keskiviikko 30. marraskuuta 2016

Onko ikiliikkuja vihdoin keksitty?

Hmmmmm - vai niin...

Suora nettilainaus Kauppalehdesta hiukan tuunattuna:


Onko ikiliikkuja vihdoin keksitty? Tutkijoiden ihmerobotti ei tarvitse virtalähdettä


Spiraalimainen ihmerobotti liikkuu valon voimalla.
Spiraalimainen ihmerobotti liikkuu valon voimalla. KUVA: RUUTUKAAPPAUS, SCIENCE DAILY
Kansainvälinen insinööritiimi on kehittänyt ”omavoimaisia” polymeerirobotteja.
Pienten robottien kehityksen esteenä on ollut sellaisen virtalähteen luominen, joka ei paina paljon, mutta antaa virtaa niin paljon, että robotti jaksaa liikkua tarpeeksi kauan. Nyt joukko tutkijoita uskoo ratkaisseensa tämän ongelman uudella materiaalilla, joka muuntaa ultraviolettivalon suoraan liikkeeksi ilman elektroniikkaa tai muita perinteisiä tapoja.
Tutkijajoukossa oli väkeä muun muassa eteläkorealaisesta Inhan ja yhdysvaltalaisesta Pittsburghin yliopistoista sekä Yhdysvaltain ilmavoimien laboratoriosta. Tutkimus nimeltä ”Photomotility of Polymers” on julkaistu Nature Communications -lehdessä.
Muissa tutkimuksissa on yritetty käyttää magneettikenttien, äänen, lämmön ja lämpötilan vaihteluiden kaltaisia keinoja liikkumiseen. Tohtori Ravi Shankarin mukaan valo sopii tähän kuitenkin paremmin muun muassa sen nopeuden ja kontrolloitavuuden vuoksi, kirjoittaa Science Daily.
Robottien materiaaliksi sopivat joustavat monoliittiset polymeerikalvot.
Tutkijat myös onnistuivat ohjaamaan robottien liikettä tarkasti. Robotit saatiin esimerkiksi kiipeämään 15 asteen kulmassa olevaa lasilevyä pitkin.
”Itse materiaali on kone ilman ylimääräisiä liikkuvia osia tai mekanismeja, jotka lisäävät painoa ja siten rajoittavat liikkuvuutta ja tehokkuutta”, sanoo apulaisprofessori Jeong Jae Wie.
Vaikka polymeerirobotit ovat vain noin 15 millimetriä pitkiä ja 1,25 millimetriä leveitä, ne voivat liikkua valon avulla useita millimetrejä sekunnissa. Jos materiaalissa riittää valoa, liike voi jatkua ikuisesti.
”Poistamalla ylimääräinen akkumassa, liikkuvat osat ja muut hankala osat voimme mahdollisesti luoda robotin paikkoihin, joissa painosta ja koosta on haittaa. Niitä voitaisiin käyttää vaikkapa avaruustutkimuksessa tai muissa äärimmäisissä olosuhteissa”, Shankar sanoo.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti