tiistai 1. marraskuuta 2016

Netissä on kolmen, neljän ja viiden sekunnin sääntöjä...

Em. netti-infot ovat mielenkiintoisia. Itse olen vuosikymmeniä puhunut ja kirjoittanutkin ns. neljän sekunnin säännöstä.

Muistaakseni kuulin sen ensimmäistä kertaa Tallinnassa Ammatillisten Oppilaitosten Insinöörit AOI ry:n koulutustapahtumassa 1990-luvun alkupuolella. Em. tapahtumia järjestettiin vuorovuosin Suomen ja Viron ammatillisten opetusviranomaisten siunaamana/avustuksella. 
Neljän sekunnin sääntö tuli erään silloisen NOKIA:n "matkasaarnaajan" upeassa, mukaansatempaavassa esityksessä. Silloin oikeastaan ensimmäistä kertaa myös aistin sähköpostin merkityksen tulevaisuudessa... 

Varmaan tiedätkin, mitä neljän sekunnin sääntö tarkoittaa? 

Jos et, niin asian voinee kuvata seuraavasti:

Kohdatessasi ensimmäistä kertaa Sinulle tuntemattoman ihmisen, teet tahtomattasi nopeasti eräänlaisen pika-analyysin kyseisestä henkilöstä.

Esimerkiksi suomalaisittain kädenpuristus tervehdittäessä, katsekontakti ja ensimmäiset sanat ratkaisevat jotakuinkin kaiken.
Olet tehnyt noin neljässä (4) sekunnissa pika-analyysin, luonut ensivaikutelman tapaamastasi henkilöstä,

Luomaasi ensivaikutelmaa on hyvin vaikea myöhäisemmässä vaiheessa muuttaa. Usein vaikutelma on myös "oikea" eikä sitä ole tarvettakaan muuttaa...

Käsi on todella herkkä anturi! Käden ojentamiseen tervehdyksen yhteydessä liittyy muutakin symboliikkaa: Avoin käsi merkitsee, että tulen hyvissä aikeissa, minulla ei ole taka-ajatuksia puhumattakaan asetta kädessäsi. Suomalaisittain se tarkoittaa luonnollisesti puukkoa...

Usein tulee vahva tunne siitä, että olen hyvässä seurassa ja tästä on hyvä jatkaa.

Olen itse markkinoinut em. neljän sekunnin sääntöä aika usein. Varsinkin nuorille, jotka ovat esim. valmistautumassa työhaastatteluun. Nimenomaan siinä tilanteessa on todella paljon pelissä.
_______________________________________________________________________

Tuo edellä mainittu kädenpuristus, kättely on tärkeä vaihe. Siitä ehkä jossakin vaiheessa vähän enemmän...






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti