maanantai 14. marraskuuta 2016

Hyggeilyssä suomalaiset voisivat ottaa oppia tanskalaisilta.

Televisiouutisissa vilahti käsite hyggeily. Pakkohan se oli Googlata. Näyttää olevan vanha juttu, joka on vilahtanut ohitseni globaalitietovirrassa. 
Alla olevassa artikkelissa todetaan: Suomalaisittain hyggeilyä voisi siis luonnehtia lähinnä kotoiluksi.
Kyllä! Se on osuva nimi...
Valitettavasti kaikkea alla olevaa "kotoilua" ei voi toteuttaa mutta soveltuvin osin.
Suora nettilainaus vanhasta Me Naiset-lehdestä hiukan tuunattuna:
Hyggeilyssä suomalaiset voisivat ottaa oppia tanskalaisilta.
Suomessa synkän talven läpi on totuttu selviämään sisulla hampaat irvessä, mutta Tanskassa vuoden pimeintä aikaa lähestytään hymyssä suin – kiitos hyggen.
Ai minkä? Hygge on tanskalaisten oma käsite, joka liitetään erityisesti joulun aikaan. Hyggeily on esimerkiksi ajan viettämistä pehmeällä sohvalla mainiossa seurassa tai hyvän kirjan parissa. Lyhenevät päivät eivät vaivuta tanskalaisia masennukseen, vaan heille pimeä vuodenaika on ihana tekosyy sytyttää paljon kynttilöitä ja nauttia herkullisesta ruoasta ja mielenkiintoisista keskusteluista ystävien kanssa.
Suomalaisittain hyggeilyä voisi siis luonnehtia lähinnä kotoiluksi. Tanskalaisten mukaan tärkeintä on kuitenkin lämmin tunne, jonka hygge saa syttymään ihmisen sisällä.
– Hygge on läheisyyden luomisen taitoa. Siinä on toveruus, vieraanvaraisuus ja tyytyväisyys samassa paketissa, kuvaillaan kirjassa Xenophobe's Guide to the Danes.
Hyggeen erikoistunut antropologi ja tutkija Jeppe Trolle Linnet lisää Sydsvenskan-lehden haastattelussa listaan myös turvallisuuden tunteen ja hyggen spontaaniuden. Hän myös muistuttaa, että keskustelu politiikasta ja muista kahnauksia aiheuttavista aiheista eivät kuulu hyggen henkeen.
– Hyggen avulla tanskalaiset rakentavat rintaman nykymaailmaa vastaan ja toivovat voivansa palata aikaan, jolloin Tanska oli vain pienenpieni maa ja elämä vähemmän stressaavaa kuin nykyään, Linnet kuvailee lehdelle.
Hygge kuulostaa juuri siltä, mitä suomalaisetkin kaipaisivat lämmittämään sydämiään talven pimeinä hetkinä.
Näin hyggeilyssä pääsee alkuun
1. Sytytä paljon kynttilöitä eri puolille asuntoasi ja nautiskele niiden pehmeästä valosta.
2. Kutsu spontaanisti ystäviäsi kylään. Kokkaa lempiruokaanne. Muistuta, että halusit vain tuoda heille hyvää mieltä eivätkä ystäväsi eivät jää sinulle mitään velkaa illallisesta. Älkää puiko liikaa arjen ahdistusta vaan keskittykää mukavaan yhdessäoloon.
3. Kerää ympärillesi talon pehmeimmät tyynyt ja lämpimin viltti. Käperry sitten kultasi kainaloon tai ihanaan sohvannurkkaan katsomaan lempisarjaasi viinilasi tai kaakaomuki kädessä.
4. Kääri valtava villahuivi kaulaasi ja lähde ihastelemaan kaupungin jouluvaloja äitisi kanssa. Nauti matkan varrella äitisi seurasta ja lasi lämmintä glögiä – terästettynä tai ilman.
5. Hygge kuuluu muihinkin vuodenaikoihin kuin talveen. Kesällä hyggeily voi olla piknik ystävien kanssa puistossa, ulkoilmakonsertti tai pyöräretki kauniissa maisemissa.
Siitä sitten vain valitsemaan itselle sopivin tapa! 
Konstit kuulostavat yksinkertaisilta, mutta niiden täytyy toimia, koska tanskalaiset ovat vannoneet hyggen nimeen jo 1700-luvun lopulta asti.
Lähteet:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti