittää Itämerellä tukeutua, Salomaa kertoo.
Sotahistorian dosentti huomauttaa, että Venäjä tuskin aikoo käydä Suomen kanssa kauhean pitkiä neuvotteluja, jotta voisi palata samaan skenaarioon kuin aikoinaan.
- Talvisodan jälkeen Hankoniemi oli vuokrattuna venäläisille ja jatkosodan jälkeen oli Porkkalan alue. Tällainen intressi ja ne geopoliittiset syyt eivät ole kadonneet mihinkään, Salomaa toteaa.
Salomaan mukaan Virossa, Latviassa ja Liettuassa aktivoitunut Nato on selkeästi tuonut Venäjälle ongelmia taata Kaliningradin alueen turvallisuus.
- Sen maantieteellinen etäisyys Venäjän omasta maaperästä tekee sen ongelmalliseksi. Tarvitaan poikkeuksellisia keinoja.
Sotahistorian dosentin mukaan vaara-alueena on lähes koko etelärannikko Virolahdelta Hankoon. Tämä tarkoittaisi myös Suomen pääkaupungin valloittamista.
Sotahistorian dosentin mukaan vaara-alueena on lähes koko etelärannikko Virolahdelta Hankoon. Tämä tarkoittaisi myös Suomen pääkaupungin valloittamista.
Syytä herätä
Sotahistorian dosentin mukaan on hyvä, että Venäjän suunnitelmista on mustaa valkoisella.
- Nyt tiedetään, että tällainen intressi on, niin siihen pystytään varautumaan, Salomaa toteaa.
Hän huomauttaa, että Suomen puolustusvoimienkin pitäisi varautua paremmin Venäjän aikeisiin.
- Meillä on pieni rannikkolaivasto ja pienet rannikkojoukot. Ne riittävät tietynlaiseen toimintaan, mutta vaikea nähdä, että niillä taattaisiin koko rannikon hallussapitoa, Salomaa sanoo.
Salomaan mukaan Itämeren sukellusvenehavainnot ovat merkki siitä, että Venäjä harjoittelee suunnitelmiaan.
- Strategiatermeillä puhutaan toimintavapaudesta. Se on se, mitä he pyrkivät varmistamaan näillä harjoituksilla - jotta heidän toimintaansa ei kyettäisi estämään kriisin tai sodan aikana, Salomaa selittää.
Hän toivoo, että Venäjän toimiin hahmotellaan ratkaisua seuraavassa puolustusselonteossa.
- Tämä on iso ongelma näin pienelle maalle, Salomaa toteaa.

JOHANNA MATTINEN
johanna.mattinen@ilmedia.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti