torstai 31. joulukuuta 2015

Vinkkejä uudelle vuodelle 2016...

Jätän tällä kerralla kommentoimatta alla olevia vinkkejä. Olen aika usein antanut yksinkertaisen ohjeen uudelle vuodelle: "Elä ihmisiksi!" Arvelen, että niin toimien pärjää kohtuullisen hyvin...

Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:

Voiko onnea tavoitella? Tulet onnellisemmaksi, kun lakkaat pelkäämästä epäonnistumisia, sanovat asiantuntijat

Esitimme radiofilosofi Jukka Relanderille kymmenen ohjetta onnelliseen elämään. Osassa niistä on Relanderin mukaan perää, mutta osa ontuu.

ELÄMÄ 

Sormi sieraimen päällä ehkäisee paniikkia – tässä yksi brittiläisen The Guardian -lehden onnellisuusasiantuntijan Rachel Kellyn kymmenestä vinkistä, joiden avulla ensi vuodesta tulee päättyvää onnellisempi. Kaiken kaikkiaan hänen ohjeensa tähdentävät armollisuutta itseä kohtaan: Älä vaadi itseltäsi liikaa.
Radiofilosofi, kunnallispoliitikko ja viestintäkonsultti Jukka Relander allekirjoittaa ohjeista useimmat, mutta luonnehtii niitä hyvin ”individualistisiksi”.
”Kelly ei ole lainkaan ottanut huomioon sitä, että useimpien onneen vaikuttavat muut ihmiset. Esimerkiksi viisivuotias tyttäreni iloitsi toki saamistaan joululahjoista, mutta eniten iloa hänelle tuotti äidille valmisteltu, hartaasti piiloteltu ja salailtu jouluyllätys”, Relander kertoo.
Hän luonnehtii Kellyn vinkkejä ”maailmaan heitetyn jälkimodernin yksilön self helpiksi”.
”Minun onneni lähtee siitä, mitä on, eikä siitä, mitä pitäisi olla”, Relander tiivistää.
Tässä Kellyn ohjeet:
1. Hiljennä tahtia
Olemme ihmisiä, emme koneita. Pidä huolta siitä, että kalenterissasi on vapaita iltoja ja tilaa joutilaisuudelle.
Relanderin kommentti: Kuulostaa järkevältä, mutta minusta tuntuu, että ohjeen antajalla ei ole lapsia. Meidän perheenjäsenillä on viikossa yhteensä yhdeksän harjoituskertaa. Täydellisessä maailmassa jään joskus valvomaan perheen mentyä nukkumaan, juon lasin viskiä ja sidon muutaman perhon.
2. Ole tietoisesti läsnä
Sisällytä päivääsi yksi rutiini, esimerkiksi käsien pesu, jolloin hidastat hetkeksi, keskityt tietoisesti siihen mitä teet ja suljet mielestäsi pois kaiken muun.
Relanderin kommentti: Tajuan, mitä tässä haetaan, mutta käsien pesu ei taida olla minulle täydellisen läsnäolon juttu. Itse nautin ruuanlaitosta. Se haastaa keskittymään. Kokkaamiseen liittyy sekin, että laitan yleensä ruokaa myös jollekin muulle kuin itselleni. Siihen liittyy antamisen ele.
3. Ota käyttöön 60 prosentin sääntö
Täydellisyys on illuusio, mutta sen tavoittelu on todellista ja sillä voi olla tuhoisat seuraukset. Aseta tavoitteesi uusiksi. Jos ystävyys, parisuhde tai työprojekti onnistuu 60-prosenttisesti, pärjäät hyvin.
Relanderin kommentti: Allekirjoitan tämän. Elämässä pitää pyrkiä hyvään mutta olla lempeä itseään kohtaan. Onnistumista ei kuitenkaan voi mitata prosenteilla. Riittää, jos pystyy olemaan riittävän hyvä vanhempi, puoliso tai työntekijä.
4. Pidä huolta itsestäsi
Ravinto vaikuttaa hyvinvointiisi. Pidä huolta, että syöt riittävästi terveellisiä ruokia, kuten kasviksia ja probiootteja, sekä hyppysellisen herkkuja, kuten kanelia ja tummaa suklaata.
Relanderin kommentti: Eikö vaaleaa suklaata saa?
5. Ota töpseli seinästä
Tietokoneen tai kännykän taustavalo ei edistä yöunta. Pidä tunti ennen nukkumaanmenoa vapaana elektronisesta hehkusta. Kehosi rentoutuu.
Relanderin kommentti: Oikein. Tavoitteeni on ensi vuonna omistaa viimeinen valveillaolotunti painetulle tekstille.
6. Raivaa turha roina
Turhasta tavarasta luopuminen vapauttaa energiaa ja antaa tunteen oman tilan hallinnasta. Se auttaa myös arvostamaan enemmän sitä, mitä olet päättänyt säilyttää.
Relanderin kommentti: Kaksilapsinen perheemme on vastikään muuttanut uuteen kotiin, joten olen kiusallisen tietoinen turhan roinan mittaamattomasta määrästä. Vähennämme sitä parhaillaan aktiivisesti, mutta luulen, että joudumme tyytymään 60 prosentin suoritustasoon.
7. Sormi nenällä ehkäisee paniikkia
Kun sinusta tuntuu, että romahdat, kokeile sormi nenällä -konstia. Hengitä nenän kautta ja paina sormellasi toista sierainta. Kun hapen saantisi puolittuu, kehosi rentoutuu ja kestät paremmin järkytyksiä.
Relanderin kommentti: Voiko tähän suhtautua vakavasti?
8. Määrittele epäonnistuminen uudelleen
Se, mitä joku pitää kompastumisena, voi jonkun toisen mielestä olla kivien ylittämistä. Älä pelkää riskinottoa, sillä erehdyksistä oppii.
Relanderin kommentti: Oikein. Epäonnistumisen pelko ei johda mihinkään. Parempi kokeilla kaikkea rohkeasti, mutta olla lempeä itseään kohtaan. On kuitenkin olemassa joitakin juttuja, joita ei saa sössiä. Sellaisia ovat esimerkiksi lasten turvallisuuteen liittyvät asiat.
9. Treenaa
Liikunnan puute tekee sinusta velton ja laiskan. Hikoile, mieluiten ensimmäiseksi aamulla. Se vapauttaa endorfiineja ja virittää sinut päivään.
Relanderin kommentti: Ilman muuta, käyn säbässä (sählyssä) säännöllisesti ja odottelen hiihtokelejä, mutta en nauti aamulla liikkumisesta. Se on ihan hirveää. Liikun mieluummin illalla.
10. Lue runo ääneen
Lausuessasi ääneen itsellesi asettamat vaatimukset sulavat ja sanojen lyyrinen sointi valtaa ajatuksesi.
Relanderin kommentti: Voisin kokeilla. Mutta saman efektin saa muutenkin, esimerkiksi musiikista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti