maanantai 7. marraskuuta 2016

Montenegron mystinen vaalisalaliitto – Yrittivätkö venäläiset murhata pääministerin?

Mitäpä tuohon muuta sanomaan/kirjoittamaan - no ehkä kaukaa haettuna yksityiskohtana, pikkuseikkana, että kävin vaimoni kanssa Montenegrossa kymmenisen vuotta sitten. Olimme mukana Kemistä järjestetyssä turistilentoryhmässä suoraan Montenegroon. 

Silloiset kahinat Jugoslavian hajoamisen jälkeen olivat laantuneet...


Suora nettilainaus Yle Uutiset-sivuilta hiukan tuunattuna:


Montenegron mystinen vaalisalaliitto – Yrittivätkö venäläiset murhata pääministerin?

Montenegrolainen syyttäjä sanoo, että venäläiset kansallismieliset aikoivat estää Montenegron liittymisen Natoon vallankaappauksella.
Ulkomaat
poliitikko ja muita miehiä
Montenegron pitkäaikainen johtaja Milo Djukanovic vaalivoiton selvittyä. Syyttäjän mukaan salaliittolaiset suunnittelivat hänen surmaamistaan.Boris Pejovic / EPA
Montenegrossa pidettiin lokakuun puolivälissä parlamenttivaalit, joiden pääkysymys oli maan liittyminen läntiseen puolustusliitto Natoon.

Vaalien aattona pidätettiin 20 serbimiestä epäiltynä salaliitosta Montenegron valtiota vastaan.
Pidätettyjen joukossa on Serbian poliisin erikoisjoukkojen entinen kenraali.
Miehiä syytettiin aikeista tehdä aseellinen hyökkäys vaali-iltana Montenegron parlamenttitaloon, siepata tai surmata pääminsteri, ja sekavassa tilanteessa julistaa Venäjälle ystävälliset voimat vaalien voittajaksi.
Tapauksen tutkintaa johtanut erikoissyyttäjä Milivoje Katnic sanoi sunnuntaina, että tapahtumien takana oli 50 ihmisen joukko serbejä, montenegrolaisia ja venäläisiä.

Poliisi ja pidätetty.
Montenegrolaiset poliisit vievät salaliitosta epäiltyä kuulusteluun 16. lokakuuta.Boris Pejovic / EPA

Venäläinen yhteys

– Rikollisryhmän päätekijät olivat nationalisteja Venäjältä. Siitä meillä on näyttöä. Tavoitteena oli kumota Montenegron hallitus väkivalloin, sanoi syyttäjä Katnic uutistoimisto Reutersin mukaan. Hänen mukaansa Venäjän valtion osallisuudesta ei ole näyttöä.
Pidätyksiä oli tehty myös naapurimaassa Serbiassa. Vahvistamattomien tietojen mukaan Serbia karkotti useita venäläisiä maasta tapauksen vuoksi.
Serbian pääministeri Aleksandar Vucic sanoi viikko vaalien jälkeen, että Serbiassa oli pidätetty useita henkilöitä, jotka olivat seuranneet Montenegron pääministerin Djukanovicin liikkeitä ja tiedottaneet niistä muille. Pidätyksen yhteydessä oli löydetty rahaa ja univormuja.
Ukrainassa väitetään, että salaliittolaisten jäljille päästiin Ukrainan tiedustelupalvelun avulla. Osa pidätetyistä serbeistä oli taistellut Itä-Ukrainan kapinallisjoukoissa, joita Venäjä tukee.

Natolippu liehuu Montenegron parlamenttirakennuksen edessä Podgoricassa.
Montenegron parlamentti, minne salaliittolaisten oli syyttäjän mukaan tarkoitus hyökätä.Boris Pejovic / EPA

Oppositio: Huiputusta

Jotkut ovat epäilleet salaliittoa tekaistuksi. Suurimman oppositiopuolueen johtaja Nebojsa Medojevic arveli lokakuussa, koko jutun takana oli Montenegron oma turvallisuuspalvelu.
Tarkoitus olisi arvostelijoiden mukaan ollut varmistaa Djukanovicin vaalivoitto. Pidätyksistä kerrottiin julkisuuteen äänestyspäivänä.
Djukanovic oli ennen vaaleja syyttänyt Venäjää Nato-kriittisten oppositioryhmien rahoittamisesta.

Korruptiosta syytetty voimamies

Milo Djukanovicin puolue voitti vaalit, mutta hän itse siirtyi pääministeri paikalta sivuun. Djukanovic on ollut neljännesvuosisadan Montenegron pääministerinä tai presidenttinä. Hän on johtanut Montenegron itsenäiseksi ja kohti EU:ta ja Natoa, mutta häntä myös syytetään hyvin korruptoituneeksi.
Montenegro on yksi niistä valtioista, joita syntyi Jugoslavian hajotessa.
Naton varapääsihteeri Rose Gottemöller sanoi tällä viikolla, että Montenegrosta tulee ensi keväänä Naton jäsen, vaikka Venäjä vastustaa asiaa lujasti.
Lähteet: AP, Reuters

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti