keskiviikko 2. marraskuuta 2016

Venäjä lupaa Aleppon kapinallisille turvallisen vetäytymistien...

Hmmmmm - vai niin. Minulla on tunne, että kapinalliset eivät niin sanotusti mene sentään näin halpaan. Minne he sodan runtelemassa maassa menisivät - kahta heitä varten luotua käytävää pitkin - muuhun kuin välittömästi ilmaan nousevien helikoptereiden ja hävittäjien tulitettaviksi.

Arvelen, että Syyrian hallituksen kaatamista yrittävien kapinallisten ajatuksissa ovat kuuluisan meksikolaisen vapaustaistelijan Viva Zapatan sanat: "Parempi kuolla seisaallaan kuin elää polvillaan." He todennäköisesti taistelevat viimeiseen mieheen...

Toivottavasti tuo venäläisten populistinen mediajulkisuustemppu edes edesauttaa osittain viattomien siviilien poispääsyn Itä-Alepposta. 


Suora nettilainaus Yle Uutiset-sivuilta hiukan tuunattuna:


Venäjä lupaa Aleppon kapinallisille turvallisen vetäytymistien

Venäjän mukaan kaksi turvakäytävää ovat auki perjantaiaamusta iltaan. Oppositio pitää lupausta julkisuustemppuna.
Syyria

Mies kulkee pikin rojun täyttämää katua; ympärillä romahtaneita taloja ja roikkuvia johtoja; kadun päässä savuaa tulipalo.
Ilmaiskujen tuhoja Itä-Aleppossa. Kuva on olettu huhtikuun lopussa.Zouhir al Shimale / EPA

Venäjä on kehottanut Aleppon kapinallisia lähtemään kaupungista perjantain aikana. Venäjän puolustusministeriön mukaan kapinalliset saavat poistua aseineen kahta heitä varten luotua käytävää pitkin iltaseitsemään asti.
Puolustusministeriön mukaan presidentti Vladimir Putin on määrännyt sotatoimiin tauon järjettömän tappamisen välttämiseksi. Syyrian viranomaisilta ministeriö kertoo saaneensa vakuutuksen, että Syyrian joukot pysyttelevät loitolla vetäytymiskäytävistä. Kapinallisten lisäksi useita on auki siviileille, Venäjä lupaa.
Venäjä ja Syyria ovat sanoneet lopettaneensa ilmaiskut kapinallisten hallitsemaa Itä-Aleppoa vastaan kaksi viikkoa sitten. Venäjän mukaan pommitustauko jatkuu edelleen, mutta se lopetetaan, elleivät Aleppon kapinalliset luovu sotimasta.
He ovat kärsineet isoja miestappioita, ja heidän yrityksensä murtautua ulos kaupungista ovat epäonnistuneet, Venäjä sanoo.

Lavrov vakuuttaa Venäjän neuvottelutahtoa

Oppositiolähteistä pommitustauko on kyseenalaistettu. Suurimpiin kapinallisryhmiin kuuluvan Nour el-Del el-Zinkin edustajan mukaan myös Venäjän lupaus humanitaarisesta tulitauosta on julkisuuteen tarkoitettu mainostemppu, jolla ei ole mitään yhteistä todellisen tilanteen kanssa.
Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov syyttää muita Syyrian rauhanneuvotteluihin osallistuneita maita sabotaasista, koska ne tukevat presidentti Bashar al-Assadin syrjäyttämistä yrittäviö ryhmiä.
Venäjä pyrkii rehelliseen yhteistyöhön ja poliittiseen ratkaisuun, jossa ovat osapuolina sekä hallitus- että oppositiovoimat, Lavrov sanoi.

Hänen mukaansa ratkaisu on kuitenkin kaukana niin kauan kuin Yhdysvaltain johtama liittouma ei saa kovan linjan kapinallisia kuriin.
Länsimaat ovat puolestaan syyttäneet al-Ashadia tukevaa Venäjää jopa sotarikoksista Aleppon pommitusten vuoksi.
Lähteet: Reuters, AP

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti