torstai 3. marraskuuta 2016

Suomen arvostetuimman kunniamerkin saaneet ulkomaalaiset hämärän peitossa – suurristi ketjuineen annettu natseille, hirmuhallitsijoille ja Syyrian al-Assadille...

Alla olevassa artikkelissa todetaa:

Esimerkiksi 2009 Damaskoksessa vieraillut presidentti Tarja Halonen myönsi suurristin ketjuineen Syyrian johtajalle al-Assadille. Myöhemmin Halonen on todennut, että asiaa olisi voinut miettiä tarkemmin.

”Sitä en kuitenkaan peittele, että niin minä kuin Syyrian silloinen suurlähettiläs kyseisessä maassa ja koko läntinen maailma olemme syvästi pettyneitä siitä, että nykyinen presidentti on johdattanut maansa pahempaan suuntaan kuin isänsä”, totesi presidentti Halonen A-Studiossa vuonna 2012.

___________________

Viitaten edelliseen en viitsi heittäyä jälkiviisaaksi, mutta kysyn, onko mahdollista jälkikäteen perua, evätä em. tyyppinen kunnianosoitus, koska kriteerit em. henkilön osalta ovat totaalisesti pettäneet, romahtaneet.

Kunnianosoitus voidaan myöntää hyvämaineiselle henkilölle, joiden ”ansioiden tulee olla keskitason yläpuolella” - ei kerta kaikkiaan täyty.

Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:

Suomen arvostetuimman kunniamerkin saaneet ulkomaalaiset hämärän peitossa – suurristi ketjuineen annettu natseille, hirmuhallitsijoille ja Syyrian al-Assadille

Kunnianosoitus voidaan myöntää hyvämaineiselle henkilölle, joiden ”ansioiden tulee olla keskitason yläpuolella”.

KOTIMAA  
KHALED AL HARIRI / REUTERS
Tasavallan presidentti Tarja Halonen ojensi Valkoisen Ruusun ritarikunnan suurristin Bashar al-Assadille Damaskoksessa 22. lokakuuta 2009.
Tasavallan presidentti Tarja Halonen ojensi Valkoisen Ruusun ritarikunnan suurristin Bashar al-Assadille Damaskoksessa 22. lokakuuta 2009.

MIKÄ yhdistää Syyrian itsevaltaista johtajaa Bashar al-Assadia, natsi-Saksan valtakunnanmarsalkkaa Hermann Göringiä, Suomen Venäjälle luovuttavan sopimuksen isää, natsien ulkoministeriä Joachim von Ribbentropia, Romanian hirmuhallitsijaa Nicolae Ceausescua sekä Itä-Saksan kommunistijohtajaa ja Berliinin muurin pystyttäjää Eric Honeckeria?
Tietenkin se, että heille kaikille on myönnetty Suomen korkea-arvoisin kunniamerkki, Valkoisen Ruusun ritarikunnan suurristi.
Carl Gustav Mannerheimin 1919 perustama ritarikunta ei halua asiasta paljoakaan kertoa. Kunnianmerkin jakoperusteita ulkomaalaisille ei kerrota julkisesti ja vaikka suurristin saajien ulkomaalaisten nimilista on julkinen, sitä ei suostuta ritarikunnasta lähettämään.
”Kiistän, että tässä haluttaisiin salata jotain”, kertoo Suomen Valkoisen Ruusun ja Suomen Leijonan ritarikuntien sihteeri, kontra-amiraali Antero Karumaa.
KARUMAAN mukaan syksyllä 2017 itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi on tarkoitus julkaista kirja ritarikuntien lähes satavuotisesta historiasta. Hän ei osaa sanoa varmaksi, tullaanko kirjassa paljastamaan viimein sadan vuoden jälkeen julkinen lista suurristin ulkomaisista saajista.
”En voi antaa tähän lopullista vastausta. Voisin kuvitella, että tämän tyyppinen tiedosto siinä tulee liitteenä olemaan”, Karumaa arvioi.
Kontra-amiraalin mukaan ritarikunnilla ei yksinkertaisesti ole listaa Suomen arvokkaimman kunniamerkin ulkomaalaisista saajista.
Sen sijaan tiedotusvälineissä asiaa on tutkittu. Esimerkiksi Helsingin Sanomien Kuukausiliite kertoi asiasta 2002.
Lehden tiedot perustuivat ritarikuntien kanslian nahkakantisiin arkistokirjoihin. Näihin tietoihin on viitattu myös internetin tietosanakirjan Wikipedian asiaa käsittelevässä artikkelissa.
Kunniamerkin arvoa korostaa se, että vain tasavallan presidentti voi sellaisen myöntää. Presidentinkanslian mukaan listoista kertominen kuuluu ritarikunnalle.
KOSKA valtakunnan korkea-arvoisimman kunniamerkin antoperusteita ei kerrota, voi niiden syitä vain arvailla.
Esimerkiksi 2009 Damaskoksessa vieraillut presidentti Tarja Halonen myönsi suurristin ketjuineen Syyrian johtajalle al-Assadille. Myöhemmin Halonen on todennut, että asiaa olisi voinut miettiä tarkemmin.
”Sitä en kuitenkaan peittele, että niin minä kuin Syyrian silloinen suurlähettiläs kyseisessä maassa ja koko läntinen maailma olemme syvästi pettyneitä siitä, että nykyinen presidentti on johdattanut maansa pahempaan suuntaan kuin isänsä”, totesi presidentti Halonen A-Studiossa vuonna 2012.
Ritarikuntien mukaan taiteilija Akseli Gallen-Kallelan suunnittelemia kunnianosoituksia voidaan myöntää henkilölle, jonka ”ansioiden tulee olla keskitason yläpuolella”. Edellytyksenä on myös muun muassa hyvämaineisuus.
LAURA OJA
Akseli Gallen-Kallelan ehdotus kunniamerkiksi.
Akseli Gallen-Kallelan ehdotus kunniamerkiksi.
Ulkomaalaisille suurristiä myönnettäessä henkilön ”ansioiden Suomen hyväksi tulee olla henkilökohtaisia ja koko maan kannalta merkittäviä”. Toiminnan tulee yleensä olla myös pitkäaikaista.
AL-ASSADINKIN kohdalla perusteluiden tietäminen olisi mielenkiintoista. Kun suurristi myönnettiin al-Assadille 2009, hän oli istunut maan valtaistuimella yhdeksän vuotta perittyään vallan sattuman oikusta isältään Hafez al-Assadilta. Kahta vuotta myöhemmin suurristin antamisesta alkoi Syyrian verinen, yhä käynnissä oleva sota.
Nyt al-Assadia syytetään kansainvälisesti mittavista sotarikoksista. Sodassa on kuollut satojatuhansia ihmisiä ja miljoonat ovat joutuneet pakenemaan maasta. YK:n mukaan al-Assadin hallituksen turvallisuusjoukot ovat tappaneet järjestelmällisesti tuhansia ja todennäköisesti kymmeniätuhansia siviilejä sodan aikana.
KUN Halonen vieraili Damaskoksessa, hän piti puheen al-Assadin tarjoamilla juhlaillallisilla. Jos ei suurristin myöntäminen mennyt ihan nappiin, eivät myöskään Halosen illallispuheessa esittämät toiveetkaan toteutuneet.
”Toivotan Teille ja puolisollenne sekä perheellenne menestystä ja hyvää terveyttä sekä Syyrialle ja sen kansalle rauhaa ja onnellista tulevaisuutta”, Halonen sanoi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti