sunnuntai 27. marraskuuta 2016

Havaintoja kunnallisten luottamushenkilöiden palkkioista...

Olen seurannut kunnallista päätöksentekoa Kemissä vuodesta 2000 alkaen valittuna luottamushenkilönä. 

Olen ollut valtuuston varajäsenenä, kulttuurilautakunnan jäsenenä, sosiaali- ja terveyslautakunnan jäsenenä, teknisen lautakunnan varajäsenenä ja kuluvan valtuustokauden tarkastuslautakunnan jäsenenä ja sosiaali- ja terveyslautakunnan varajäsenenä. 
Lisäksi olen toiminut vuosia vaalivirkailijana, viimeiset vuodet puheenjohtajan roolissa.

Olen seurannut myös aika-ajoin ryöpsähtävää kirjoittelua yleisönosasto- ja tekstiviestipalstoilla seka somessa luottamushenkilöille maksettavista palkkioista. 
Pääosin keskustelun luonne on sellainen, että luottamushenkilöille maksetaan aivan liikaa palkkioita heidän tekemästään työstä. 
Esitetään jopa sellaista, että palkkioita ei maksettaisi ollenkaan, jolloin todelliset, "asiaan vihkiytyneet" henkilöt tulisivat esiin yhteisten asioiden hoitajiksi...

En ole juuri koskaan nähnyt luottamushenkilöiden ottaneen kantaa em. näkemyksiin, jonka saatetaan virheellisesti tulkittavan hyväksynnäksi.

Muun muassa Kemissä noudatetaan  Kemin kaupungin luottamushenkilöiden valtuuston hyväksymää/päättämää palkkio- ja matkustussääntöä, jota aika-ajoin tarkistetaan.

Henkilökohtainen havaintoni, näkemykseni on, että mm. Kemin kaupungissa noudatettavat palkkiot ovat erittäin maltilliset - oikeastaan alhaiset.

Olen vertaillut niitä vastaavan suuruisten kaupunkien vastaaviin ja todennut lisäksi, että monista luottamustoimeen olennaisesti littyvistä tehtävistä ei maksukäytäntö ole yhtenäinen. Kuntien/kaupunkien välillä on suuria eroja.

Luonnollisesti Kemissäkin on palkkioiden suhteen selkeä "nokkimisjärjestys". On myös luonnollista, että tietyt tehtävät ovat halutumpia kuin toiset, siihen vaikuttaa olennaisesti saavutettu menestys kuntavaaleissa.

Olen kirjoittanut julkisesti moneen kertaan vuodesta 2000 alkaen, että eri ryhmittymissä toteutuu luottamustehtävien osalta liikaa keskittymistä. On syntynyt eräänlaisia "tehonyrkkejä", joita jatkossa pitäisi välttää. 
Luottamustehtäviä voidaan, jos halutaan, jakaa nykyistä laajemmalle joukolle. 

En lähde irrottelemaan euromäärisillä luvuilla, vaan esitän asian hyvin yleisellä tasolla.

Vuositasolla luottamusenkilöiden palkkiosta maksetaan 10-20% "kymmenyksiä/puolueveroa", pidätettävän veron osuus työssä olevilta vaihtelee henkilöstä riippuen oletettavasti 20-60%. Siten pahimmillan palkkiosta ei jää käteen juuri mitään. 

Aivan selvästi kuulen muutaman lukijan ajattelevan, että onhan se sentään tyhjää parempi. 

Kyllä mutta jos verrataan tehtävää työmäärää ja asioihin tarvittavaa perehtymisaikaa, maksettavat palkkiot ovat erittäin symbolisia.

Toivottavasti kommenttini eivät sammuta kuntavaaliehdokkaiksi harkitsevien orastavaa intoa, vaan päinvastoin.
Toivottavasti uudet luudat lakaisevat paremmin ja saattavat palkkioasiatkin aikanaan asialliselle tasolle.

Mielestäni Kemissä palkkioden korottamistarve on 10-20%.

Lisäksi lautakuntien puheenjohtajille on syytä harkita erillisen vuosipalkkion maksamista kokouksiin valmistautumisesta, asioihin perehtymisestä, asioiden tiedottamisesta ja kuntalaisten yhteydenotoista.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti